TAKAISIN

Tee Se Itse -Puukatos

Julkaistu: 6.6.2017

Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan. Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.

Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt

Työkalut

Kaikenlaisessa rakentamisessa on aina hyvä olla oikeat työkalut. Tässä projektissa käytetään seuraavia:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- vatupassi
 

Materiaalit

Puukatoksen rakentamiseen tarvittava materiaalimäärä on suhteellisen pieni riippuen tietysti varastoitavasta puumäärästä. Jos mahdollista, rakentamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi talon paneloinnista jääneitä jätepaloja tai muuta ylimääräistä puutavaraa. Sivuseiniin on suositeltavaa laittaa vinotuet. Puukatoksen rakentamisessa käytetään seuraavanlaisia mittoja:
 

Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.

Materiaalien mitoitus

Ennen katoksen rakentamista on hyvä katsoa sille sopiva paikka sekä tasoittaa vajan alle jäävä maa. Vajan alle kannattaa asettaa esimerkiksi pari harkkoa tai betonista pihalaattaa tukemaan pohjaa. Tässä vaiheessa on myös hyvä tarkistaa vatupassin avulla, että harkot tai pihalaatat ovat samassa tasossa. Harkkojen tai pihalaattojen päälle asetetaan vielä bitumihuopaa maasta nousevan kosteuden estämiseksi.

Seuraavaksi katkaistaan puutavarasta varastoon sopivat osat. Runkoa varten katkaistaan kakkoskakkosesta tai muusta sopivasta puutavarasta kaksi 1200 mm, neljä 1400 mm ja kaksi 1500 mm pitkää pätkää. Näillä ohjeilla katon kaltevuudeksi tulee noin 11 astetta. Ulkonäkösyistä puuvajan katto on hyvä rakentaa samalla kaltevuudella kuin itse talon katto. Sivuseiniä varten katkaistaan 500 mm pitkiä rimoja. Rimojen määrään vaikuttaa niiden väliin jätettävän raon suuruus. Tässä ohjeessa rimoja sahataan 13 kappaletta ja niiden väliin jäävä rako on 80 mm.

Katon rakentamista varten kuvaan on merkitty 21x120 mm lauta. Näitä on sahattava 15 kappaletta. Lautojen väliin jäävä rako on 77 mm, eli päällekkäin tulevat laudat limittävät toisiaan 21 mm. Saatavilla olevan puutavaran mukaan tätäkin mittaa voi soveltaa, mutta lautojen tulisi kuitenkin peittää toisiaan jonkin verran, jotta katto pitäisi sille mahdollisesti tippuvan veden poissa. Ohjeessa oletetaan, että räystäs suojaa puukatosta riittävästi ja näin katosta ei tarvitse rakentaa täysin vesitiivistä.
 

Kokoaminen

Puukatoksen kokoaminen kannattaa aloittaa sivuseinien kasaamisella. Rimojen kiinnitykseen riittänee kaksituumaiset(50 mm) ruostumattomat naulat tai ruuvit. Kun sivuseinät on saatu koottua, on aika kiinnittää vaakatolpat. Nämä kiinnitetään toisiinsa neljätuumaisilla(100 mm) ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Kuvan mukaisesti lyhyimmät tolpat tulevat alas vaakatasoon, keskipitkät ylös vaakatasoon sekä eteen pystyyn. Pisimmät tolpat kiinnitetään katoksen takaosaan. Viimeisenä muttei vähäisimpänä rakennetaan katto. Ensin kiinnitetään alimmat laudat(8 kpl) kaksituumaisilla ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Sen jälkeen paikalleen asennetaan toinen, limittyvä kerros. Limityksen näkee riittävän tarkasti silmämääräisesti, jos alemman kerroksen raot ovat tasaiset.

Älä säilytä polttopuupinoa rakennuksen seinustalla

Polttopuiden säilytyksessä on huomioitava palomääräykset ja työturvallisuus. Oikeanlainen varastointi säilyttää puut kuivina. Rakennusten seinustoilla ei saa säilyttää polttopuuta. Jos seinustalla oleva polttopuupino syttyy tai sytytetään, on vaarana koko rakennuksen palaminen. Paikalliset palo- ja rakennusvalvontaviranomaiset antavat neuvoja paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Muita Tee Se Itse -ideoita