• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kalaa monella eri tapaa

Nappaa herkulliset reseptit ja nauti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2023
202110_73143.jpg

Kuva: Shutterstock

Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.

Lokakuussa on kalasesonki

Sesongit eivät koske ainoastaan vihanneksia ja marjoja. Pyydetyllä kalalla on myös omat sesonkinsa, ja lokakuussa kalalajeissa riittää valinnan varaa. On monia syitä siihen, miksi juuri nyt kala voi käydä helpommin pyydyksiin. Veden lämpötila on niistä yksi: vedet ovat viilenneet kesästä ja kalat liikkuvat viilenneessä vedessä lämmintä enemmän. Monilla kaloilla on myös kutuaika, minkä takia ne ovat enemmän liikkeellä.

Jos sesongit eivät ole tuttuja, netistä löytyy onneksi niistä paljon tietoa. Erilaisia satokausi- ja sesonkikalentereita on saatavilla runsaasti. Luonnonkalan sesongit voi tarkistaa kätevästi Pro Kala ry:n julkaisemasta pyydetyn kalan sesonkikalenterista, jonka voi ladata omalle koneelle tai tulostaa vaikkapa jääkaapin oveen.

Vinkki:
Koko aterian voi valmistaa sesonkiajatellen valitsemalla kauden kalaa ja huomioimalla satokaudet myös lisukkeissa. Tällä hetkellä on hyvin tarjolla esimerkiksi erilaisia kaaleja sekä sieniä. Älä silti unohda pakastealtaan tuomia mahdollisuuksia: vaikka jotain tiettyä vihannesta ei olisi saatavilla juuri nyt tuoreena, voi se löytyä pakasteena.

Kokeilehan seuraavia reseptejä!

Hapankorppusilakat & lehtikaalimuhennos

Silakat

100 g hapankorppuja
pieni nippu ruohosipulia
500 g silakkafileitä
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
voita paistamiseen

Lehtikaalimuhennos

200 g lehtikaalia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 banaanisalottisipuli
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
yhden sitruunan raastettu kuori
1 dl karkeaksi pilkottua tillisilppua

Murskaa hapankorput kulhoon ja viimeistele karkeaksi rouheeksi sauvasekoittimella. Levitä korppurouhe leivinpaperille tasaiseksi kerrokseksi.

Asettele silakkafileet nahkapuoli alaspäin hapankorppujauhoihin. Mausta lihapuoli suolalla ja kevyesti pippurilla. Pyörittele fileet molemmin puolin hapankorppujauhoissa.

Hapankorppusilakat ja lehtikaalimuhennos (Kuva: Pro Kala ry)
Hapankorppusilakat ja lehtikaalimuhennos (Kuva: Pro Kala ry)

Poista lehtikaalista paksuimmat lehtiruodit. Pilko kaalinlehdet tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi.
Kuullota salottisipuli ja valkosipuli voissa pehmeäksi, mutta älä ruskista. Lisää lehtikaalit pannulle sipulien joukkoon ja anna pehmetä noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja kuumenna reilusti kiehuvaksi. Mausta lopuksi suolalla, sitruunankuorella ja tillisilpulla.

Siirrä sivuun odottamaan silakoita. Kuumenna reilusti voita pannulla ja anna ruskistua kevyesti. Paista silakat molemmin puolin pinnaltaan rapeiksi ja kauniin ruskeiksi, 4–5 minuuttia per puoli. Tarjoa silakat lehtikaalimuhennoksen kera. Koristele tillisilpulla.

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia

Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla, ja soseuttaa keiton ennen suurustamista sauvasekoittimella tasaiseksi.

4 annosta

Pinaattikeitto

1 l kevytmaitoa
200 g pinaattia, pakaste
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua valkopippuria
4 rkl maissitärkkelysjauhoja

Paistetut ahvenet

300 g ahvenfileitä
1/2 tl suola
2 rkl voita tai öljyä

Lisäksi

1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 dl hienonnettua tilliä

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia (Kuva: Pro Kala ry)
Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia (Kuva: Pro Kala ry)

Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.

Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi. Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.

Kuhaa, sieniä & valkoviini-kermakastiketta

4 kuhafileetä
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g sieniä
voita paistamiseen
kourallinen basilikaa hienonnettuna (käytä myös varret)
2 dl kermajuustoa raastettuna

Mausta kuhafileet suolalla ja pippurilla ja laita uunivuokaan.

Leikkaa sienet viipaleiksi ja paista voissa kuumalla pannulla. Anna jäähtyä hetken. Lisää sienten sekaan hienonnettu basilika ja juustoraaste.

Kuhaa ja sieniä (Kuva: Pro Kala ry)
Kuhaa ja sieniä (Kuva: Pro Kala ry)

Lusikoi sienitäytettä fileiden pinnalle ja käännä nyyteiksi.

Kypsennä kalanyyttejä miedolla lämmöllä 120-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoa valkoviini-kermakastikkeen kanssa.

Valkoviini-kermakastike:

2 salottisipulia
2 rkl voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
1 rkl maissitärkkelystä
pilkottua ruohosipulia

Hienonna salottisipulit ja kuullota voissa kunnes sipulit pehmenevät. Lisää viini ja keitä puoleen alkuperäisestä määrästä.

Lisää kalaliemi ja keitä jälleen puoleen. Lisää kerma ja keitä puoleen.

Saosta kastike valkoviinitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Siivilöi ja viimeistele ruohosipulilla. Käytä fiinimpään viimeistelyyn mätiä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20074_4692.jpg
Salaatit viettävät juhlavuottaan
Ruukku- ja jääsalaatti sekä pehmeä ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti ovat kaikille tuttuja. Muihin salaatteihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi tammenlehti- tai sidesalaatista, lollo rossosta tai lollo biondasta. Maku on kaikissa Lactuca-suvun salaateissa mieto. Kun salaatilta haluaa makua ja särmää, kannattaa siirtyä Cichorium-suvun endiiveihin ja sikureihin. Näiden käyttö on suomalaisille vielä uutta. Friseesalaatti on toiselta nimeltään kähäräendiivi. Siloendiivi sopii nopeasti kuumennettavaksi. Valkoisen salaattisikurin, punasikurin ja vihersikurin tunnistaa sukkulamaisesta muodosta.
20165_46589.jpg
Käytä kyllästettyä puuta oikein - älä vaaranna terveyttäsi
Älä vaaranna terveyttäsi ja kuormita ympäristöä kemikaaleillaTurvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote. Julkaistu: 20.05.2016
20233_77285.jpg
Ihana ja pieni aromien keidas: perusta oma yrttipuutarha
Oletko kova ruoanlaittaja? Rakastatko suuria ja syviä makuja? Jos vastauksesi oli molempiin kyllä, niin älä suotta osta yrttejä kaupasta, vaan kasvata ne itse omalla pienellä yrttitarhalla.
verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg
Suojaa pakkaselta ja tuholaisilta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.
201911_61269.jpg
Tee se itse: Havutähti
Perinteisen havuseppeleen lisäksi voi vaihteeksi kokeilla tähdenmallisen seinä-/ovikoristeen valmistamista. Kätevät ohjeet ja havutähden valmistamiseksi löytyivät Biolanin sivuilta. Samalla ohjeella valmistat tähtikoristeen havujen lisäksi vaikka sammalesta tms.Tartu työhön ja anna mielikuvituksesi lentää!Tarvikkeet:Sitkeitä kasvinosia (pajunoksia?)Havuja, sammalta, köynnöstävää kasvia, puolukanversoja tms.Narua, lankaa tai rautalankaaSakset, oksasakset, sivuleikkurit
202310_83203.jpg
Myrkylliset sienet
Pääsääntö on, että poimitaan vain ne sienet, jotka tunnetaan. Sääntöön on yksi poikkeus: myrkkysieniä ei poimita, vaan jätetään ne metsään. Esimerkiksi kavalakärpässienen pienikin palanen syötynä saattaa tappaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton