TAKAISIN

Suunnittele pihasi kulkureitit huolella – vinkit muurikiven käyttöön pihan suunnittelussa

Julkaistu: 9.5.2022

Pihan suunnittelussa huomioidaan pihan toiminnoille sopivat alueet. Siivous, leikkiminen, jätehuolto, viihtyisä oleskelualue ja puutarha istutuksineen. Kun olet suunnitellut pihasi toiminnot, kannattaa seuraavaksi miettiä kulkureitit niiden välillä. Kulkureitit kannattaa miettiä käytön mukaan.

53370_p_ver-1_inkku

Määrittele pihan tärkeimmät kulkureitit

Kulkureiteistä ehkä tärkein on se, mistä tullaan sisälle taloon. Pääsisäänkäynti on tyypillisesti helppo tunnistaa, mutta etenkin jos se ei näy heti, pihan kulkureittien pitää kertoa, missä se sijaitsee ja ohjata kulkija turvallisesti perille. On myös hienoa, jos tulija päätyy ihastelemaan pihan kauneutta heti saapuessaan.

Pääsisäänkäynti ei aina kuitenkaan ole se, mitä oma väki eniten käyttää. Mieti ne reitit, joita käytetään eniten ja suunnittele ne käytännöllisiksi ja turvallisiksi. Huomioi valaistus ja helppo lumenpoistomahdollisuus. Kulku autotalliin tai -katokseen, jäteastioille, postilaatikolle yms.


 

Lammin muurikiveykseen voidaan asentaa myös valaismia.
53369_p_ver-1

Muurikivillä turvallisuutta ja tyylikkyyttä pihalle

Muurikivillä voit tehdä suoria ja kaarevia muotoja. Muodot voivat myötäillä pihan luontaisia muotoja. Eri korkuisilla muurikivi-istutusaltailla pystyt ohjaamaan kulkemista pihallasi. Mieti, millaiset istutusaltaat tukisivat toimintoja.

Muurikivillä voit ohjata kulkureittejä ja vaikeakulkuisille pihoille, kuten rinnetonteille, muurikivillä voi rakentaa turvallisia kulkureittejä, pengertämällä ja porrastamalla kaltevia pintoja tasaisiksi. Muuri voi toimia myös portaiden tai terassin kaiteena.

Korkeudessa huomioitavaa. Alle 75 cm muurit voidaan toteuttaa latomalla muurikivet tasaisen routimattoman maaperän päälle. Korkeampiin muureihin tarvitaan antura ja mahdollisesti tukeva betonivalu raudoituksineen.

Rinteen reunan muurilla saadaan talon ympärille tasaista piha-aluetta.Rinteen reunan muurilla saadaan talon ympärille tasaista piha-aluetta.

 

1. Toivota vieraat tervetulleeksi istutusaltailla
  • Toivota vieraasi tervetulleeksi näyttävillä istutusaltailla
  • Käytä eri korkkuisia istutusaltaita ohjaamaan vieraiden kulkua pääovelle
  • Muista valaistus kulkureiteillä; sen voi tuoda myös muurivalaisimilla
  • Valitse kasvit/pensaat huolellisesti; kokeile esimerkiksi tuijia ja koristepuita
2. Käytä muurivikiviä ohjaamaan kulkua pihallasi
  • Muurikivi istutusaltaat rajaavat kulkureittiä ja nurmikkoa
  • Tasamaa pihalle saat monimuotoisuutta tekemällä istutusaltaita muurikivestä
  • Terassien viereen sijoitettu istutusallas toimii vaikkapa hyötypuutarhana ja ohjaa kulun oikeaan kohtaan
3. Pengerrä rinnepiha
  • muurikivet toimivat esimerkiksi ulkorappusten vieressä eikä kaiteita välttämättä tarvita
  • Mieti miten rinnepihalla kuljetaan ja pengerrä muurikivellä pihaasaasi.

Tukimuuri pengertää maaston korkeuseron ja sen yhteyteen muodostetaan istutusalue.Tukimuuri pengertää maaston korkeuseron ja sen yhteyteen muodostetaan istutusalue.
Lammin Pihaviikot ovat meneillään. Tutustu Pihaviikkojen muurikivitarjouksiin.

Siirry Pihaviikoille!