TAKAISIN

Näin lisäät puutarhaan monimuotoisuutta ja kutsut pörriäisiä kylään

Julkaistu: 7.3.2022

Pörriäisen kukkaseoksen voi kylvää nurmikolle tai puutarhan reuna-alueille. Saat onnistuneen sadon lisäämällä puutarhaan monimuotoisuutta. Miten se tehdään?

Kukkiva nurmikko tarjoaa pölyttäjille ravintoa koko kesän. (Kuva: Shutterstock)Kukkiva nurmikko tarjoaa pölyttäjille ravintoa koko kesän. (Kuva: Shutterstock)

Tee luontoteko kotipihalla uudella GreenCare Pörriäisen Kukkaseoksella. Kylvämällä kukan siemeniä nurmikolle ja puutarhan reunoille lisäät luonnon monimuotoisuutta.

Pörriäisen kukkaseos: kukan siemenet aurinkoiselle nurmikolle

Kylvä kukkiva nurmikko puutarhaasi! Se kukkii koko kesän ja tarjoaa pölyttäjille ruokaa. Seoksen myötä kotinurmikkosi kukkii koko kesän matalin punertavin ja valkoisin kukin.

Pörriäisen kukkasiemenseos aurinkoiselle nurmikolle sisältää pölyttäjille tärkeiden kukkien siemeniä, jotka kasvavat nurmikon seassa, reuna-alueilla, pensaiden tai puiden juurilla kuivissa oloissa, joissa nurmikko ei voi hyvin ja jotka on vaikea hoitaa.

Riittoisuus on 1 gramma neliömetrille, joten 1 pussi riittää 20 m². Voit myös kylvää pienemmän määrän ja antaa pölyttäjäkasvien levitä itsestään seuraavina vuosina.

6414505163049-2

Yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa GreenCare haluaa puolustaa luonnon ja puutarhojen monimuotoisuutta uudella Pörriäisen Kukkaseoksella. Kotipuutarhurin on nyt helppo toimia luontoystävällisesti.

Kukkalajikkeet kukkivat koko kesän ja lisäävät perhosten, kimalaisten ja muiden pölyttäjien hyvinvointia.

Pörriäiskadosta puhutaan paljon ja pölyttäjiä halutaan auttaa esimerkiksi talvehtimista edistävien hyönteishotellien rakentamisella. GreenCaren kehittämä pörriäisen kukkaseos tarjoaa pölyttäjille ravintoa kesän aikana.Pörriäiskadosta puhutaan paljon ja pölyttäjiä halutaan auttaa esimerkiksi talvehtimista edistävien hyönteishotellien rakentamisella. GreenCaren kehittämä pörriäisen kukkaseos tarjoaa pölyttäjille ravintoa kesän aikana.

GreenCarella olemme tunnistaneet saman haasteen ja haluamme tuoda apua pölyttäjien ruokapöytään. Itse olen kotipuutarhassani huolehtinut pölyttäjistä, sulassa sovussa siistityn nurmikon kanssa on pölyttäjille maistuvia niittykasveja. Onnistunut sato puutarhassa edellyttää pölyttäjiä. Tuomalla kotipuutarhaan pölyttäjien ravintokasveja saadaan sadosta runsaampi ja puutarhasta hyvinvoivempi. Olemme riippuvaisia pölyttäjistä, niillä on oma tärkeä paikkansa ja meillä ei ole varaa menettää heitä. Siksi yhteistyö Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa on mitä mieluisin GreenCarelle.

Tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä

Auta pölyttäjiä omassa puutarhassa

Ilmastonmuutos, tuholaismyrkyt ja elinympäristöjen häviäminen ovat vaikuttaneet pölyttäjien vähenemiseen. Onneksi uusia luonnolle vähemmän haitallisia keinoja muun muassa tuholaistorjuntaan on pyritty löytämään. Kotipuutarhurin rooli monimuotoisuuden ylläpitäjänä korostuu jatkossa ja pienilläkin kotipihan teoilla on suuri vaikutus.

– Innostuimme kovasti tästä uudesta Pörriäisen Kukkaseoksesta, jolla on helppo lisätä luonnon monimuotoisuutta pihapiireihin, kertoo yritysyhteistyöpäällikkö Pirjo Itkonen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Valkoapila kestää hyvin ruohonleikkuuta ja kukkii koko kesän.Valkoapila kestää hyvin ruohonleikkuuta ja kukkii koko kesän.

Suomalaisen luonnon suojelu on molemmille toimijoille tärkeää ja toivomme, että saamme mahdollisimman monet puutarhurit mukaan kokeilemaan tuotetta, oli kyseessä sitten pieni tai suuri puutarha. Kotipuutarhurit ovat tärkeässä asemassa luonnon monimuotoisuuden tukemisessa, ja heitä onkin kasvanut iso uusi joukko viimeisen parin vuoden aikana, Itkonen iloitsee.

Puutarhurit rakentamaan pörriäisille ruokailupaikkaa

GreenCare Pörriäisen Kukkaseos sisältää pölyttäjäystävällisten monivuotisten kukkien siemeniä, jotka kylvetään nurmikon sekaan. Pölyttäjät parantavat onnistunutta satoa puutarhassa.

Kukkiva nurmikko houkuttelee lisää pölyttäjiä puutarhaan ja kasvattaa samalla onnistunutta satoa marjapensaista ja omenapuista. Kukkaseos ei vaadi suurta joutomaata tai niittyä näyttääkseen hyvältä, vaan sopii hyvin pieneenkin puutarhaan.

Kukkaseos kukkii myös reuna-alueilla ja penkereillä.Kukkaseos kukkii myös reuna-alueilla ja penkereillä.

Puolivarjoisalle pihalle tarkoitetun Pörriäisen kukkaseoksen voi lisäksi leikata nurmikon mukana. Tämä tekee hoidosta erittäin helppoa. Aurinkoiselle ja kuivalle nurmikolle tarkoitetulla kukkaseoksen voi kylvää nurmikon sekaan tai sillä voi jopa korvata hankalasti hoidettavan kivikkoisen nurmikon kokonaan.

Pörriäisen kukkaseos: kukan siemenet puolivarjoiselle nurmikolle

Kylvä pörriäisen matala kukkaseos puolivarjoiselle nurmikolle. Kotinurmikkosi kukkii koko kesän matalin sini-violetein ja valkoisin kukin. Voit huoletta ajaa kukkivaa nurmikkoa ruohonleikkurilla, kukat uusiutuvat nopeasti. Siisti, matala ja kukkiva nurmikkosi tarjoaa pölyttäjille ruokaa alkukesästä lähtien jo toisena vuonna.

20 g pussi kukansiemeniä riittää 20 m² kokoiselle alueelle. Pörriäisten kukkanurmikon voi aluksi perustaa pienellekin alueelle, vaikka nurmikko pihassa on suuri. Kukat leviävät vähitellen itsekseen nurmikolle, jollei tilaa ole rajattu.

Nyt alkaa nurmikon uusi aika!

6414505163018-1

Muita keinoja pölyttäjien pelastamiseen:

  • suosi puutarhassa pölyttäjäystävällisiä kasveja.
  • kasvata hyötykasveja.
  • luo pesä- ja talvehtimispaikkoja pölyttäjille: esim. hyönteishotelli, kohopenkki, lahopuu.
  • anna luonnonkukkien kasvaa ainakin osassa puutarhaa, monet niin sanotut rikkaruohot ovat pölyttäjille tärkeitä mesikasveja.
  • älä käytä puutarhassa luonnolle haitallisia torjunta-aineita.

Näin perustat monivuotisen kukkanurmikon pölyttäjille

Kylvö olemassa olevaan nurmikkoon: Leikkaa nurmikko ja haravoi maan pinta hyvin rikki, lisää multaa, tiivistä ja kastele. Kylvä siemenet juuri tiivistettyyn maahan, sillä kukkien siemenet ovat hyvin pieniä eivätkä saa joutua syvälle maahan. Tiivistä kevyesti uudelleen. Pidä nurmikko matalana, jolloin kukille jää kasvutilaa. Huolehdi kastelusta tarkasti, kunnes taimet ovat kunnolla itäneet.

Pörriäisen Kukkaseos -siemeniä voi kylvää uuden, perustettavan nurmikon siementen sekaan. Silloin kukat kasvavat kauniisti yhdessä nurmikon kanssa pihallasi. Ruohon leikkaaminen ei haittaa matalia kukkia.Pörriäisen Kukkaseos -siemeniä voi kylvää uuden, perustettavan nurmikon siementen sekaan. Silloin kukat kasvavat kauniisti yhdessä nurmikon kanssa pihallasi. Ruohon leikkaaminen ei haittaa matalia kukkia.

Kylvö uuteen nurmikkoon: Kylvä nurmikonsiemenet ohjeen mukaan. Kun nurmikko on kylvetty, kastele ja kylvä kukansiemenet tiivistettyyn pohjaan. Tiivistä vielä kevyesti. Huolehdi kastelusta.

Siemenet voi myös esikasvattaa sisällä ruukuissa ja istuttaa keväällä pihalle.

GreenCare Pörriäisen Kukkaseos on saatavilla GreenCare -jälleenmyyjiltä maaliskuusta 2022 lähtien.