• Etusivu
  • Varusteet

Villaa, pellavaa, silkkiä – näin tunnistat laadukkaan luonnonkuitutuotteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
202112_74255.jpg

Kuva: Shutterstock

On eettistä ja ekologista perehtyä hankittavien vaatteiden materiaalien alkuperään ja valmistustapaan. Omaa vaatekaappia kannattaa rakentaa pitkäjännitteisesti ja kasvattaa mieluummin laatua kuin määrää. Keräsimme Editor Helsingin tiedotteen avulla ohjeet laadukkaan luonnonkuidun tunnistamiseen. Luonnonkuituja ovat esimerkiksi villa, pellava, silkki ja hampppu.

1. Tunnustele materiaalia

Jos et tunnista koostumusta, katso materiaaliseloste. Luonnonmateriaaleja sekoitetaan muihin keinokuituihin, mutta niitä voidaan sekoittaa myös keskenään. Tuotetta ostaessa varmista, että kangas on sataprosenttisesti luonnonkuitua.

2. Tee rypistystesti

Ota reilusti kankaasta kiinni ja rutista nyrkissä kovaa. Jos kankaaseen jää teräviä ryppyjä, kangas on lyhytkuituista villaa, jolloin käyttöominaisuudet ovat huonommat. Tuote rypistyy ja myös nukkaa melko helposti. Kangas myös alkaa kiiltää käytössä. Jos kankaaseen tulee vain loivia ryppyjä ja ne häviävät "silmissä", kangas on laadukasta, pitkäkuituista villaa. Tällöin tuote on todennäköisemmin helppohoitoinen ja pitkäikäinen.

3. Varmista saumavarat

Vaatetta valitessasi varmista, että saumoissa on riittävät saumanvarat. Tällöin vaatetta voi muunnella kulloisinkiin tarpeisiin, yhden koon ylöspäin tai yhden koon alaspäin. Pukua, pikkutakkia tai housuja ei tule tästä syystä koskaan ommella saumurilla.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

4. Arvioi hinta ja käyttöikä

Italiassa luonnonmateriaaleista käsityönä valmistettu tuote on kallis verrattuna kaukoidässä valmistettuun, mutta sen käyttöikä on yleensä pitkä. Laadukas tuote maksaa enemmän ostettaessa, mutta kun hinta jaetaan käyttövuosille, se on edullisempi investointi. Halpa hinta kertoo materiaalin laadusta, valmistusmenetelmästä ja valmistusmaasta.

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20116_26501.jpg
Luonnonkasvit kotipihassa?
Kasvien ystävän matkaan tarttuu usein pieniä alkuja tienpenkoilta ja metsäretkiltä - jopa matkoilta. Saako näin tehdä? Menestyvätkö luonnonkasvit puutarhassa?Kotimaista alkuperää olevat luonnonkasvimme ovat kestäviä, ilmastoomme ja paikan maaperään sopeutuneita. Ne tarjoavat mainiosti kestävän perustan myös kotipuutarhalle! Luonnonkasvien lisäksi voi sitten istuttaa harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. Ne menestyvätkin parhaiten istutettuna muiden kasvien suojaan; joko kestävämpien pensaiden joukkoon tai maanpeittokasvien ja muiden perennojen vierelle.Monet luonnonkasvimme ovat hyvin näyttäviä myös puutarhan kukkatarhassa. Kasvit kannattaa kuitenkin aina istuttaa alkuperäistä kasvupaikkaa muistuttavaan paikkaan; hiekka‑ tai moreenimaahan valitaan kasveja, jotka tiedetään luonnostaan kasvavan tällaisissa paikossa. Näin saadaan luonnollinen ja helppohoitoinen, sekä tällaisessa paikassa menestyvä kokonaisuus. Jos puutarhassa on puolestaan varjoista, lehtomaista metsää, niin sinne perustetaan metsäpuutarha - ja istutetaan lehdossa viihtyviä luonnonkasveja. Niiden joukkoonhan sopii sitten istuttaa muualtakin kotoisin olevia lehtometsän varjoperennoja. Samalla tavalla käydään läpi kaikki puutarhan kasvupaikat ja muutetaan ne luonnollisiksi, vain ihmisen ohjaavaa kättä tarvitseviksi puutarhakasviyhdyskunniksi.
20215_70780.jpg
Voimaa tuhkasta
Tulipesiin kertynyt tuhka kannattaa hyödyntää; voit viedä vielä lämpimän tuhka-astian ensin vaikka kasvihuonetta lämmittämään. Metallisessa astiassa tiiviisti kannella peitettynä tuhka-astia antaa lämpöä noin vuorokauden ajan. Tämä lisälämpö saattaa olla tarpeen vaikka kasvukauden alussa tai syysilmojen viilentyessä.Jäähtyneen tuhkan voitkin sitten varastoida kuivaan paikkaan odottamaan sopivaa hyödyntämishetkeä. Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20144_38709.jpg
Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on jo kesä!
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… Anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20088_12194.jpg
Suvilahden asuntomessualueen lähiliikuntahanke
Ympäristön suunnittelussa tavoitellaan asukkaiden terveyttä ja hyvinvointiaVaasan Suvilahdessa ja asuntomessualueella on toteutettu Opetusministeriön rahoituksella kattava lähiliikuntahanke. Hankkeen mukaisesti rakennettu asuinalue antaa nyt valtakunnallista esimerkkiä siitä, kuinka asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin voidaan panostaa ympäristön suunnittelussa. Lähiliikunta-alueella houkutellaan liikkumaan aktiivisemmin tarjoamalla uusia ja kunnostettuja kuntoilumahdollisuuksia ja -virikkeitä.– Kaikilla asuinalueilla pitäisi olla rakennettuja liikuntapaikkoja. Ne ovat tärkeä edellytys sille, että saadaan ihmiset harrastamaan liikuntaa, kertoo Länsi-Suomen läänin sivistystoimentarkastaja Ismo Myllyaho.Suvilahden lähiliikunta-alue vihittiin virallisesti käyttöön Vaasan Asuntomessuilla lauantaina 26.7. Messualueelle koulun viereen rakennettu uusi ministadion sai toimia vihkiäisareenana, kun Brasilian naisten jalkapallon olympiamaajoukkue avasi kentän pelaamalla leikkimielisen näytösottelun FC-Sportia vastaan. Lähiliikuntapaikat ovat messuaikaan myös messuvieraiden vapaassa käytössä.
20194_57441.jpg
Kevyet ja ketterät akkuruohonleikkurit
Boschin ergonomisia Rotak-akkuruohonleikkureita on kevyt ja ketterä käsitellä. Samalla ne ovat tehokkaita, helppokäyttöisiä ja päästöttömiä.Boschin Rotak-akkuruohonleikkureissa on ainutlaatuinen ergonominen Ergo-Flex-kahva, jonka ansiosta työskentelyasento pysyy hyvänä, eivätkä kädet rasitu tai selkä kipeydy ruohonleikkuusta. Ruohonleikkuu vaatii huomattavasti vähemmän lihasvoivaa kuin perinteisillä ruohonleikkureilla leikkaaminen. Ergo-Flex-kahvajärjestelmä mahdollistaa oikea- ja vasenkätisen käytön sekä paremman käyttömukavuuden. Uudet Rotak-akkuruohonleikkurit ovat saaneet ensimmäisenä puutarhatyökaluna arvostetun saksalaisen Aktion Gesunder Rücken -sertifikaatin hyvästä ergonomiasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton