TAKAISIN

Piha- ja muurikivien hankinta:
näin lasket tarvittavan määrän

Päivitetty: 13.6.2022

Miten ihanaa olisikin toteuttaa pihaan pihakiveys, mutta miten ihmeessä tiedän, että saan kiviä oikean määrän? Myös muuri sopisi rinnetontille oivasti. Piha on monimuotoinen ja tarvetta on monenlaiselle kivelle. Tässä Ruduksen vinkit, jonka avulla pystyt laskemaan tarvittavan määrän halutessasi aivan itse.

750 gloves-3006969_1920

Suunnittele paperille

Minkälaisen kiveyksen olet ajatellut – onko useita eri alueita jotka haluat kivetä? Jotta pystyt hahmottamaan kokonaisuuden, ota avuksesi kynä ja paperia. Huomioi kyseisessä kiveyssuunnitelmassasi:

 • käytävät, jos olet aikeissa kivetä ne.
 • auton pysäköinti- ja kääntöpaikka, pihalla oleva ajotie.
 • oleskelupaikat ja niiden laajuus – terassit, leikkipaikat, patiot ja niin edelleen.
 • onko pihasi useammassa tasossa – onko pengerrysten tarve.
 • Muista, että alueen käyttötarkoitus ohjaa myös kivien valintaa. Jos kiveyksen päältä ajetaan autolla, tulee kiven vahvuuden olla vähintään 60 millimetriä.

Kiveyssuunnitelma helpottaa huomioimaan miten kiveys kannattaa toteuttaa sekä ottamaan huomioon myös mahdolliset kaivojen ympäristöt sekä pylväät.

Pyöristä täysiin ja mieti muodot sekä käyttö

Käytä kiveystä vailla olevan piha-alueesi mittaamiseen pidempää rullamittaa, jotta hahmotat paremmin, minkä suuruisesta alasta on kysymys. Ota mittauksissasi ja laskelmissasi huomioon etenkin uutta pihaa tehdessäsi, että:

 • Kävelyyn tarkoitetun käytävän ei välttämättä tarvitse olla hurjan leveä. Sopivana mitoituksena voi pitää leveyttä, jossa kaksi ihmistä mahtuu kävellessä ohittamaan toisensa – 1,2 metriä riittää.
 • Huomioi käytävien ja kulkureittien mitoituksessa myös aurauskalusto. Koneellinen kunnossapito vaatii hieman leveämmät käytävät, kun taas lumikolan avulla mahtuu kolaamaan myös hieman kapeampaa käytävää.
 • Sisäänajotien leveydeksi voi laskea noin 3 metriä ja pysäköinnille olisi hyvä varata noin 2,5 x 5 metriä oleva alue eli noin 12,5 neliömetriä/auto. Älä unohda varata tilaa myös auton kääntämiselle.

Kun olet saanut mitattua tarvittavat pinta-alat, on vuorossa lisää laskutoimituksia. On syytä nimittäin ottaa huomioon, että erilaisilla pihakivillä on erilainen menekki. Huomioi myös, että jotkut kivet, kuten esimerkiksi Piano-kivet, Torino-kivet sekä Tosca-laatat tulevat kivisarjana, joka käsittää useamman kokoista kiveä. Tutustu siis huolella kivestä kerrottuihin tietoihin, jotta saat oikean määrän tuotetta itsellesi.

Piano-kivien avulla voi pihaansa luoda persoonallista yksityiskohtaa.Piano-kivien avulla voi pihaansa luoda persoonallista yksityiskohtaa.

Ruduksen sivuilta löydät jokaisen pihakiven kohdalta kyseisen kiven menekkimäärän/m2 sekä tiedon, montako neliötä kyseistä kiveä on lavalla.

Otetaanpa yksinkertainen laskuesimerkki:

Suunnitellun terassin alaksi laskettiin perinteisesti mittaamalla 19 neliötä. Terassialueelle suunniteltiin laitettavaksi Luotokiveä, jonka muotokieli sopii hyvin rantamaisemaan ja sallii myös vähän luonnollisemman reunan. Siistittävää ja nurmikkoon rajoittuvaa reuna-aluetta olisi noin suunnilleen 16 metriä.

Tuotteen kuvauksessa mainitaan, että kyseistä kiveä menee 18 kappaletta neliön suuruiselle alueelle ja että lavalta löytyy yhteensä 6,57 neliötä kiveä. Yhdessä lavassa on 108 kappaletta peruskiviä sekä 27 kappaletta päätykiviä, jotka riittävät noin 8 metrin matkalle.

 • 19 m2 / 6,57 m2/lava = 2,89 lavaa tarvitaan, jotta tarvitsemasi kivimäärä saadaan kuljetetuksi. 2,89 lavaa pyöristetään täyteen kolmeen lavaan. *)
 • Tämän hetkinen hinta kyseiselle kivelle on 31,60 €/m2. Kokonaissumma: 3 lavaa x 6,57 m2/lava x 31,60 €/m2 = pyöristettynä 623 €. (Hinta-arvioon kannattaa huomioida myös lisäksi tulevat rahtikustannukset.)
 • Näiden lisäksi tarvitaan asennukseen 10‒15 kg /m2 kivituhkaa eli yhteensä noin 190‒285 kg.
*) Syy, miksi lavojen määrä kannattaa pyöristää ylöspäin täyteen lavaan on, että siinä tulee yleensä juuri sopivasti ekstraa, jos sattuukin tulemaan eteen kohta, josta kiveä täytyy leikata.


Löydät lisätietoja täältä, jos Luotokivi herätti kiinnostusta
Muut pihakivivaihtoehdot löytyvät täältä


Muurien määrälaskenta

Muurit ovat oiva tapa rajata ja luoda alueita pihalle. Tuotteet mahdollistavat myös erilaisten muotojen luomisen. Malleja löytyy useaan eri käyttötarkoitukseen sekä tyyliin sopivaksi, joten kannattaa tutustua tarkalleen tuotteiden tietoihin, jos halutaan minimoida kivien työstämisen määrä.

Muureja suunniteltaessa kannattaa aloittaa siitä, minkä suuruisen muurista haluaa. Toisin sanoen lasketaan muurin julkisivu; muurin pituus x muurin korkeus. Otathan huomioon, että monessa muurituotteessa on tarjolla erikseen kansikivikerros.

Mitä siis tulee miettiä:

 • muurin pituus,
 • muurin muoto,
 • muurin korkeus ja
 • tarvitaanko muuriin erillisiä pääty tai kulmakiviä.
 • Tutustu eri muurikivien ominaisuuksiin sekä kokovalikoimaan täältä.

Lataa lisätietoa muurikivien valinnasta sekä asennuksesta

Luonnollisen näköisen Rustikko-muurin avulla voi luoda sekä suoraa että kaarevaa muuria.Luonnollisen näköisen Rustikko-muurin avulla voi luoda sekä suoraa että kaarevaa muuria.

Tarvitsetko sepeliä, soraa, kivituhkaa tai muuta kiviainesta?

Rudus tarjoaa sinulle helpon tavan saada selville paljonko kiviainesta tarvitset pihaasi. Kiviaineslaskurin avulla voit laskea määrän niin levitettynä kuin myös levitettynä ja tiivistettynä.

Valitse vain tuoteryhmä, jota tarvitset ja syötä kohteesi pinta-ala neliöinä sekä arvioimasi paksuus senttimetreinä.

Otathan kuitenkin huomioon, että määrälaskurin tulos on ohjeellinen, sillä määrään vaikuttavat oleellisesti tuotteen tiivistyminen sekä kosteus.

Tutustu Kiviaineslaskuriin

400 5003_0_3_Kalliokivituhka

Haluatko tietää lisää pihan suunnittelusta?

Anna Ruduksen Kotipolun johdattaa ja lue lisää vinkkejä suunnittelutyön tekemiseen
Vinkkejä pihan rakentamiseen


Heräsikö muuta kysyttävää?