TAKAISIN

Tee Se Itse – Jätekatos

Päivitetty: 7.10.2022

Rakentamisprojektin kuluessa jää taatusti melkoinen kasa noin metrin mittaista lautaa, rimaa ja listaa. On myös varsin todennäköistä, että vesikatettakin jää muutama neliömetri ylitse. Tässäpä onkin jo ainekset vaikkapa jätekatoksen tekemiseen.

750 roskakatos

Luova mitoitus

Jätekatoksen mitoituksen voi tehdä vaikka sen mukaan, minkä mittaista lautaa on jäänyt käsille. Mutta jos on pelivaraa, niin yksi lähtökohta on tietysti jäteastia. Sen ulkomittoihin lisätään 150–200 mm, niin katosta mahtuu hyvin käyttämään. Jos vielä haluaa nähdä vaivaa, niin katoksen kattokaltevuuden voi laittaa samaksi kuin päärakennuksessa, ja jos purkin pohjalle on jäänyt talon- tai mökinrakennusprojektista hieman maaliakin, saa sillä kruunattua kokonaisuuden.

Mitat ja materiaalit

Tämän projektin rakentamiseen käytettiin tarvikkeita seuraavanlaisesti:

Mitat:
– leveys 800 mm
– syvyys 1000 mm
– seinäkorkeus 1150 mm
– räystäskorkeus ulkoreunasta 1150 mm
– harjakorkeus 1850 mm (kaltevuus 1:1,5)
– vesikaton lapemitat 750 x 1400 mm

Materiaalit:
– vesikatteen ponttilauta, noin 21 m
– huopakate, noin 2,1 m2
– 50 x 100 painekyllästetty lauta pohjakehikkoon, 3,6 m
– 45 x 45 tolpat, yläpään vaakapalkit sekä "kattoristikot" ja oven runko, noin 18 m
– 20 x 95 räystäslaudat ja rungon peitelaudat, noin 14 m
– 185 mm hirsipaneeli, noin 22 m
– 28 x 95 painekyllästetty lauta lattiaan, noin 8 m
– naulat, huopanaulat, ruuvit
– saranat, lukitussalpa, maalit.

Huomioi, että nämä mitat ovat nettomääriä. Materiaaleja hankittaessa kannattaa lisätä 15–20 % hukkavaraa.
Lemminkäisen kattohuopaa meni vajaa paketti. Lappeen mitoitusta voi hieman sovitella palahuovan mitoituksen mukaan.Lemminkäisen kattohuopaa meni vajaa paketti. Lappeen mitoitusta voi hieman sovitella palahuovan mitoituksen mukaan.
Vain saranat ja lukitussalpa haettiin rautakaupasta, joten hintaa katokselle tuli alle 20 euroa.Vain saranat ja lukitussalpa haettiin rautakaupasta, joten hintaa katokselle tuli alle 20 euroa.

Vankka perustus

Kaikille rakennuksille täytyy tehdä vankka perustus. Jos päärakennus tehtiin harkkoperustuksiin, niin varmasti 6–10 harkkoa jäi ylitse. Esimerkkikohteessa perustus tehtiin porrasrakenteiden yli jääneestä kestopuusta, jota riitti myös lattian tekoon ja pieneen ajoluiskaankin.
Katos mitoitettiin 240 litran jäteastian mukaan niin, että sisälle jäi vapaata tilaa noin 150 mm. Jätekatoksen seinän korkeus on vain kymmenisen senttiä korkeampi kuin astia.Katos mitoitettiin 240 litran jäteastian mukaan niin, että sisälle jäi vapaata tilaa noin 150 mm. Jätekatoksen seinän korkeus on vain kymmenisen senttiä korkeampi kuin astia.
Yli jääneistä jalkalistoista tehtiin katokseen koristelistat. Jätekatoksen maalattiin päärakennuksen sävyyn Tikkurilan hirsimaaleilla.Yli jääneistä jalkalistoista tehtiin katokseen koristelistat. Jätekatoksen maalattiin päärakennuksen sävyyn Tikkurilan hirsimaaleilla.

Oheisesta linkistä löydät kattamattoman jäteaitauksen mitoitusohjeet ja tarvikeluettelon. Luovuudella voit muokata aitauksen katokseksi tai muulla tavoin soveltaa omien "rakennusjätteiden" mukaan.


Katso jäteaitauksen ohjeet