TAKAISIN

Parhaat vinkit keittiön kodinkoneiden ja pintojen puhdistukseen

Päivitetty: 1.3.2023

Näillä ohjeilla saat jääkaapin, uunin ja teräspinnat helposti puhtaiksi.

Jääkaapin siisteyden ylläpito helpottuu, kun tahrat puhdistaa tuoreeltaan ja pitää huolen siitä, ettei vanhoja elintarvikkeita jää pilaantumaan jääkaapin perukoille. Tällä tavoin vältytään epämiellyttäviltä hajuilta ja homeelta ja jääkaapin suursiivous voidaan tehdä harvemmin.Jääkaapin siisteyden ylläpito helpottuu, kun tahrat puhdistaa tuoreeltaan ja pitää huolen siitä, ettei vanhoja elintarvikkeita jää pilaantumaan jääkaapin perukoille. Tällä tavoin vältytään epämiellyttäviltä hajuilta ja homeelta ja jääkaapin suursiivous voidaan tehdä harvemmin.

Näin teet jääkaapin tehopuhdistuksen

1) Aloita sammuttamalla jääkaappi tai säädä se sulatusasentoon. Jos jääkaapin takaseinään on kertynyt jäätä, aseta pyyhe lattialle jääkaapin eteen, jotta jää voi rauhassa sulaa. Älä ryhdy raaputtamaan jäätä pois, sillä se voi naarmuttaa jääkaapin rakenteita tai jopa rikkoa jäähdytysjärjestelmän. Jos haluat nopeuttaa jään sulamista, voit laittaa kuumavesiastioita jääkaapin sisään.

2) Tyhjennä jääkaappi elintarvikkeista. Tarkasta samalla niiden päiväykset ja kunto ja heitä pois pilaantuneet tuotteet.

3) Tarkista, ettei jääkaapin poistovesiaukko ole tukkeutunut. Jos aukko on tukossa, avaa mahdollinen tukos varovasti esimerkiksi vanupuikolla.

4) Poista jääkaapin vihanneslokerot ja hyllylevyt sekä kaikki muut irtoavat lokerot. Puhdista ne esimerkiksi lavuaarissa tai kylpyhuoneessa käsitiskiaineella.

5) Pyyhi jääkaapin pinnat kostutetulla mikrokuituliinalla. Voit käyttää esimerkiksi käsitiskiainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta. Jääkaappia ei kannata puhdistaa voimakkailla kemikaaleilla, sillä ne eivät sovi yhteen elintarvikkeiden kanssa. Pyyhi myös hyllynkannattimet ja oven tiivisteet.

6) Pyyhi jääkaappi myös ulkopuolelta. Kiinnitä erityistä huomiota kahvaan, sillä siihen kosketaan useita kertoja päivässä. Kahva olisi muutenkin hyvä puhdistaa viikoittain.

7) Vedä jääkaappi irti seinästä, jotta pääset käsiksi sen takaosaan. Irrota pistoke seinästä ja imuroi lattia sekä jääkapin takaosan ritilä huolellisesti. Tämä tulisi tehdä vähintään kerran vuodessa. Jääkaapin takaosaan kertynyt pöly on pidemmän päälle paloturvallisuusriski.

8) Jos jääkaapissa on tunkkainen haju, pyyhi se lopuksi etikalla kostutetulla liinalla. Etikka poistaa tehokkaasti hajuja. Anna jääkaapin pintojen kuivua rauhassa ennen kuin laitat taas virran päälle ja asettelet hyllyt, lokerot ja elintarvikkeet takaisin paikoilleen.
 

Tiesitkö? Jääkaapin puhtaus voi vaikuttaa myös sähkönkulutukseen ja laitteen käyttöikään. Likainen jääkaappi, jonka taustaa ei ole imuroitu ja tiivisteitä pyyhitty ikuisuuksiin, voi kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin säännöllisesti puhdistettu laite.

Lue myös: Onko jääkaappisi lämpötila oikea?

Rasva ja ruoantähteet voivat palaa lujasti kiinni uunin pintaan, erityisesti jos niitä ei huomaa puhdistaa heti. Puhdistukseen tarvitset uuninpuhdistusaineen tai -suihkeen, rätin ja hieman kärsivällisyyttä. Rasva ja ruoantähteet voivat palaa lujasti kiinni uunin pintaan, erityisesti jos niitä ei huomaa puhdistaa heti. Puhdistukseen tarvitset uuninpuhdistusaineen tai -suihkeen, rätin ja hieman kärsivällisyyttä. 

Näin puhdistat tavallisen uunin

1) Suihkauta tai levitä jäähtyneeseen uuniin puhdistusainetta ja anna sen vaikuttaa hetki. Aineen vaikutus lakkaa, kun aine kuivuu. Jos tahrat ovat kiinni erityisen tiukassa, pidemmästä vaikutusajasta voi olla hyötyä, joten suihkutuksen jälkeen voit peittää puhdistusaineen esimerkiksi tuorekelmulla. Näin aineen vaikutusaika pitenee ja pahastikin kiinnipalaneet rasvatahrat irtoavat.

2) Kun olet valmis pesemään aineen pois, pyyhi uunin pinnat muutamaan kertaan lämpimään veteen kostutetulla rätillä.
 

Vinkki! Samaa tekniikkaa voi käyttää myös uunipeltien puhdistukseen.

Näin puhdistat automaattisella puhdistustoiminnolla varustetun uunin

Osassa uuneista on automaattinen puhdistustoiminto, jonka ansiosta puunausta ja puhdistusaineita ei parhaassa tapauksessa tarvita lainkaan. Automaattisista puhdistustoiminnoista yleisimmät ovat pyrolyysi-, höyry- ja katalyysipuhdistus.

Pyrolyysipuhdistus

Pyrolyysioiminto on periaatteeltaan hyvin yksinkertainen. Pyrolyysiohjelma nostaa uunin lämpötilan jopa 500 asteeseen, jolloin lika ja rasva uunin sisäpinnalla palavat tuhkaksi. Kun ohjelma on valmis, uunitila pyyhkäistään puhtaaksi kostealla liinalla.

Mikäli haluat puhdistaa myös esimerkiksi uunipellit ja teleskooppikannattimet, selvitä ensin uunisi käyttöohjeista, ovatko nämä osat pyrolyysinkestävät. Muussa tapauksessa ne kannattaa puhdistaa erikseen.

Uunia ei kannata pyrolyysiohjelman aikana avata, ja suurin osa uuneista lukkiutuukin puhdistuksen ajaksi automaattisesti. Myös erityisesti vanhemman pyrolyysiuunin luukkua kannattaa toiminnon aikana varoa, vaikka nykyään uuniluukut on suunniteltu pysymään puhdistuksen aikana viileinä.

Höyrypuhdistus

Höyryuuneista löytyy usein höyrypuhdistustoiminto, jota käyttämällä uuni puhdistuu käytännössä itsestään. Uuniin laitetaan vettä mallista riippuen joko uunin pohjalle tai erilliseen vesisäiliöön. Arvokkaimmista laitteista löytyy oma vesiliitäntä, jolloin tämän vaiheen voi ohittaa.

Kun toiminto käynnistyy, vesi höyrystyy uunissa ja irrottaa pinttyneen lian. Ohjelman valmistuttua uunin pinnat pyyhitään puhtaaksi kostealla liinalla.

Katalyysipuhdistus

Katalyysipuhdistus tapahtuu erityisen katalyysiemalipinnoitteen avulla. Katalyyttinen emali puhdistaa itse itseään hapettamalla likaa, kun uuni saavuttaa tietyn lämpötilan, joka usein on yli 200 astetta.

Lue myös: Tiesitkö, että voit saada hyvitystä vanhojen kodinkoneiden kierrättämisestä?

Ruostumattoman teräksen puhdistuksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä pinta voi vaurioitua pysyvästi, jos sitä yrittää jynssätä väärillä välineillä ja aineilla.Ruostumattoman teräksen puhdistuksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä pinta voi vaurioitua pysyvästi, jos sitä yrittää jynssätä väärillä välineillä ja aineilla.

Näin puhdistat keittiön rosteriset pinnat

Uusina ja kiiltävinä teräspinnat näyttävät tyylikkäiltä ja hienoilta, mutta niihin jää helposti sormenjäljistä harmillisia tahroja. Poimi tästä vinkit, miten teräspinnat kannattaa puhdistaa.

Kodinkoneet

Likaantunut rosteripinta on helpointa puhdistaa mikrokuituliinan ja käsitiskiaineen avulla. Kostuta ensin mikrokuituliina ja pyyhi pinta sillä. Lisää liinaan hiukan tiskiainetta ja pyyhi pinta toistamiseen. Huuhtele mikrokuituliina ja pyyhi pinta puhtaaksi pesuaineesta. Kuivaa pinta lopuksi kuivalla mikrokuituliinalla. Pyyhi kiillotetut ja harjatut pinnat aina syiden suuntaisesti, jotta pintaan ei jäisi ikäviä jälkiä.
 

Vinkki! Teräspinnoille on myös omia puhdistusaineita. Etenkin hankalimmat ja pinttyneimmät tahrat saat helpoiten poistettua teräpinnoille tarkoitetulla puhdistusaineella tai ikkunanpesuaineella.

Tiskiallas

Samea ja pinttyneen likaiselta näyttävä tiskiallas on helppo puhdistaa edullisella ja ympäristöystävällisellä menetelmällä. Ripottele tiskialtaaseen ruokasoodaa ja hankaa pesusienellä. Kaada altaaseen viinietikkaa. Ruokasooda alkaa kuplia etikan vaikutuksesta. Jätä aineet vaikuttamaan noin kymmeneksi minuutiksi. Hankaa tiskiallasta pesusienellä ja huuhtele runsaalla vedellä.

Voit viimeistellä lopputuloksen oliiviöljyllä ja sitruunan kuorella. Sitruunan kuori jättää altaaseen kiiltävän pinnan ja raikkaan tuoksun, kun hierot sitä altaaseen. Kiillota tiskiallas lopuksi oliiviöljyllä kostutetulla talouspaperilla.

Teräskattilat

Teräskattilan voi pestä astianpesukoneessa. Jos teräskattilaan on palanut ruoka pohjaan, voit puhdistaa sen kätevällä kikalla. Laita kattilaan 0,5–1 dl koneastianpesuainetta tai pyykinpesuainetta ja 1 litra vettä. Kuumenna seos ja anna kiehua. Harjaa kattila lopuksi ja huuhtele.

Teräskattilaan saattaa myös tulla helposti sateenkaaren värejä, jos olet kuumentanut sen tyhjänä tai jos se on altistunut suurille lämpötilaeroille. Ajan kuluessa sateenkaaren värit lähtevät pois, mutta jos ne häiritsevät sinua, voit yrittää poistaa niitä etikkaliuoksella. Mittaa kattilaan 0,5 dl etikkaa ja litra vettä. Kuumenna liuosta noin puoli tuntia, minkä jälkeen harjaa kattilaa ja huuhtele. Pese kattila vielä pyykinpesuaineella, huuhtele huolellisesti ja kuivaa lopuksi.
 

Muista! Tiettyjä aineita ja menetelmiä kannattaa välttää teräspintoja käsitellessä. Valkaisuainetta sisältävät vahvat desinfiointiaineet voivat vaurioittaa ruostumatonta terästä, samoin kuin klorideja ja suolaa sisältävät pesuaineet. Kovat ja hiovat hankausjauheet ja normaalista teräksestä valmistettu teräsvilla aiheuttavat pintaan naarmuja.