TAKAISIN

Tee Se Itse - Puunkantoteline

Päivitetty: 14.9.2020
Tämän kertaisessa Tee Se Itse -sarjassa tehdään puunkantoteline. Puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esim. paneelin pätkistä tai levystä.

Tarvikkeet:


lista 4 kpl 12x42 mm, L= 250 mm
lista 1 kpl 12x42 mm, L= 260 mm
pystytuki 2 kpl 15x45 mm, L= 450 mm
alapuu 2 kpl 15x45 mm, L= 320 mm
kantokahva, halk. 25 mm, L= 280 mm
sidepuu, halk. 15 mm, L= 280 mm
nauloja


Työkalut:

porakone
puuporanterä halk. 25 mm ja 15 mm
puuliima
saha / sirkeli
vasara
mitta
suorakulma
...ja iloista mieltä

Kantotelineen alusta:


Sahaa alapuut, sidepuu ja listat tarvikelistan mukaisesti valmiiksi. Merkitse molempiin alapuihin merkit sidepuun vaatimaa reikää varten (kts. mitat alla olevista kuvista ). Porauksen jälkeen aseta sidepuu paikoilleen, siten että sidepuu tulee yli alapuun reunojen n. 15 mm ( pystytuen vahvuuden verran ). Sidepuun tehtävä on sitoa ja kannattaa alustan rakennetta kantotelinettä nostettaessa.

Listojen kiinnitys:


Aseta "kehikko" tasaiselle alustalle. Aseta yksi lista ( 250 mm ) toiseen päähän paikoilleen, siten, että listan päät ovat tasaisesti alapuun reunojen kanssa. Päätyyn laitettava lista voi tulla hieman yli alapuiden, kts. kuva sivusta. Naulaa lista kiinni.
Naulaamisessa voit käyttää pieniä listanauloja tai viimeistelynaulainta.

Ensimmäisen listan kiinnityksen jälkeen aseta toinen lista ( 250 mm ) toiseen päähän. Tarkista ristimitta ja naulaa lista paikoilleen.
Merkitse keskimmäisen listan paikka ja aseta lista (260 mm ) n. 5 mm alapuun reunasta yli. Näin lista antaa hieman tukea pystytuen naulauksen lisäksi, jotta alusta ei pääse keikauttamaan telinettä kannettaessa.

Kiinnitä loput listat paikoilleen. Tasaa listojen välit samansuuruisiksi ennen kiinnitystä.

Kahva teko ja asennus


Sahaa kantokahva ja pystytuet oikeaan pituuteen. Pystytuen molempiin päihin porataan reiät. Toiseen päähän halk. 25 mm ja toiseen halk. 15 mm. Merkitse molempiin pystytukiin reikien keskipisteet alla olevan leikkauskuvan avulla. Poraa reiät molempiin pystytukiin. Lovea pystytuen päähän koko pystytuen leveydeltä n. 12 mm paksu kolo (syvyys n. 5 mm). Kolon alareuna on 45 mm pystytuen päästä. Kiinnitä kantokahva toiseen pystytukeen ja asenna kyseinen pystytuki paikoilleen. Kiinnitä sen jälkeen toinen pystytuki paikoilleen.

Käsittely


Kantokorin voi tarvittaessa koristella eri tavoin esim. maalaamalla.
Eikun lisää puita pesään!Eikun lisää puita pesään!