TAKAISIN

Tee Se Itse - Lintulauta

Päivitetty: 3.10.2022

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi. Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin!

750 bullfinch-male-2147015_1920

Lintujen ruokinta-automaatti

Materiaaliksi automaattiin voi käyttää ns. tuuman vahvuista ja kuusi tuumaa leveää lautaa, joko sellaisenaan tai höylättynä sekä ohuehkoa 6,5 – 12 mm paksua vaneria. Raakalaudan mitat ovat esim. kuusilautaa käytettäessä 22 * 150 mm, vastaava löylätty/mitallistettu kuusilauta on kooltaan 18 * 145 mm. Materiaalimenekki on varsin vähäinen. Pisin yhtenäinen laudan kappale on noin 33 cm pitkä. Ruokinta-astian pohjalevy reunustetaan höylätyllä listalla. Puutavaran ja vanerin lisäksi tarvitaan kaksi saranaa ja rautalankaa. Tarvittaessa saranat voidaan valmistaa vaikkapa nahkasuikaleista ja rautalankakin voidaan korvata ohuella nailon-narulla.
Työkaluiksi tarvitaan saha, vasara, mitta ja höylä tai puukko, viisteiden tekemistä/viimeistelyä varten. Kuten lähes kaikkiin puutöihin, kannattaa tähänkin varata vähän hiontapaperia käden ulottuville.

Ruokinta-automaatin valmistaminen


Valmistaminen aloitetaan mittaamalla ja piirtämällä lauta-aihioihin oheisen kuvan mukaiset kappaleet, jotka tämän jälkeen sahataan merkintöjen mukaisesti. Ruokinta-automaatin kasaus aloitetaan pohjalevystä, josta edetään kohti kattoa. Pohjalevyn jälkeen kiinnitetään päädyt ja niiden väliin tuleva palkki (esimerkiksi 18 * 18 mm höylätty lista). Sivuille tulevat vanerilevyt naulataan tai ruuvataan kiinni päätyihin.
Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan