TAKAISIN

Äitienpäivää vietetään
toukokuun toisena sunnuntaina

Päivitetty: 4.5.2022
Äitienpäivää on Suomessa vietetty vuodesta 1927 lähtien aina toukokuun toisena sunnuntaina. Ensimmäisen kerran äitejä muistettiin Suomessa Kotikasvatusyhdistyksen aloitteesta vuonna 1918, tosin tuolloin ajankohta oli viikkoa myöhemmin.
Aiotko sinä yllättää äidin äitienpäivänä? (Kuva: Shutterstock)Aiotko sinä yllättää äidin äitienpäivänä? (Kuva: Shutterstock)

Kansan keskuudessa äitienpäivän suosio nousi varsin nopeasti ja juhla onkin nykyisin yksi virallisista liputuspäivistä. Myös valtio muistaa äitejä: vuonna 1942 kaikille Suomen äideille myönnettiin vapaudenristi, ja vuodesta 1946 lähtien ansioituneille äideille on jaettu Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitaleja.

Äitienpäivän historiaa

Yhdysvaltalainen Ann Jarvis järjesti Äitien päivä -kokouksia ja perusti Äidin työ -järjestön. Hän haaveili maailmanlaajuisesta, äidille omistetusta päivästä, mutta haave ei ehtinyt toteutua hänen elinaikanaan. Ann Jarvis kuoli vuonna 1905.

Ann Jarvisin samanniminen tytär huomasi äitinsä kuoleman myötä, ettei yhteiskunta huomioinut äitejä millään tavalla. Jarviksen mielestä äitien rooli teollistuvassa maassa oli lastenkasvatuksenkin osalta niin merkittävä, että heitä tulisi muistaa vähintään kerran vuodessa. Jo vuonna 1907 järjestettiinkin muistojuhla kaikille äideille, joka samalla oli kunnianosoitus Jarvisin omalle äidille.

Yhteinen aika ja yhteistä tekemistä. (kuva: Shutterstock)Yhteinen aika ja yhteistä tekemistä. (kuva: Shutterstock)
Yhdysvaltojen presidentti Woodrow Wilson julisti vuonna 1914 äitienpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi. Ajankohdaksi määrättiin toukokuun toinen sunnuntai. Muutamissa maissa tämä pätee edelleen, mutta poikkeuksiakin löytyy useammasta valtiosta.

Äitienpäivän perinne on tullut Suomeen kansakouluopetteja, kansanedustaja ja Kotikasvatusyhdistyksen sihteeri Vilho Reiman ansiosta. Hän oli viettänyt äitienpäivää Yhdysvalloissa vuonna 1910 ja hän alkoi puhua äitienpäivän vieton puolesta. Reima teki jopa julkisen vetoomuksen asiasta ja vauhditti sitä jakamalla lehtisiä kansan keskuuteen.
Läheisen luona vierailu on tärkeää, etenkin äitienpäivänä. (Kuva: Shutterstock)Läheisen luona vierailu on tärkeää, etenkin äitienpäivänä. (Kuva: Shutterstock)
Varhaisimmat juhlallisuudet äitienpäivänä on vietetty kuitenkin jo Antiikin Kreikassa, tuolloin vietettiin keväisin jumalten äidin juhlia. Englannissa on vietetty Mothering Dayta 1600-luvulla. Yleisen vapaapäivän tarkoitus oli antaa palvelijoille mahdollisuus vierailla äidin luona.
Tämän päivän tapoihin kuuluu viedä äidille aamiainen vuoteeseen, ehkäpä jopa lounaalle ravintolaan ja kaikin puolin antaa äidille arvostusta vapaapäivän merkeissä.

Lue lisää äitienpäivän historiasta
Monissa perheissä äitienpäivän valmistelut taitavat onnistua lasten avustuksella. (Kuva: Shutterstock)Monissa perheissä äitienpäivän valmistelut taitavat onnistua lasten avustuksella. (Kuva: Shutterstock)

Ruusuja äidille

Äitienpäivänä on perinteisesti annettu lahjaksi ruusuja niin kimpuissa kuin ruukuissakin. Suomalaiset rakastavat ruusuja! Toukokuun alussa myyntiin tuleekin upeita, toinen toistaan hehkuvamman näköisiä leikkoruusuja, suloisia miniruukkuruusuja ja perinteisiä äitienpäiväruusuja – sekä muita ruukuissa olevia jaloruusuja.

Lue lisää ruusuista ja niiden hoidosta

Lue myös
Äitienpäivä aloittaa kukkakesän

Vierailetko äitienpäivänä haudalla?
Lue vielä: Valitse oikeanlaiset kasvit haudalle
Ihanaa ja rentouttavaa äitienpäivää kaikille. (Kuva: Shutterstock)Ihanaa ja rentouttavaa äitienpäivää kaikille. (Kuva: Shutterstock)