TAKAISIN

Kompostoi ympäri vuoden ja valmista multaa itse
Olethan kokeillut biohiiltä?

Julkaistu: 18.10.2021

Kompostointi on keino säästää luontoa ja lompakkoa ympäri vuoden, mutta miten? Mikäli sinulla on mahdollisuus hankkia kompostori tai olet rakentanut sellaisen itse, voit laittaa sekä bio- että puutarhan jätteet kompostiin, jolloin saat varmasti puhdasta multaa puutarhan tarpeisiin. 

Puutarhan orgaanisesta jätteestä saat kompostorissa nopeasti multaa Kompostieliksiirillä. (Kuva: Shutterstock)Puutarhan orgaanisesta jätteestä saat kompostorissa nopeasti multaa Kompostieliksiirillä. (Kuva: Shutterstock)

Hajuhaitat hallintaan kuivikkeella

Hyvin toimiva komposti ei haise, vaan toimii siististi ja hajuttomasti. Kompostieliksiirin lisäksi kompostiin annostellaan aina PuuCee- ja Kompostikuiviketta. Kuivikkeen avulla kompostin kosteusolot tasaantuvat ja massaan saadaan ilmavuutta. Se edistää nopeampaa kompostoitumista.

Aloittaessasi kompostin rakentamisen laita ensimmäiseksi pohjalle 20 senttimetrin kerros kuiviketta. Jos kompostoit pelkkää puutarhajätettä, kuiviketta lisätään tarvittaessa liiallista kosteutta tasaamaan. Puutarhakomposti tarvitsee ravinteita esimerkiksi ruohosilpusta. Pelkät oksat tai syksyn lehdet maatuvat hitaasti.

Kompostorissa voi maaduttaa puutarhajätteen lisänä biojätettä. Mikäli lisäät biojätettä kompostiin, huomioithan kompostorin vaatimukset. Biojätteestä ovat kiinnostuneita myös linnut, hiiret ja rotat. Niiden pääsy kompostiin estyy oikeanlaisella, tiiviillä kompostin rakenteella.

Eikö olisikin hienoa valmistaa multaa itse kompostoimalla puutarhan jätteet ja biojätteet ja sekoittaa multa kasvimaan ja koristeistutusten kasvualustaan?Eikö olisikin hienoa valmistaa multaa itse kompostoimalla puutarhan jätteet ja biojätteet ja sekoittaa multa kasvimaan ja koristeistutusten kasvualustaan?

Kuiviketta annostellaan joka kerta, kun biojätettä viedään kompostoriin. Hyvä muistisääntö on, että kompostiin lisättävä kuivikkeen määrä on noin puolet lisättävästä biojäte-erän määrästä. (Annostele biojätteen mukaan 3‒8 dl kuiviketta jokaista 10 litran jäte-erää kohden.)

Tiesitkö? Kompostin kosteus on tasapainossa, kun massaa puristaessa sormiesi välistä putoilee vesipisaroita.

Liian märkä kompostimassa jäähtyy talvella nopeammin ja kompostin pitää pysyä lämpimänä. Kompostikuivike auttaa estämään jäätymistä. Sirottele Puucee- ja kompostikuiviketta eristäväksi kerrokseksi biojätteen päälle joka kerta kun käyt lisäämässä kompostiin tavaraa. Kun kanteen kondensoituva vesi ei pääse lisäämään kompostimassan kosteutta, kompostimassa pysyy ilmavana ja kompostoituminen jatkuu keskeytyksettä.

Talvella kannattaa pilkkoa biojäte normaalia pienemmäksi ja käyttää reilummin Puucee- ja kompostikuiviketta. (Kuva: Shutterstock)Talvella kannattaa pilkkoa biojäte normaalia pienemmäksi ja käyttää reilummin Puucee- ja kompostikuiviketta. (Kuva: Shutterstock)

Täytä kompostoria talvella usein

Mitä lämpimämpi komposti on syksyllä, sen varmemmin kompostoituminen jatkuu läpi talven. Jos pieneliöillä on paljon puuhaa, komposti pysyy koko ajan tasaisen lämpimänä. Vie talvella pieniä määriä jätettä kompostoriin useita kertoja viikossa.

Jos komposti jostain syystä kuitenkin jäähtyy ja kompostoituminen uhkaa pysähtyä, nopeuta kompostin heräämistä Kompostieliksiirin avulla. Kompostieliksiiri nostaa kompostin lämpötilaa, sitoo hajuja, tasaa kosteutta ja edistää mullan valmistumista.

Ylläpidä lämpöä ympäri vuoden Kompostieliksiirillä

Sekä PuuCee- ja Kompostikuiviketta, että Kompostieliksiiriä käytetään kompostissa ympäri vuoden. Hyvin eristetty lämpökompostori ei jäädy talvella. Mullantuotanto kenties hidastuu, vaan ei lopu kokonaan. Keväällä pääset aloittamaan viljelykauden omaa kompostimultaa hyödyntäen!

Siirrä biokompostori talveksi lähelle ulko-ovea. Silloin ei matka kylmän ja pimeän läpi estä jatkamasta ympäristöystävällistä kierrättämistä ja kompostorin multatehdas saa jatkaa tuotantoa.

greencarekompostituote

Biohiili tehostaa mikrobien hyvinvointia kompostissa

GreenCaren uusi Kompostieliksiiri Biohiili on luonnollinen ratkaisu kompostorin käytön tehostamiseen. Kompostieliksiiri tekee kompostoinnista helppoa nopeuttamalla orgaanisten ainesten hajoamista. Se nostaa kompostin toimintalämpötilaa. Se puolestaan kiihdyttää mikrobien toimintaa ja jätteen luonnollista hajoamista. Sekoita jokaiseen uuteen jäte-erään Kompostieliksiiriä. Nopeutat jätteen maatumista ja saat kompostistasi multaa jopa 1‒2 kuukaudessa.

Kompostieliksiiri Biohiili on valmistettu luonnon omista savimineraaleista, sokereista ja hivenaineista, jotka edistävät kompostissa toimivien mikrobien hyvinvointia ja nopeuttavat samalla biojätteen hajoamista. Sitä voi käyttää turvallisesti ympäri vuoden.

6414505152739-364x720
kompostieliksiiri-biohiili-takaetiketti-363x720

Älä möyhennä kompostia turhaan talvella

Liiallinen möyhentäminen jäähdyttää kompostimassaa ja kompostoituminen hidastuu. Syksyllä kompostiin jätetään tilaa talveksi, koska harva meistä haluaa tyhjentää kompostiaan talven aikana. Toisaalta liian suuri ilmatila viilentää kompostimassaa. Talven aikana kompostoituminen on käytännössä hitaampaa kuin kesällä.

Muista myös säätää kompostorin ilmanvaihto talviasentoon. Hitaasti muhiva komposti hyötyy ilmanvaihdon vähentämisestä, jolloin kylmä ulkoilma ei pääse kompostoriin sisälle viilentämään massaa. Jos kompostimassa toisaalta muhii lämpimänä, se tarvitsee paljon happea. Silloin ilmanvaihtokanavaa ei kannata missään nimessä vääntää liian pienelle.

Nauti työsi tuloksista!

1920GC 0639