TAKAISIN

Näin etäohjattava pistorasia muuntautuu varashälyttimeksi ja vuotovahdiksi

Päivitetty: 16.5.2023

Salla-Maria Santos paransi siirtolapuutarhamökin valvontaa etäohjattavan pistorasian avulla. Pistorasiaan voi liittää myös esimerkiksi vuotovahdin.

f3ee083d-98b1-4b34-9896-49b6178d427f x

Etäohjattavalla pistorasialla voi hyödyntää monta laitetta

Helsingin Marjaniemessä sijaitsevaa siirtolapuutarhamökkiä ei jatkossa tarvitse käydä valvomassa, sillä tehtävän hoitaa etäohjattavaan pistorasiaan langattomasti liitetty liiketunnistin.

Parisen vuotta sitten mökin hankkinut helsinkiläinen Salla-Maria Santos otti käyttöön Elisan valikoimasta löytyvän etäohjattavan pistorasian, jonka avulla voi hyödyntää monipuolisesti erilaisia turvallisuutta parantavia laitteita kuten palovaroittimia, liiketunnistimia ja vuotovahteja.

– Mökissä on tällä hetkellä liiketunnistin, oven avaustunnistin ja vuotovahti, Santos kertoo.

Santos on huomannut, että teknologiasta on ollut hyötyä etenkin mahdollisten varkaiden varalta.

– Tiedän, että kyseisellä alueella on murtauduttu mökkeihin. Osin siksi aloin miettiä asiaa. Eniten hyötyä etäohjattavasta pistorasiasta ja liiketunnistimesta on ollut talvella, jolloin emme käy paikan päällä kovin usein. Liiketunnistin paljastaa myös, jos joku yrittää sisään ikkunan kautta.

Hälytys päälle sovelluksesta

Pistorasiaan asennetun sim-kortin ansiosta laite lähettää käyttäjälle tekstiviestin, jos järjestelmään liitetty liiketunnistin reagoi esimerkiksi oven avaukseen tai muuhun liikkeeseen sisätiloissa. Tällöin käyttäjä tietää, että on syytä käydä paikan päällä.

– Tavallaanhan tämä on varashälytin, mutta edullinen sellainen. Vartiointifirman käyttäminen olisi selkeästi kalliimpi vaihtoehto. Meille etäohjattava pistorasia ja siihen liitetyt lisälaitteet riittävät, koska emme halua maksaa kymmeniä euroja kuukaudessa vartiointifirmalle, Santos kertoo.

Etäohjattava pistorasia voi toimia vaikka ovivahtina, joka ilmoittaa käyttäjälle oven avauksestaEtäohjattava pistorasia voi toimia vaikka ovivahtina, joka ilmoittaa käyttäjälle oven avauksesta

Hän tarkkailee liiketunnistimen toimintaa myös sovelluksesta, josta hälytykset voi kytkeä päälle tai pois päältä.

Lämpötilan säätö turvallisesti

Etäohjattavan pistorasian avulla mökin lämpötilaa voidaan turvallisesti laskea silloin, kun kohteessa ei oleskella. Laite ilmoittaa sähkökatkoista ja sen kautta voi tarkistaa mökin lämpötilan, joten lämpötilan tai lämmitystehon laskeminen ei aiheuta kohonnutta jäätymis- ja kosteusvaurioriskiä.

– Mökki voidaan etäohjauksen avulla lämmittää ennen kuin sinne mennään, joten mukavuudestakaan ei tarvitse tinkiä, vaikka energiaa säästyy, Elisan liiketoimintajohtaja Laura Puusaari kommentoi.

Suunnitelmissa valojen ajastus

Santos on liittänyt etäohjattavaan pistorasiaan vuotovahdin, joka on sijoitettu tiskikaappiin. Siitä on hyötyä kesällä, sillä talvisin rakennuksen vesiliitännät on suljettu.

– Kesällä tästä on hyötyä, koska saamme tiedon, jos kaapissa on kosteutta ja tilassa olisi esimerkiksi putkirikko.

Teknologian hyödyntäminen siirtolapuutarhamökissä on vähentänyt Santosin stressiä. Hän on ollut tyytyväinen laitteiden toimintaan.

– Mielestäni siirtolapuutarhamökki on varsin hyvä käyttökohde tällaiselle teknologialle.

Santos on suunnitellut liittävänsä etäohjattavaan pistorasiaan vielä valojen ajastimen. Sen avulla valot voi ajastaa syttymään haluttuna aikana päivästä. Tällä voidaan osaltaan parantaa turvallisuutta, kun mökki ei ole täysin pimeänä ja ulkopuolisille näyttää siltä, että joku on paikalla. Santos on löytänyt valojen ajastukselle myös muuta käyttöä.

– Kasvatamme mökissä chilejä, koska siellä on riittävä lämpötila. Voisimme asentaa kasvilampun ja kytkeä sen langattomaan järjestelmään niin saisimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Tutustu lisää