TAKAISIN

Paljonko pihasaunan rakentaminen maksaa?
Näillä vinkeillä pääset pitkälle budjetin laskennassa

Julkaistu: 13.3.2023

Tähän artikkeliin on kuvattu pihasaunan rakentamisen tärkeimmät vaiheet ja niiden kokemuksiin perustuvat kustannukset. Laskelmat ja arviot perustuvat noin 12‒15 m² rakennuksen rakentamiseen. 

Saaga 32 on kaunis ja käytännöllinen saunamökki, jonka eri pohjavaihtoehdot tarjoavat sopivan ratkaisun monelle. Kuvan Saaga 32/2 on muutosmalli Saaga 32:sta, jossa on 13.6 m² tupa, 2.5 m² pukuhuone ja 4.3 m² sauna.Saaga 32 on kaunis ja käytännöllinen saunamökki, jonka eri pohjavaihtoehdot tarjoavat sopivan ratkaisun monelle. Kuvan Saaga 32/2 on muutosmalli Saaga 32:sta, jossa on 13.6 m² tupa, 2.5 m² pukuhuone ja 4.3 m² sauna.

Pohjatyöt on tehtävä kunnolla

Hirrestä tehtävä saunarakennus ei yleensä tarvitse valettua betoniperustusta, vaan se voidaan toteuttaa edullisella harkkoperustuksella tai ruuvipaaluilla. Pohjatöitä tehdessä, on huolehdittava riittävästä kantavasta maa-aineskerroksesta eli maita on vaihdettava saunan alta. Pehmeä maa on kaivettava pois ja tilalle laitetaan kantavaa maa-ainesta. Ruuvipaaluperustus on harkkoperustusta kalliimpi, mutta se ei vastaavasti vaadi välttämättä maiden vaihtoa koko rakennusalueelle. 

Pohjatöiden yhteydessä on tyypillistä asentaa harmaavesiä varten joko umpisäiliö tai vedet maaperään imeyttävä saunakaivo. Jos olet epävarma siitä, millaisen jätevesien käsittelyn rakennuspaikkasi vaatii, saat siihen vastauksen kunnan rakennusvalvonnasta. Sopivanlainen umpisäiliö tai saunakaivo toimitetaan sinulle helposti saunatoimituksesi mukana.

Kaivinkonetyön tuntihinta vaihtelee 65‒80 € luokissa ja arvio tyypillisestä koko perustamisen kokonaiskustannuksesta vaihtelee 500‒2 000 € välillä riippuen sijainnista, vaihdettavan maakerroksen paksuudesta sekä rakennuksen koosta.

Pihasaunan käyttötapa määrittää paljon

Jokaisen pihasaunasta haaveilevan kannattaa miettiä tarkkaan, onko pihasaunaa tai saunamökkiä tarkoitus käyttää läpi vuoden vai onko se enemmän kahden tai kolmen vuodenajan rakennus. Se vaikuttaa hirsivahvuuteen, ikkunoihin ja oviin ja sitä kautta hintaan.

‒ Useimmilla suomalaisilla käyttö on sitä, että rakennusta ei pidetä jatkuvasti lämpimänä, vaan se lämmitetään yleensä lyhytaikaiseen tarpeeseen, kertoo pihasaunojen ja -mökkien myyjä Risto Pohjola Smartia Oy:stä.

Hirren kosteutta tasaavat ainutlaatuiset ominaisuudet sallivat sen, että rakennus on välillä kylmillään. 

‒ Kesäsaunaksi riittää ohut vaikkapa 58 mm hirsisauna, kun taas talvikäyttöön on järkevämpää valita paremmin eristävä vähintään 90 mm hirsivahvuus, jatkaa Pohjola.

Myös ikkunoiden eristys ja hirsinurkkien tiivistysratkaisut paranevat hirsivahvuuden myötä. Saunatuvan katon yläpuolinen tila ja lattian alus on suositeltavaa eristää rakennusvaiheessa uretaanilevyllä. Eristämisen kustannus on ehkä 100‒200 € ja se tuo käyttömukavuutta kylmillä keleillä.

Rakennuslupa-asiat

Toistaiseksi pienikin pihasauna tarvitsee rakennusluvan. Rakennuslakiin on tulossa tältä osin muutos vuonna 2025. Luvan hakeminen sähköisesti on helppoa ja sen kustannus on tyypillisesti noin 150‒300 €.


Pihasaunan voi hankkia monella tapaa: tee itse tai teetä

Voit hankkia saunarakennuksen joko tarviketoimituksena tai tehtaalla valmiiksi tehtynä. Jos vasara pysyy kädessä ja sinulla on jonkinlaista rakentamiskokemusta, voit säästää itse tekemällä. Laadukkaan valmisosista koostuvan rakennussarjan pystyttäminen ei kuitenkaan maksa mahdottomia. Tyypillisen pohjan alaltaan 12 m² saunarakennuksen pystytyksen teettäminen kirvesmiehellä maksaa kiukaan ja lauteiden asennuksineen, ilman pintakäsittelyä, noin 2 500‒4 000 €.

Smartian piharakennusmalleihin pääset tutustumaan myyntinäyttelyissä Vantaalla ja Oulun seudulla Limingassa.

Aava 13 4C SUOSIKKISAUNA esimerkkilaskelma:

  • Pohjatyöt ja perustukset 1 000 €

  • Rakennussarja 90mm kattohuopapaketilla toimitettuna noin 12 000 €

  • Saunakaivo, kiuas + hormipaketti 2 200 €

  • Rakennuslupa- yms. kulut 300‒800 €

  • Pintakäsittelyaineet, eristelevyt, suojaus yms. 400 €

KOKONAISKULU ITSE RAKENTAEN: noin 15 900 €
TEETETTYNÄ: noin 19 500 €
TEHTAALLA TEHTYNÄ: (sis. pintakäsittelyn) noin 22 000 €.


Aava 13 4C on kompakti saunamökki reilun kokoisella löylyhuoneella ja sopivalla pikkutuvalla ‒ täällä jos missä, kelpaa saunoa ja viettää vapaa-aikaa.Aava 13 4C on kompakti saunamökki reilun kokoisella löylyhuoneella ja sopivalla pikkutuvalla ‒ täällä jos missä, kelpaa saunoa ja viettää vapaa-aikaa.

Kaupat eivät jää kiinni rahasta, rahoitus onnistuu Smartian kanssa vaivattomasti!

Kiinnostuitko? Miltä tuntuisi saunoa omassa pihasaunassa hyvinkin pian?