TAKAISIN

Tee se itse - Pihagrilli

Julkaistu: 25.5.2018
Tarvitset vain kasan tiiliä, muurauslaastia sekä reipasta mieltä ja ripauksen luovuutta. Näillä aineksilla saat aikaan käytännöllisen pihagrillin, jolla kokkaat grilliruuat vaativammallekin ruokailijalle!Grillin muuraus on hyvä tehdä huolella, jotta grillistä on iloa vuosiksi eteenpäin. Noudata tarkoin myös valmistajan ohjeita kuivabetonin ja muurauslaastin käsittelyssä sekä kuivumisajoissa.

Pihagrillin tarvikkeet

soraa ja hiekkaa
lautoja sokkelia varten
9 säkkiä kuivabetonia
10 kpl harjateräksiä
n. 150 kpl tiiliä, 270x130x75 mm
2 kpl lattarautoja,
(lev. 40 mm, pit. 65 cm, vahvuus 4 mm)
2 kpl lattarautoja,
(lev. 40 mm, pit.115 cm, vahvuus 4 mm)
5 säkkiä muurauslaastia
teräslevy 44x80 cm, vahvuus 3 mm
rakoarina
teräsverkko 50x80 cm
peitelevy 56x100 cm, vahvuus 2 mm

Kunnon pihagrilli tarvitsee hyvin tehdyn perustuksen

Aloita työ kaivamalla vähintään 1 m syvyinen, 100 x 120 cm:n kokoinen kuoppa ja täytä se soralla. Laita päälle hiekkakerros ja tiivistä. Tee laudoista sokkeli ja vala vahvuudeltaan 15 cm:n betonilaatta sora/hiekka-patjan päälle. Betonilaatan sisään on hyvä laittaa raudoitus antamaan laatalle kestävyyttä. Raudoitukseksi 10 kpl harjateräksiä, 5+5 ristiin, on riittävä. Anna valun kuivua rauhassa.

Grillin muuraaminen

Lado ensimmäinen tiilikerros koeladontana ilman laastia. Näin varmistut tiilijaosta. Aloita sitten varsinainen muuraus betonilaatan päälle.

Ensimmäiset 2 kpl lattarautoja tulevat 6. ja 7. kerroksen väliin. Niiden varaan asetetaan teräslevy, johon tuhkat kertyvät ja josta ne on helppo poistaa. Toiset 2 kpl lattarautoja tulevat 8. ja 9. kerroksen väliin rakoarinaa varten. Rakoarinalle ladotaan hiilet.

Pihagrilliin muurataan 11 kerrosta tiiliä. Varsinainen grilliritilä syntyy 50x80 cm:n teräsverkosta ja peitelevy sopii puolestaan säilytystilan kanneksi. Grilliritilän etäisyyttä hiilistä voidaan mieltymysten mukaan säätää, jos useampien tiilikerrosten väliin asennetaan lattaraudat. Kun ylin kerros tiiliä on muurattu, niin tiilet voidaan päällystää esimerkiksi keramiikkalaatoilla. Näin puhdistuskin on helppoa.

Talvea vasten grilli on hyvä suojata laittamalla grillin päälle esimerkiksi vaneri- tms. levy. Se estää muuria imemästä itseensä niin paljoa kosteutta että sen jäätyminen pääsisi tekemään tuhojaan. Näppärä voi rakentaa grillille toki vaikka minkälaisen talvi- ja/tai sadesuojan. Ohjetta saa muutenkin muokata oman maun ja tarpeiden mukaan; siitä voi jättää vaikka halutessaan säilytystila/laskutason pois. Joka tapauksessa on tärkeää tehdä pohjatyöt huolella ja suojata talveksi.

Ps. Nopean grillin voi rakentaa myös ilman muuraamista - ja kierrätystiiletkin kelpaavat käyttöön!

Tee se itse -arkistosta löydät lisää mielenkiintoisia ohjeita...