TAKAISIN

Tee se itse - Hiekkalaatikko

Julkaistu: 27.4.2015
Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.
Hiekkalaatikko on helppo rakentaa myös itse.Hiekkalaatikko on helppo rakentaa myös itse.

Tarvikkeet ja työkalut hiekkalaatikon rakentamiseen

Tarvikkeet:
  • Höylättyä lautaa n. 36 m (21x95 mm tai 28x95 mm)
  • 8 kpl pystytolpat 50x100, h= 500 mm
  • Vaakatuet 50 x 100
  • Hiekkaa
  • Suodatinkangasta

Työkalut:
  • vatupassi
  • saha / sirkeli
  • nuija

Hiekkalaatikon sijoitus

Suorassa auringonpaahteessa lasten ei ole hyvä puuhastella. Sijoita laatikko siten, että puut varjostaisivat laatikkoa keskipäivän auringonpaahteelta. Toisaalta olisi suotavaa, että keittiön ikkunasta tai terassilta on hyvä näkyvyys hiekkalaatikolle.

Hiekkalaatikon pohjustus

Hiekkalaatikon pohjalle kannattaa laittaa suodatinkangas, jotta hiekka ei pääse sekoittumaan alla olevaan maa-ainekseen. Jos hiekkalaatikko sijoitetaan nurmikentälle, hyvä idea on sorastaa hiekkalaatikon ympärys. Näin kenkien mukana kulkeva hiekka ei kulkeudu nurmikentälle.

Muottien teko

Aloita hiekkalaatikon teko sivumuoteilla. Sahaa pystytolpat n. 500 mm:n pituisiksi. Aja sirkelillä pystytolppien päät nuolen näköiseksi. Kokoa kaksi muottia, joissa on kuvan mukaisesti kolme pystytukea, sekä kaksi muottia, joissa on vain keskellä yksi pystytuki.

Hiekkalaatikon kokoaminen

- Kokoa hiekkalaatikon muotit kehikoksi suoran alustan päällä (samanlaiset muotit vastakkain, kiinnitys kulmista).
- Tarkista ristimitta.
- Kaiva hiekkalaatikolle varattuun paikkaan urat muottien alle (esim. 10x10 cm ).
- Sijoita kehikko sille kaivettuihin uriin.
- Nuiji kevyesti pystytukien kohdalta, jotta tolpista jää jäljet maahan. Ota kehikko pois.
- Syvennä maata pystytukien kohdalta esim. rautakangella.
- Nosta kehikko paikoilleen.
- Nuiji varovasti laatikko paikoilleen. Tarkista ristimitta.
- Täytä urat esim. soralla.

Sahaa puutavarasta 50x100mm oikean pituiset vaakatuet penkille. Asenna vaakatuet siten, että vaakatuki jää pystytolppien yläreunasta laudan paksuuden verran alle. Kiinnitä vaakatuet.

Penkin laudoitus

Penkin laudoitus kannattaa aloittaa nurkasta. Jotta saat ensimmäisen laudan tarpeeksi lähelle nurkkaa, lovea tarvittaessa lautaa hieman pystytolpan tieltä pois. Hyvä laudoituksen väli on perinteinen kirvesmiehen kynän paksuus. Voit myös sahata "mittatikun", jonka asetat lautojen väliin asennuksen ajaksi. Näin väleistä tulee tasaiset.
Viimeistele hiekkalaatikon reunat asentamalla päälilaudat kuvan mukaisesti.

Hiekkalaatikon hiekka

Hiekkalaatikkoleikit kruunaa oikeanlainen hiekkalaatikon hiekka. Hiekkalaatikko hiekan tulee olla tarpeeksi hienojakoista. Täydellisten hiekkakakkujen onnistumisen salaisuus on hiekan hyvä tiivistyminen. Lapsiperheiden suosikilla, Ruduksen Leikkihiekalla, on hiekkakakkutakuu!

Lue lisää pihan kiviaineksista
Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.Hyvillä ohjeilla hiekkalaatikon rakentaminen sujuu kuin leikki.