TAKAISIN

Tee se itse - Lehtikomposti

Julkaistu: 8.1.2017
Hyvän kompostikehikon tulee olla riittävän suuri; mitoiltaan siis vähintään metri kertaa metri, mielellään vähän enemmän. Pienempi komposti kuivuu eikä lämpene. Sen tulee olla myös helposti tyhjennettävä - ja sijaita sopivassa paikassa!

Yksinkertaiseen lehtikompostiin tarvitaan lautaa noin 60-80 metriä. Myös vajaasärmäinen ja kyllästämätön lauta käy. Sopivat mitat ovat esimerkiksi 120x120, korkeutta korkeintaan metri. Pystyrakenteisiin kannattaa käyttää hieman vahvempaa tavaraa, esim. 50 x 50-100 mm.

Käytön helpottamiseksi kompostikehikosta ei kannata rakentaa liian korkeaa, sillä lehtikuormat pitää saada sinne kätevästi ja selkää liikaa rasittamatta. Myös valmis multa on aika painavaa, kun sitä lapioi kompostista kärryyn.

Kehikko kannattaa rakentaa vatupassin avulla, jottei se olisi vinksallaan ja häiritsisi muuten siistin pihan ilmettä. Seiniin ei tulisi jättää liian suuria rakoja. Tiiviissä kehikossa lämpö pysyy paremmin kuin harvassa. Rakoja kuitenkin tarvitaan, jotta komposti saa tarvitsemaansa ilmaa.

Lehtikompostin paikka on valittava huolella. Sen tulee olla varjoisa, mutta kuitenkin lämmin. Kompostin luokse tulee myös päästä sujuvasti kottikärryjen kanssa. Kompostin voi sijoittaa esimerkiksi kookkaampien pensaiden suojaan. Lehtikomposti on aina yhteydessä maahan; sieltä kompostiin nousevat lahottajaeliöt.

Pohjusta komposti risuilla tai puuhakkeella, jolloin se saa riittävästi palamiseena tarvitsemaa happea. Tämän jälkeen komposti kasataan kerroksittain; vuoronperään eloperäisiä jätteitä ja kuivikkeita. Välikerroksiin voi laittaa esimerkiksi lantaa, kompostimultaa tai kanankakkaa. Multakin kiihdyttää palamista.

Lehtikompostiin laitetaan vain puutarhasta kertyvää, eloperäistä materiaalia - kotitalouden biojätteet tulee laittaa erilliseen, lämpöeristettyyn kompostoriin.

Lisätietoa kompostoinnista Puutarha.netistä...

Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Katso myös muita Tee Se Itse -ideoita!


Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan