TAKAISIN

Tee Se Itse - kasvihuone

Päivitetty: 26.6.2020
Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.

Kasvihuoneen koko

Pienen kasvihuoneen tulisi olla vähintään 4 neliön kokoinen. Jos kasvihuoneesi on suurempi, noin 10 neliömetriä, sopiva pohjan leveys on silloin 2-2,5 metriä. Keskikäytävän leveys tulisi olla 50 senttiä. Harjakorkeus n. 2 metriä, jotta pystyt seisomaan reilusti (räystäskorkeus noin 1,3 - 1,5 metriä).

Kasvihuoneen perustaminen on syytä tehdä huolella

  • Poista kasvihuoneen perustuksen alta ruokamultaa vähintään puolen metrin syvyydeltä ja tuo sen tilalle karkeaa soraa. Asenna soran päälle paksu suodatinkangas.
  • Muuraa perustus esimerkiksi kevytsoraharkoista tai rakenna se tehdasvalmisteisesta teräskehikosta.
  • Perustus kestää roudan, kun kasvihuoneen maapohja ja sen reuna-alueet salaojitetaan. Salaojita kasvihuoneen pohja kunnollisesti, jos käytät kasvualustana huoneen alla olevaa maata. Sopiva kasvualustan paksuus on 20 cm.
  • Päällystä kasvihuoneen käytävä puuritilöillä, betoni- tai luonnonkivilaatoilla tai sorakivillä.
  • Mitoita ovi niin, että pääset sisään kottikärryjen kanssa.
Periaatekuva rungostaPeriaatekuva rungosta

Runko

Runko voidaan tehdä esimerkiksi kyllästetystä puusta, 50x100 kokoisen puutavaran avulla rungosta tulee erittäin vankka mutta mikäli kasvihuoneesta tehdään pienikokoinen, riittää puutavaran kooksi 50x75. Pysty- ja päätytolpat on joka tapauksessa hyvä tehdä hieman suuremmasta puutavarasta kuin muut osat, suuremmassa kasvihuoneessa siis 50x125 ja pienemmässä kasvihuoneessa 50x100. Puuosat kannattaa maalata valkoisiksi, jolloin ne heijastavat paremmin lämpöä. Kestopuinen runko kestää parhaimmillaan 15-20 vuotta. Suoja-aineita käytettäessä on selvitettävä niiden mahdollinen myrkyllisyys, jotta kasvimaan tuotteet olisivat turvallisia.

Riittävästi tuuletusaukkoja

Tuuletusaukkoja tulee olla noin 30-40 prosenttia pohjan pinta-alasta. Luukkuja on tehtävä useampia esim. oveen, päätyihin tai kattoon. Katossa oleva tuuletusluukku on erittäin tärkeä sillä lämmin ilmahan nousee ylös.

Kate

Katteeksi käy lasi, kaksikerros-muovilevy tai muovikalvo. Myös vanhoja ikkunoita kannattaa hyödyntää mikäli sellaisia on jäänyt varastoon.

Kasvihuoneen fiksu sijoittaminen

Kasvihuone tarvitsee sekä aurinkoa että suojaa siltä. Sijoita kasvihuone sellaiseen paikkaan, jossa kasvillisuus varjostaa sitä osan päivää. Huoneen paahteiselle seinustalle voit kylvää vaikka isoja auringonkukkia luomaan tarpeellista varjoa.

Katso lukijoidemme ihastuttavia malleja

Kuva: nimimerkki PRIMUSKuva: nimimerkki PRIMUS
Kuva: nimimerkki MOONLIGHTKuva: nimimerkki MOONLIGHT
Kuva: nimimerkki PARMESANKuva: nimimerkki PARMESAN
Kuva: nimimerkki VIIPPUKuva: nimimerkki VIIPPU
Kuva: nimimerkki MARLENEKuva: nimimerkki MARLENE
Kuva: nimimerkki: RUUSUKKIKuva: nimimerkki: RUUSUKKI
Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS Kuva: nimimerkki PUUKONSUOJUS 
Kuva: nimimerkki ITUKuva: nimimerkki ITU
Kuva: nimimerkki ANNAWKuva: nimimerkki ANNAW
Kuva: nimimerkki HYRINÄKuva: nimimerkki HYRINÄ
Kuva: nimimerkki HUITUKKAKuva: nimimerkki HUITUKKA
Kuva: nimimerkki CHERIKuva: nimimerkki CHERI