TAKAISIN

Punajuuri on voimajuures

Päivitetty: 2.7.2018
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!
Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.

Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna PeurakoskiKotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Punajuuren muoto vaihtelee litteästä pyöreään ja munanmuotoisesta sylinterimäiseen. Tavallisimmin punajuuren väri on verenpunainen, josta syntyy mielikuva voimajuureksesta. Jos pelkää punajuuren värjäävyyttä, kannattaa käyttää suojakäsineitä ja suojata leikkuulauta paperilla. Väri tosin lähtee vedellä huuhtelemalla.

Jos keität punajuuria vedessä, kypsennä ne kuorineen ja juurineen. Jäähtyneistä punajuurista kuori liukuu pois käsin irrottamalla. Punajuurta viljellään pieniä määriä myös keltaisena ja valkoisena. Kauniin raitajuurikkaan mallossa vuorottelevat valkoiset ja vaaleanpunaiset renkaat.

Arvokas ravintosisältö

Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan.

Myös punajuuren kuitu on nykyihmiselle arvokasta. Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä. Energiaa punajuuresta saa saman verran kuin porkkanasta. Alle yksivuotiaille lapsille punajuurta ei suositella, koska punajuuri kerää maaperästä helposti nitraatteja.

Entisaikaan punajuuren naatteja käytettiin pinaatin tavoin. Itse juuri varattiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten hammas- ja päänsäryn hoitoon. Punajuurella on hoidettu myös flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa.

Lue lisää punajuuresta:
Punajuuri Kasvikortistossa
Keskustelua punajuuresta
>> Tarkemmat ravintoarvot

Punajuurta herkullisin tavoin

Nuoret ja lapsiperheet ovat punajuuren unohtaneet. Ehkä he eivät ole kunnolla koskaan tutustuneetkaan sellaisiin klassikkoherkkuihin kuten borssi, lindströminpihvit ja paahdetut uunipunajuuret tai punajuurisosekeitto ja punajuurirösti. Punajuuri on paljon muutakin kun etikkasäilyke!

Sadon ensimmäiset pikkupunajuuret nautitaan uusien perunoiden tavoin sitruunalla maustetun voivaahdon kanssa. Nyt syksyllä punajuuren maku hersytellään esiin uunipaahdolla, lisäämällä lohkoille tilkka öljyä, ripaus suolaa, pippuria ja timjaminoksia.

Raakaraasteena tai raakana marinoituna punajuurta saa aivan liian harvoin. Hienoksi raastettu, suikaloitu tai viipaloitu punajuuri maistuu ja säilyy hyvin öljy-balsamicokastikkeella pirskotettuna.

Makea punajuuri vaatii pientä, hapokasta potkua, jota saa viinietikasta, sitruunasta, omenasta tai puolukasta. Myös selleri ja palsternakka sointuvat punajuureen. Piparjuuri maustaa punajuuren loistavasti, samoin useimmat yrtit, etenkin timjami. Sinihomejuusto, vuohenjuusto ja feta toimivat punajuuren kanssa takuuvarmasti.
 

Punajuurifaktaa:

  • Suomalainen nautti v 2005 punajuurta 770 g. Edellisvuoteen kasvu on 40 g. Juureksista porkkana ja lanttu ovat punajuurta suositumpia. Punajuuri pitää kolmossijaa ennen selleriä, naurista ja palsternakkaa, joiden menekki on todella pientä.
  • Alle 34-vuotiaiden talouksissa ja lapsiperheissä punajuuren kuten muidenkin juuresten ja kaalien kulutus on vähäistä. Sen sijaan yli 64-vuotiaiden taloudet osaavat näistä tuotteista nauttia. (A.C. Nielsenin tutkimus 2005).
  • Tänä vuonna punajuurta on tarjolla riittävästi ja hyvälaatuisena, vaikka paikoitellen vaikeat sääolosuhteet aiheuttivat satojen menetyksiä viljelijöille.
  • Mallikas punajuuri on sileäpintainen ja punaisena voimakkaan tummanpunainen.
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry