TAKAISIN

Tee Se Itse - Lintuhuvila

Päivitetty: 16.11.2020
Tämänkertaisessa Tee Se Itse -artikkelissa käsittelemme pihaa koristavan lintuhuvilan eli lintulaudan rakentamista. Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!

Materiaalit

Katto:
18 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 400 mm
1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,
L = 550 mm

Runkotolpat:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 240 mm

Pohja:
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 500 mm
1 kpl 21x95 mm (painekyllästettyä) lautaa, L = 550 mm
1 kpl 508x500 mm (vesi)vanerilevyjä

Tuet:
4 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta, L = 300 mm
1 kpl 50x50 mm (painekyllästettyä) puuta,
L = 1000 mm

nauloja / ruuveja

Työkalut

Pientäkin rakennusprojektia varten tarvitaan työkaluja. Seuraavat työkalut on hyvä olla käytössä tätä tekelettä rakennettaessa:

- käsisaha
- mitta
- kynä
- vasara / ruuvinväännin
- käsi/pöytäsirkkeli

Runko

Lintuhuvilan rakentaminen aloitetaan katkaisemalla puutavara sopivan mittaiseksi. Katon rakentamiseen käytettävät palat voivat olla hieman reilun pituisia, jotta jää varaa niiden käsittelyyn. Jos on mahdollista, ja lintuhuvilasta halutaan tehdä säänkestävä, kannattaa käyttää materiaalivalinnoissa suluissa mainittuja vaihtoehtoja. Painekyllästetty puu ja vesivaneri kestävät ulkoilman säävaihtelut kesällä ja talvella.

Ensimmäisenä lähdetään kokoamaan lintuhuvilan pohjaa. 500 ja 550 mm laudat halkaistaan käsi- tai pöytäsirkkelillä ja näistä kootaan pohjalevyn päälle kehikko. Kiinnityksessä voi käyttää nauloja tai ruuveja, mielellään ruostumattomia. Kun kehikko on saatu kasaan, kiinnitetään kattoa tukevat ”runkotolpat”. Tässä ohjeessa tolpat asetetaan n. 75 asteen kaltevuuteen.
Katto
Seuraavaksi aloitetaan katon rakentaminen. 550 mm pitkä kakkoskakkonen viistetään tai käytetään sellaisenaan katon harja...

Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan