TAKAISIN

Lampaanvilla on ongelmallista jätettä – puutarhanhoitoon kehitetty tuote ratkaisee ylijäämävillan kierrätysongelman

Julkaistu: 1.2.2023

Suomessa poltetaan joka vuosi säkeittäin lampaanvillaa polttokelpoisen jätteen mukana, sillä lampureilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa hävittää ylijäänyttä likaista tai sekalaatuista villaa. Esbaun kehittämä BioProffa Pihavilla on ekologinen ratkaisu ongelmallisen jätteen kierrätykseen. Ylijäämälampaanvillasta valmistettu BioProffa Pihavilla on vuoden 2023 puutarhatuote.

bioproffa lampaanvillatuotteet piha ja puutarhakäyttöön-1920x10

Suomen Puutarhakauppiaat ry:n Vuoden 2023 puutarhatuotteeksi valittu Pihavilla on Esbaun kolmevuotisen projektin tulosta. Suomalaisen ja itävaltalaisen villatuotannon sivuvirrat, eli jätevilla, tarjoavat materiaalia puutarhassa käytettäville Pihavillatuotteille. Pihavillaksi tuunattu jätevilla luo mahdollisuuden luopua muovisista ja muista synteettisistä materiaaleista puutarhanhoidossa.

Lampaanvillasta valmistetut Pihavillatuotteet sopivat etanoiden karkottamiseen, lannoitteeksi, kasvien suojaamiseen pakkaselta ja paahtavalta kevätauringolta, rikkaruohojen torjuntaan, maanpeitteeksi ja moneen muuhun. Villasta puutarha saa ravinteita, kuten keratiinia, joita muualta ei saa.

– Lannoitteiden hintojen noustua on selvää, että puutarhaa suojaava ja samalla lannoittava Pihavilla on kustannustehokas vaihtoehto. Käytön aikana hajotessaan keratiinipitoinen luonnonkuitu luovuttaa tärkeitä ravinteita ja hivenaineita, kertoo ekologisia puutarhatuotteita valmistavan Esbaun toimitusjohtaja Esa Jussila.

BioProffan Pihavilla syntyi tarpeesta löytää ekologinen ja kestävä ratkaisu puutarhojen rikkaruoho-ongelmaan

– Halusimme löytää tuotteen, joka helpottaa puutarhurin työtä ja takaa samalla maukkaan sadon. Totesimme ratkaisun avaimiksi lampaanvillan erinomaiset luonnolliset ominaisuudet: veden ja lämmön sitomiskyvyn sekä lannoitusominaisuudet. Lisäksi luonnonmukainen lampaanvilla on mitä mainioin muovin korvaaja puutarhassa, kertoo Jussila.

Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuote on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. Vuoden puutarhatuote on valittu vuodesta 2009 lähtien.

– Tämän tuoteperheen valintaan Vuoden Puutarhatuotteeksi vaikutti erityisesti sen ekologisuus ja monipuolisuus. Laajasta tuoteperheestä löytyy sopivia tuotteita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja näin se palvelee ketä tahansa ympäristötietoista kotipuutarhuria, perustelee Oili Sinilehto Suomen Puutarhakauppiaat ry:stä.

Pihavilla ratkaisi jäteongelman

Puutarhaan käytetään villaa, joka muuten olisi pitänyt hävittää poltettavan jätteen mukana. Vaikka villatuotanto itsessään on ekologista, on lampurien ongelmaksi jäänyt likainen villa, joka ei ole tasalaatuista.
Siitä ei voida tehdä villalankaa, sukkia, villapaitoja ja muuta ihanaa. Ylijäämävilla on aiemmin pakattumuovisäkkeihin ja viety jätteenpolttolaitokselle. Se ei ole ekologinen tapa päästä eroon lampaiden ongelmallisesta jätteestä.

Suomalaista lampaanvillaa kuljetetaan pestäväksi myös Euroopan ulkopuolelle, mutta se ei välttämättä käsittelyn jälkeenkään täytä laatukriteerejä Suomessa.

Kaiken Pihavillan voi sen sijaan uusiokäyttää.

Pihavilla villapelletti.Pihavilla villapelletti.
BioProffa Pihavilla katekiekko.BioProffa Pihavilla katekiekko.

– Kun esimerkiksi Pihavillan lavakaulusmatto on mennyt huonoon kuntoon, voi sen käyttää maaperän kuohkeuttajana ja lannoitteeksi. Pihavillan luonnonkuidut rikastuttavat kasvualustaa maatuessaan, Esa Jussila kertoo.

Pihavillan lavakaulusmatto ehkäisee rikkaruohojen kasvun sekä pitää paahtavan auringon pois kukkapenkistä samalla kun se päästää kosteuden ja ravinteet läpi. Madot ja mikrobit viihtyvät villan suojassa, kun taas etanat välttelevät villan karheaa pintaa.

Yhä useampi haluaa hoitaa pihaansa luonnonmukaisilla tuotteilla

Pihavillatuotteista rikkaruohomatto sopii esimerkiksi eroosion estoon rinteissä. Villamatto levitetään rinteeseen ja kastellaan. Tästä syntyy tiivis huovutettu matto, joka pitää rinteen kasassa. Kasvien pintajuuret taas tarttuvat rikkaruohomattoon ja pitävät maton ja rinteen tiukasti paikoillaan. Sateet eivät kuljeta maamassoja, sillä villamatto vaimentaa sateen voimakkuutta ja ehkäisee maaperän valumista.

Tiiviit villamatot sisältävät runsaasti ravinteita, jotka kasvit saavat käyttöön villan hajotessa hiljalleen.

Pihavilla lavakaulusmatto.Pihavilla lavakaulusmatto.
Pihavillan rikkaruohomatto.Pihavillan rikkaruohomatto.

Utelias puutarhuri käyttää Pihavillaa moneen eri tarkoitukseen: maaperän kuohkeuttamiseen, kompostin ilmavoittamiseen, pienten taimien tukemiseen, ruukkujen pohjalle tai ruukkujen vuoraamiseen. Vain luovuus on käytön rajana.

Esbau on jo vuosia kehittänyt luonnonmukaisia ja ekologisia tuotteita puutarhanhoitoon. Niiden kysyntä kasvaa jatkuvasti Suomessa. Yrityksen valikoimissa ovat jo ennen Pihavillaa olleet muun muassa savirouhe, biohiili ja bokashointiin tarkoitetut välineet.

– On erittäin tärkeää, että olemme nyt osanneet jalostaa villan puutarhakäyttöön, jotta sitä ei turhaan jouduta hävittämään hajoamattomien tuotteiden mukana polttamalla. Lampaanvilla on kuitenkin alati uusiutuva raaka-aine ja 100-prosenttisesti biohajoava tuote, Esbaun toimitusjohtaja Esa Jussila sanoo.

BioProffan Pihavilla

Tutustu BipProffan Pihavillatuotteisiin! Ohjeita luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon löytyy Esbaun Bio-Aapisesta osoitteesta www.esbau.fi

PIHAVILLA TUOTTEET