TAKAISIN

Tee se itse - Kukkamaa

Julkaistu: 7.8.2017

Suunnittele kasviryhmä kasvuolosuhteet ja omat toiveet huomioiden

Usein meillä on jo paikka valmiina ja käytettävissä oleva tila hahmotettuna, kun alamme suunnittelemaan uutta kasviryhmää. Seuraavaksi meidän onkin sitten päätettävä mitä kasveja istuttaisimme ja kuinka monta.

Jotta ryhmästä saisi mielenkiintoisen ja elävän, niin siinä tulee olla eri korkuisia, -muotoisia ja -värisiä kasveja. Korkeutta kasviryhmään voi tuoda erilaisilla pikkupuilla sekä pensailla - tai korkeammilla perennoilla. Istutusryhmään voi myös sijoittaa obeliskimaisen köynnöskehikon köynnöksineen korkeutta tuomaan.

Katseen suunnasta riippuu, mihin kohtaan ryhmää korkeammaksi kasvavat kasvit sijoitetaan. Mikäli ryhmää katsotaan joka suunnasta, niin korkeammat kasvit sijoitetaan ryhmän keskelle; pitkänomaisessa ryhmässä voi olla toisella laidalla. Jos taas ryhmää katsotaan pääasiassa yhdestä suunnasta, niin korkeammat sijoitetaan alueen takareunaan. Näin toimitaan esimerkiksi nurkkaan ja rajalle sijoitetuissa ryhmissä. Kannattaa myös säilyttää näkölinja istutusryhmän taakse, mikäli taustalla on jotain katsomisen arvoista - tai peittää ikävämmät maisemat korkeilla kasveilla.

Kasvien valinnassa on otettava huomioon paikan tarjoamat kasvuolosuhteet; kosteus, valo, maanlaatu. Kasvit tulee myös sopia väreiltään ja muodoiltaan yhteen. Apua kasvien valintaan saa mm. Kasvikortistosta. Sieltä saa erilaisin hakukriteerein ehdotuksia sopivan korkuisista ja -värisistä kasvilajeista.

Kasvualustan syvyys


Nurmikon tarvitsema istutusalusta on matalampi kuin varsinaisten istutusten. Ruusu tarvitsee vettä, joten kasvualustan pohjalle on hyvä jättää 5cm:n savikerros. Kasvualustan pohjakaivannot on mitoitettava tulevasta pintatasosta kerrospaksuuden verran alaspäin. Pohjauksen yhteydessä pohjamaan ominaisuuksia voidaan parantaa sekoittamalla sen pintakerrokseen humuspitoista maata. Vähäravinteista tai hapanta maata voi parantaa lannoituksella tai kalkituksella. Karkeiden pohjien päälle on hyvä tehdä vettä pidättävä maakerros mieluiten hiedan ja saven seoksesta. Tiiviille pohjille ilmavuutta lisäävä sorakerros on tarpeen.
Istutusten vaatimat multakerrokset:
 
Istutustyyppi koko ja muoto kerrospaksuus
pihapuut Ø 1,5 m; ympyrä n. 60 cm
yksittäiset pensaat Ø 0,8 m; ympyrä n. 60 cm
pensasryhmät ryhmän kokoinen n. 30-50 cm
pensasaidat 0,5 m leveä, tasapohjainen n. 40 cm
ruusuryhmät ryhmän kokoinen n. 50-80 cm
rehevät perennat ryhmän kokoinen n. 50 cm
ryhmäkasvit ym. ryhmän kokoinen n. 30 cm
nurmikenttä kentän kokoinen n. 15-25 cm

Kasvien istutus

Kasveja voi kasvattaa siemenistä, istuttaa paakku-, astia- tai paljasjuuritaimina tai lisätä jakamalla tai rönsyistä. helpoin tapa, jolla myös varmistetaan kasvien kasvuunlähtö on hankkia paakku- tai astiataimia tervetaimituotannosta. Näin estetään myös kasvitaudit. Ikivihreät lehtikasvit ja arat kasvit istutetaan keväällä, paljasjuuriset taimet lepotilassa aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, havukasvit elo-lokakuussa tai aikaisin keväällä ennen kasvun alkua, perennat (monivuotiset kukat) kesäkuussa kasvun alkamisen jälkeen tai elokuussa ennen kasvun päättymistä, sipulikasvit 15.8.-15.9. sipuleina, yksivuotiset ryhmäkasvit yleensä 10.6. jälkeen, astiataimet voidaan istuttaa missä kasvuvaiheessa tahansa, kunhan maa on sulaa.

Istutuksen yhteydessä tehdään istutusleikkaus. Tällä estetään kasvin liian suuri veden haihdutus ja sitä kautta kasvin kuivuminen. Astiataimia ei leikata. Lehtipuista poistetaan n. puolet latvuksesta ja kilpalatvat, pensaista poistetaan n. kolmasosa versoista poistetaan, pensasaidat typistetään 10-15 cm:n korkeudelta, ryhmäruusujen taimet leikataan ennen istutusta 3-4 silmuvälin mittaisiksi jalonnuskohdasta lukien, reheväkasvuisista perennoista leikataan elokuun istutuksessa n. puolet versoista. Ikivihreitä lehtipensaita, havukasveja ja keväällä istutettuja perennoja ei leikata.

Esimerkki istutusryhmästä

Seuraavaksi esittelemme ohjeet istutusryhmälle, jonka voi rajata myös muurilla. Artikkeli sisältää myös ohjepiirroksen, sekä kasviluettelon. Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi Puutarha.nettiin.
Jäsenyys on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään.
 
Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan