TAKAISIN

Monen mahdollisuuden muurikivi - näyttävä piha muurikivi-istutusaltailla

Julkaistu: 11.4.2022

Muurikivien ja muurikivistä rakennettujen istutusaltaiden avulla rinnetontti voidaan porrastaa näyttäväksi puutarhaksi ja toimivaksi oleskelupaikaksi. Toisaalta hyvin tasaista pihaa voidaan elävöittää ja rytmittää istutusaltaiden avulla. istutusaltaat ja istutukset voivat olla eri korkuisia.

Istutusaltaita on helppo tehdä muurikivistä. Muuri perustetaan mieluiten routimattomalle tasaiselle alustalle. Istutusaltaan pohjan on oltava vettä läpäisevä.

Sneck_27182_008_inkku

Näin suunnittelet istutusaltaan korkeuden ja koon

Tärkeä lähtökohta altaan korkeuden valintaan on siihen valittavat kasvit ja niiden tarvitsema istutussyvyys. Erityisesti on huomioitava mahdolliset koristepensaat ja -puut, jotka saattavat tarvita runsaastikin tilaa. Toki usein on mahdollisuus kaivaa kuoppa altaan keskelle ja saada sitä kautta lisäsyvyyttä.

Monet koristepuut ja -pensaat ovat näyttäviä lähtökohtia istutusaltaalle. Kannattaa kuitenkin selvittää kuinka nopeasti ja kuinka suuriksi ne kasvavat. Istutusaltaisiin sopivat hienosti myös lähes maan myötäisesti leviävät kasvit, jotka lopulta laskeutuvat kauniisti altaan reunan yli.
 

Komea istutusallas elävöittää tasaista pihaa.Komea istutusallas elävöittää tasaista pihaa.

Istutusaltaan kokoa suunniteltaessa on huomioitava, että muurikiven paksuus vie osan multatilasta. Rakentamista helpottaa se, jos muuri on mitoitettu kokonaisten kivien tai kiviparien etenemän mukaan.

Kun toteutat kokonaisuuden useammasta istutusaltaasta, mieti niiden yhteensopivuutta ja muista järjestää turvallinen kulku. Istutusaltaan voi upottaa terassiin tai sen reunalle. Kokonaisuuden suunnitteluun kannattaa uhrata aikaa ja vaivaa.

Katteet helpottavat puutarhan hoitoa ja viimeistelevät kokonaisuuden

Istutusaltaan voi viimeistellä katteilla. Katteina voi käyttää karkeaa soraa, koristeellista kivikatetta, tiilimurskaa, kuorikatetta tai puuhaketta, jota löytyy eri väreissä. Katteen alle voi laittaa katekankaan, joka estää katetta sekoittumasta multaan. Huokoinen ohut katekangas ei estä rikkaruohojen kasvua, vaikka pitääkin kerrokset erillään. Kankaan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Etenkin kuori- ja hakekatetta voi hyvin käyttää ilman katekangasta. Ne maatuvat vähitellen, mutta niitä voi helposti lisätä vaikka vuosittain. Katekerroksen paksuuteen vaikuttaa istutettavat kasvit. Perennat tarvitsevat vähemmän kerrospaksuutta, puut ja pensaat vähän enemmän. Tarve vaihtelee 3 – 7 cm välillä. Vähän paksumpi kuorikatekerros voi sellaisenaan pitää rikkaruohot poissa. Liian paksu kerros voi kuitenkin hidastaa maan sulamista keväällä. Katteen väreillä voidaan vaikuttaa mm. siihen, miten ne korostavat kasveja ja sointuvat muurikivien väreihin.

Erilaisia katevaihtoehtoja on tarjolla runsaasti.Erilaisia katevaihtoehtoja on tarjolla runsaasti.

Älä unohda valaisumahdollisuutta

Tyylikkäät istutusaltaat tarjoavat mahdollisuuden piha-alueen epäsuoraan valaisemiseen. Eli kulkuvalon lisäksi voidaan näyttäviä kohteita tuoda esiin valaisemalla. Tähän tarkoitukseen voi hyödyntää itse muuriin asennettavia valaisimia. Muurivalaisimet voivat toimia myös kulkuvaloina.

Muurivalaisin_1080p

Ota nämä asiat huomioon istutusaltaita suunnitellessa – 10 yksinkertaista vinkkiä

  1. Valitse istutusaltaan korkeus kasvin mullan tarpeen mukaan
  2. Modernin ilmeen pihaasi saat valitsemalla istutusaltaan katteen huolella ja istuttamalla kasvit väljästi.
  3. Kasveja valitessa muista myös kasvien syysväri
  4. Erikorkuisilla kasveilla, sekä erikorkuisilla muureilla saat rytmitettyä istutusaltaasi
  5. Älä unohda hyötykasveja puutarhastasi, myös ne sopivat hyvin vaikka terassin viereiseen istutusaltaaseen
  6. Mieti haluatko rakentaa pihasi symmetrisesti vai haluatko luoda pihaasi rennon tyylin
  7. Käytä tarkoituksenmukaisia kate- tai suodatinkankaita ja vältyt rikkaruohoilta.
  8. Tee pohjatyöt kunnolla, jotta saat nauttia pitkään istutusaltaistasi
  9. Käytä erilaisia heiniä istutusaltaissa, saat modernin ilmeen ja helppohoitoisen näyttävän pihan
  10. Huomioi suunnittelussa myös tulevat talvet; jätä pihaasi riittävästi tilaa myös lumille

Lammin Pihaviikot jatkuvat koko kesäkuun ajan. Tutustu Pihaviikkojen muurikivitarjouksiin.

Siirry Pihaviikoille!