TAKAISIN

Viikon sisustusidea: Mikä ihme on 60-30-10 -sisustussääntö?

Julkaistu: 29.11.2021

Jos sisustuksen värejä valitessa menee sormi suuhun, eikä uskallusta oikein löydy värien valintaan saatikka yhdistämiseen, tulee 60-30-10 -sääntö apuun. Tämä teoria on sisustussuunnittelijoiden käyttämä tekniikka, jonka avulla sommittelet täydellisen värien kokonaisuuden.

60-30-10-sisustussääntö-750x422

On hyvä muistaa, että tämäkin on vain valintoja helpottamaan tehty ohje, eikä orjallisesti noudatettava sääntö. Joissakin ohjeissa neuvotaan olemaan noudattamatta tätä vanhaa hyvää sisustusneuvoa, koska pelätään luovuuden rajoittamista näiden ohjeiden avulla. Tosiasia kuitenkin on, että hyvin moni tuntee itsensä araksi valitessaan väritystä ja kaipaa tukea valinnoilleen.

60-30-10 -perusteet

Tällä säännöllä siis tasapainotat värikokonaisuuden joko yhdessä huoneessa tai vaikka koko talossa.

60 % huoneen väreistä

  • Suurin osa seinäpinnasta ja muut suuret pinnat
  • Käytetään huoneen päävärinä
  • Tähän sävyyn on hyvä sovittaa esimerkiksi lattiapintojen väri.

seinänväri-422x500
matto-422x500

30 % huoneen väreistä

  • Käytä tätä väriä puolet vähemmän kuin pääväriä
  • Esimerkiksi erilliset nojatuolit tai 2 eri väristä ruokailuryhmän istuinta
  • Voit käyttää tätä väriä yhdellä seinällä tehosteseinänä
  • Valitse tästä väristä esimerkiksi verhot, petivaatteet ja matto.

10 % huoneen väreistä

  • Sopii tauluille, maljakoille tai veistoksille
  • Valitse tällä värillä pari tyynyä ja torkkupeitto
  • Käytä pieninä annoksina, kuten lampunvarjostimissa.
lampunvarjostin-422x500

Miten 60-30-10 -sääntöä käytetään?

Kun valitset huoneen seinille itseäsi miellyttävän värin, voit alkaa etsiä värimallin kanssa miten kuviollista tapetin tahansa, kunhan siinä päävärinä on valitsemasi sävy. Toisaalta voi myös maalata vaikka kaikki seinät tällä värillä. Huoneeseen valitsemasi värisävy on kuitenkin kaiken sisustuksen pohjana.

Tapetti: Amazonia 91281, tapetit.fi.Tapetti: Amazonia 91281, tapetit.fi.
Tapetti: Daimon DA23271, tapetit.fi.Tapetti: Daimon DA23271, tapetit.fi.

Huoneeseen 30 %:a tuleva väri toimii aksenttivärinä, joka luo mielenkiintoa, väriä ja kontrastia sisustukseen. Se ei ole vielä liian kirkas tai erottuva, etteikö sitä voisi huoneessa käyttää tuon 30 prosentin määrän, mutta värissä saa silti olla syvyyttä ja huomioarvoa. Tämän värin tulee tukea huoneen pääväriä. Tämä värisävy tekee huoneen värityksestä yhtenäisen.

Tässä sisustuksessa seinien väriksi on valittu aksenttiväri (30 %) ja valkoista pääväriä toistetaan taas enemmän huonekaluissa hieman sävytettynä.Tässä sisustuksessa seinien väriksi on valittu aksenttiväri (30 %) ja valkoista pääväriä toistetaan taas enemmän huonekaluissa hieman sävytettynä.

Lopuksi se 10 %. Tämän värin kanssa voit jo hieman revitelläkin. Jos osaat käyttää väriympyrää, valitse 30 prosentin värisi vastaväri. Kontrastia ei synny liikaa, kun muistat, ettei väriä saa olla enempää kuin 10 prosenttia.

Montako väriä per huone?

Tämän ohjesäännön mukaan huoneeseen siis valitaan vain kolme väriä, mutta väreistä voidaan taas käyttää monta eri sävyä. 60-30-10 -sääntö vain luo pohjan ja helpottaa kokonaisuuden luomista.

Sääntö toimii myös hyvin, niissä huoneissa, joissa nyt tuntuu, että huone on jotenkin sekava, liian kirjava tai liian täynnä. Yhtenäinen väritys nimittäin selkeyttää ja rauhoittaa huoneen sisustusta mukavasti.

Sääntöä voi käyttää myös monokromaattisessa sisustuksessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pelkän mustan, harmaan ja valkoisen käyttämistä.

olohuoneen värit-2

Voiko sääntöä rikkoa?

Kyllä ehdottomasi voi. Helpompaa aloittelevalle sisustajalle on kuitenkin lähteä liikkeelle tämän kolmen värin yhdistelmästä. Saatuasi kokonaisuuden silmää miellyttäväksi, voit lisätä aksenttiväreistä esimerkiksi väriympyrästä rinnakkaisia värejä. Tämä ei vielä kaada sisustuskokonaisuutta ja pienet kokeilut harjoituttavat sisustussilmääsi.

Keltaisen rinnakkaisväri oranssi.Keltaisen rinnakkaisväri oranssi.

Lue lisää:

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita