TAKAISIN

Tee se itse -aitta, vaihe 1
-pohjaelementin rakentaminen

Julkaistu: 4.6.2008

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan aitalle pohjaelementti. Pohjaelementin päältä on helppo jatkaa rungon pystyttämistä. Malliesimerkissämme Kutukämppä-aitta rakennetaan ”tehtaalla valmiiksi”,
eli se toimitetaan valmiiksi rakennettuna Porin Loma-asuntomessuille.

Kutukämpän pohjaelementin rakentaminen on tee se itse ohjeiden ensimmäinen vaihe. Pohjaelementti eristetään Paroc eXtra vuorivillalla.Kutukämpän pohjaelementin rakentaminen on tee se itse ohjeiden ensimmäinen vaihe. Pohjaelementti eristetään Paroc eXtra vuorivillalla.

Mökin paikka ja alusta

Ihan ensimmäiseksi on mietittävä tarkkaan, mihin aitta halutaan sijoittaa. Myös kaupungin / kunnan säännöt on otettava tässä vaiheessa huomioon. Nämä selviävät paikallisesta rakennusvalvontatoimistosta.

Aitan alustalta sekä ympäristöltä poistetaan pintamaa ja asennetaan suodatinkangas. Kankaan päälle laitetaan soraa tasaisesti. Perustukseksi sopii hyvin esim. ylimääräiset perustusharkot.

Pohjaelementin rakentaminen

Pohjaelementin voi koota kahdella eri tapaa. Kokemattomalle nikkaroitsijalle suosittelemme alla olevaa työjärjestystä.

Pohjaelementin periaatepiirros.Pohjaelementin periaatepiirros.
1. Ideana on se, että L2 lattiakannattimista tehty kehikko tehdään valmiiksi tulevan mökin paikan välittömässä läheisyydessä. Ensimmäiseksi kootaan L2 lattiakannattimista tehtävä kehikko (kaavio alla).

Katkaistaan 2 kpl L=4250 mm ja 8 kpl L=3150 mm pitkät kappaleet puutavarasta 50x150 mm. Kootaan kaavion mukaisesti L2 kehikko, siten että noudatetaan 600 mm jakoa. Kun kehikon ristimitta on tarkistettu, naulataan kehikon L2 osat toisiinsa kiinni tukevasti. Tämän jälkeen naulataan pohjavaneri 12 mm kehikon päälle. Tässä vaiheessa L2 kehikko on rakennettu siten, että pohjavaneri on kehikon päällipuolella.

Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan