TAKAISIN

Uudentyyppinen sisäkuivakäymälä ei haise
Green Toilet Lux-kompostikäymälä sopii niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon

Julkaistu: 22.8.2022

Jokaisella meistä on muistissaan käymäläkokemus pihapiirin perällä sijaitsevassa pimeähkössä ulkohuussissa, jossa lentelee kärpäslegioona ja mätänevä käymäläjäte haisee pistävästi nenään. Näissä ulkohuusseissa käymäläjäte on päästetty alinomaa vain isoon saaviin. "Haiseeko se?" onkin yleisin kysymys, jota Pikkuvihreän asiantuntijoille esitetään ensimmäisenä, kun asiakas tulee tutustumaan uudenlaisiin kuivakäymälöihin. Uudentyyppinen posliininen sisäkuivakäymälä ei haise, kuten vanhat perinteiset huussit tekevät.

Kompostoivan vessan voi ja kannattaakin laittaa sisätiloihin. Kuvassa Green Toilet Lux sisäkuivakäymälä.Kompostoivan vessan voi ja kannattaakin laittaa sisätiloihin. Kuvassa Green Toilet Lux sisäkuivakäymälä.

Onneksi näistä kokemuksista on valtaosassa käymälöistä päästy eroon ja nykyisin uusissa huusseissa on jopa miellyttävämpää asioida kuin vesivessassa. Kompostikäymälät ovat kehittyneet usean vuoden kehitystyön ja käyttäjien valveutuneisuuden ansiosta. 

Erotellaanko virtsa kiinteästä käymäläjätteestä?

Itse asiassa virtsan erottelu kuivasta käymäläjätteestä on hyvin ratkaisevaa. Kun virtsa erotellaan kiinteästä jätteestä, vältytään hajuhaitoilta kuivakäymälässä. Virtsan erottelu voidaan tehdä monella tapaa. Yksi tapa on yksinkertaisesti erotella virtsa suoraan istuimessa, jolloin virtsa valuu omaan keräilyastiaan istuimen etuosan maljan ja letkun välityksellä. Toinen, nykyään yleisempi ja käyttäjäystävällisempi tapa on erotella neste vasta esimerkiksi kompostiastian sisällä välipohjalla, kuten tehdään Green Toilet -kompostikäymälässä. Tällöin itse posliinipytty näyttää tavalliselta ja kaikki osaavat sitä käyttää.

Jotta kompostimassa pääsee kompostoitumaan tehokkaasti, on virtsan erottelu tärkeää. Kompostimassan on oltava tarpeeksi kuivaa ja kiinteää maatuakseen tehokkaasti. Moni muistanee, että vanhoissa saaviin päästettävissä käymälöissä kompostimassa aiheutti hajuhaittoja päästessään mätänemään. Syynä tähän oli liian märkä kompostimassa.

Lue lisää
Erottelevat ja ei-erottelevat käymälät

Kuivakäymälän ilmastointi tulee olla kunnossa

Ilmastointi on kuivakäymälässä yhtä tärkeä kuin vesivessan huuhtelu. Kun tuuletuksesta on oikein huolehdittu, kuivakäymälä pysyy hajuttomana. Sisäkuivakäymälässä oikeanlaisesta tuuletuksesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, jo pelkästään käyttömukavuuden vuoksi.

Kun puhutaan käymälän ilmastoinnista, tarkoitetaan erityisesti käymälästä ulos johtavaa tuuletusputkea, joka imee ilmaa käymälästä tai kompostisäiliöstä ulospäin. Tällöin saadaan johdettua kaikki hajut pois wc-tiloista, mutta tuuletuksesta on konkreettista hyötyä myös kompostoitumisprosessissa. Oikeanlainen tuuletus tehostaa kompostoitumisprosessia ja nesteen haihdutusta. Hyvin toimiva kompostikäymälä voi haihduttaa lämpimällä ilmalla useita litroja virtsaa kompostointimassasta, eikä kuivakäymälää tarvitse tämän vuoksi huoltaakaan niin usein. 

Kuivakäymälän ilmastointi (tai alipaineistus) toteutetaan yleensä ilmastointiputkella, joka asennetaan käymälätilasta katon yläpuolelle. Vaikka putki jo itsessään aiheuttaa imua käymätiloista ulospäin, suositellaan tuuletusta tehostettavan joko sähköisellä kanavapuhaltimella tai tuulen voimalla pyörivällä tuulituulettimella. Poikkeustilanteita, kuten sähkökatkoja varten, kannattaa hankkia myös aurinkokennotuuletin, jotta hajuhaitta ei pääse yllättämään poikkeustilanteessakaan ja kompostointiprosessi toimii kuten pitääkin. 

Valitse käymälämalli käyttötarpeen mukaan

Käymälämalleja on niin sanotusti markkinat pullollaan, tarjoten erilaisia tekniikoita kompostointiprosessiin ja eri kokoisia malleja monimuotoisiin kohteisiin. Ei siis ole olemassa vain yhtä jokaiselle sopivaa mallia, vaan kuivakäymälä tulee valita oman käytön ja olosuhteiden mukaan. 

Aika usein mahdollisten hajuhaittojen tai muiden käytön ongelmien takana on se, että on valittu omaan käyttöön sopimaton käymälämalli tai se on asennettu väärin.
Pikkuvihreä

Mikä kuivakäymälä olisi paras meille?Mikä kuivakäymälä olisi paras meille?

Kuivakäymälöitä voi olla myös enemmän kuin yksi. Joissakin tapauksissa eri kuivakäymälämallien yhdistelmä on suositeltavin ja tehokkain vaihtoehto teknisten eroavaisuuksien vuoksi. Esimerkiksi puuceehen ja sisätilaan sopivat osin erilaiset mallit, on usein hyvä vaihtoehto käyttää kahta erilaista kuivakäymälää. Hyvin yleinen yhdistelmä on kompostikäymälä puuceessä ja pakastava käymälä sisätilassa. 

Kiinnostuitko? Haluatko, että asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä?