TAKAISIN

Viikon sisustusidea: Säväyttävä sängynpääty
– kun sängynpääty ajatellaan uudelleen

Julkaistu: 13.10.2021

Sängynpäätyä ei aina pidetä mitenkään trendikkäänä tai edes tarpeellisena makuuhuoneen kalusteena, mutta silläkin on yllättäviä sisustuksellisia ja käytännöllisiä tarkoituksia. Sängynpäädyllä pystyt muuttamaan sisustustasi yllättävän monella tavalla. Tässä muutamia vinkkejä.

Tee sängynpäädystä koko seinän levyinen ja näyttävä säilytysjärjestelmä.Tee sängynpäädystä koko seinän levyinen ja näyttävä säilytysjärjestelmä.

Sängynpäätyjä alettiin muinoin käyttää suojana viimalta. Korkea-arvoiset ovat käyttäneet sängynpäätyjä myös statussymboleina ja varakkuuden merkkeinä. Nykyään sängynpäätyä käytetään luomaan tunnelmaa ja trendikkyyttä huoneeseen.

Kierrätetyt sängynpäädyt

Antiikkinen ovi, vanhat heinäseipäät tai ladon seinä toimivat uudelleen kierrätettynä mainiosti rustiikin tunnelman luojina sängynpäädyssä. Myös vanhat ikkunat ja peilit toimivat – yhdistele molempia samaan sängynpäätyyn. Ota käyttöösi kodin remontista jäänyt OSB- tai liimapuulevy. Pinnat voit käsitellä joko värittömällä tai sävytetyllä lakalla.

kierrätetty sängynpääty-422x500
edullinen tee se itse sängynpääty lastulevystä-422x500

Uusia ja yllättäviä materiaaleja

Älä rajoita ajatusta sängynpäädystä vain puuhun ja kankaaseen, vaan hae uusia tuulia ja tunnelmaa. Ota rohkeasti erilaiset materiaalit haltuun. Jos et satu olemaan allerginen käytä kuivattua heinää ja kuivakukkia. Puno itse luonnonmateriaaleista näyttävä sängynpääty Boho-tyyliin.

uusia materiaaleja sängynpäätyyn-422x500

Sängynpääty suojaa seinää

Samalla kun suojaat tapettisi naarmuilta, rajaat myös kauniisti sängyn paikan. Jos tapettisi on yksivärinen saat lisättyä takaseinään mielenkiintoa sängynpäädyn avulla. Päädyn voi aina maalata tai päällystää helpostikin uudelleen.

suojainen soppi sängynpäädyn avulla-750x422
säilytystilaa sängynpäädyssä-422x500

Säilytä sängynpäädyssä

Jos tila makuuhuoneessa on riittävä, laita sängynpäädyksi vanha tai uusi hyllykkö. Hyllykkö saa olla reilun kokoinen, sillä siitä menee osa hukkaan sängyn taakse. Kokeile kahta samanlaista lipastoa vierekkäin. Lipaston tai hyllykön päällä on paljon tilaa esimerkiksi rakkaille valokuville tai pöytälampulle.

Kiinnitä hyllyt tai yöpöytä sängynpäätyyn

Kiinnitä hylly sängyn yläpuolelle ja kiinnitä hyllyn alareunaan esimerkiksi puutarhatuolin päälliset roikkumaan. Näin saat mukavan pehmeän nojan sänkyysi lukemiseen tai tv:n katseluun.

Koolla on väliä

Tilaan kannattaa valita oikean kokoinen ja tilaan sopiva sängynpääty. Jos haluat luoda luksusta ja näyttävyyttä, anna sängynpäädyn jatkua kuninkaallisesti kattoon asti. Valitse suuria kuvioita tai tee valoilla upeita ratkaisuja. Anna sängynpäädyn loistaa ja valitse ympärille neutraaleja värejä.

Korkea sängynpääty toimii myös pienessä huoneessa. Hyvä nyrkkisääntö matalissa huonetiloissa on laittaa sänkyä kaksi kertaa korkeampi sängynpääty. Korkeassa huoneessa voi sängynpääty ylettyä kattoon asti.

ylellinen sängynpääty-750x422

Valaise sängynpääty

Käytä erilaisia valaistuksia ja lamppuja sängynpäädyn korostamiseen ja tunnelmavalaistukseksi. Valaisinten ei tarvitse välttämättä olla yksittäisiä pöytä- tai seinävalaisimia. Kokeile jouluvaloja tai teollista roikkavalaisinta.

kierrätetty valaistus sängynpäädyssä-422x500
seinään maalattu sängynpääty-422x500

Maalaa tai tapetoi

Sängynpäädyn voit myös maalata tai tapetoida sänkysi taakse. Maalatun tai tapetoidun kohdan käsittelet helposti uudelleen ja vaihdat nopeasti, kun värimaailma makuuhuoneessa vaihtuu.
Vinkki! Toimii loistavasti lastenhuoneissa.

Artikkelin kuvat: Shutterstock.

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita