TAKAISIN

Loppiaisena upotettiin taas joulukuusia
Helppo tapa parantaa kalakantaa

Julkaistu: 17.1.2022

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoi tiedotteessaan 30.12.21, että veteen upotettu joulukuusi tarjoaa keväällä kuteville kaloille erinomaisen kutupaikan. Erityisesti ahvenet laskevat mätinauhansa mielellään kuusen oksille. Mädistä kehittyville poikasille kuusi tarjoaa suojaa ja ravintoa. Vaasassa turotapahtumia on järjestetty vuodesta 2016 lähtien.

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Veteen kalojen kutualustaksi upotettu kuusi, eli kututuro on uusvanha keksintö. Entisaikoina kututurojen upottaminen oli yleistä lähes koko maassa, mutta tapa oli pitkään lähes unohdettuna. Viime vuosina kututurojen teko on taas yleistynyt ja niiden hyödyt on tunnistettu.

 

Taajamien vesistöt hyötyvät kututuroista

 

Etenkin kaupunkien ja taajamien rakennetuissa rantavesissä on pulaa sopivista kutupaikoista. Parannusta tilanteeseen saadaan turoista, jotka toimivat paitsi kutualustoina myös suojapaikkoina vastakuoriutuneille kalanpoikasille. Kevään edetessä turojen ympärille kerääntyy runsaasti pieneliöstöä, jota syömällä pienet kalanpoikaset pääsevät hyvään kasvuvauhtiin.

Vaasassa joulukuusien upottamisesta on lyhyessä ajassa muodostunut jo perinne ja turotapahtumaan tullaan usein koko perheen voimin upottamaan oma joulukuusi kalojen hyväksi.

Loppiaisena 06.01.2022 järjestetty turotapahtuma oli järjestyksessään kuudes. Tapahtuma järjestettiin Vaasan Vaskiluodossa, hotelli Waskian kaupungin puoleisen rannan edustalla. Paikalla oli vaasalaisten kalastusseurojen aktiiveja avustamassa ja opastamassa kuusien upottamisessa.
Kuva: Juha Ojaharju, Suomen Vapaa-ajankalastajatKuva: Juha Ojaharju, Suomen Vapaa-ajankalastajat

Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedote 30.12.2021