• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valmistele puutarhasi syksyyn ja uuteen kevääseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.08.2008Päivitetty 23.02.2023
20232_59184.jpg

Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista. (Kuva: Biolan)

Nyt on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus, joka sisältää fosforia, kaliumia ja hivenravinteita. Kalium vahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosfori lisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syyslannoituksessa ei kannata antaa kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.

Suurille pensaille sekä hedelmä- ja koristepuille lannoite annetaan suoraan juuristoalueelle, mistä kasvi saa sen nopeimmin käyttöönsä. Puun aktiivisimmat juuret ovat yhtä kaukana rungosta kuin latvuksen uloimmat oksatkin. Puun ympärille maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoiterakeet sijoitetaan.

Pienille pensaille ja perennoille lannoite voidaan levittää kasvin juurelle maanpintaan. Lannoite harataan kevyesti pintamultaan tai katetaan ohuella kerroksella puutarhamultaa. Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Anna myös kasvimaalle lisäpuhtia

Laadukas kasvimaalannoite auttaa varmistamaan hyvälaatuisen vihannes- ja juuressadon. Kasvimaalla pitkään kasvuaan jatkavat muun muassa kaalit ja purjo. Ne käyttävät ravinteita vielä paljon syksyn aikana. Lisälannoituksella varmistat, että puhtia sadontuottoon riittää.

Jatka kesäkukkien lannoittamista

Kesäkukkasi jaksavat ilahduttaa runsaalla kukinnallaan pitkälle syksyyn, jos vain jaksat hoitaa niitä tunnollisesti; kastelu, lannoitus ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen antavat niille voimia kasvukauden loppuun saakka. Esimerkiksi kasteluveteen lisättävät lannoitteet antavat kasveillesi oikeat ravinteet ja takaavat voimakkaan kasvun sekä runsaan kukinnan.

Kesäkukkalannoite. (Kuva: Biolan)
Kesäkukkalannoite. (Kuva: Biolan)
Ohje

Ohje

Lue lisää:

Lähde: Biolan

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_79210.jpg
Punajuuri - poimi talteen maut ja vitamiinit
Syksy saapuu ja on aika kerätä kesän sadot talteen. Yksi syksyn herkuista on punajuuri (Beta vulgaris var. conditiva). Punajuurta voidaan käyttää monin eri tavoin. Säilömisen lisäksi sitä käytetään yleensä erilaisissa salaateissa ja laatikoissa. Punajuuri sopii kuitenkin hyvin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.Toimituksessa kokeilimme Valion reseptillä punajuuri-suklaakakkua ja Pirkan punajuuripiirakkaa.
20154_43011.jpg
Haaveiletko työstä puutarhurina tai floristina?
Puutarha-ala tarjoaa monenlaisia tehtäviä sekä viheralalla että puutarhakaupassa. Jos olet kiinnostunut kasveista sekä niiden hoidosta ja haluat nähdä oman työsi tuloksen, hakeudu TTS:aan koulutukseen. Voit erikoistua joko viheralalle tai kukka- ja puutarhakaupan alalle.
20226_78665.jpg
Miten hävitit tuholaiset kilpailun voittajat ja parhaat neuvot
Kysyimme lukijoiltamme hyviä vinkkejä, miten hävittää tuholaiset puutarhasta. Kilpailuun osallistujat olivat löytäneet innovatiivisia ja erikoisiakin ratkaisuja hävittää haitallisia tuholaisia. Tässä muutamia vinkkejä kilpailuun osallistuneilta.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.
20118_27577.jpg
Näyttävät nauhukset <i>(Ligularia)</i>
Keltakukkaiset nauhukset ovat loppukesän näyttävimpiä perennoja – kuin pieniä aurinkoja syksyisessä puutarhassa. Ne houkuttelevat kukkiinsa runsaasti päiväperhosia sekä kaikenlaisia pörriäisiä ja kurottautuvat jopa yli kahden metrin korkeudelle.Vaikka nauhukset ovat erityisesti kukinta-aikaan upeita, niin suuri ja rehevä lehdistö on monelle multasormelle se tärkein syy niiden kasvattamiseen. Lehtien väri voi nimittäin olla muusta puutarhasta poikkeavasti hyvin tumma vihreä tai jopa punainen. Lehtiruoti ja kukkavarret voivat olla vaikkapa violetit. Nauhukset ovat helppohoitoisia ja voimakaskasvuisia perennoja, jotka piristävät puutarhaa kukinnallaan heinäkuusta syyskuuhun.Nauhukset Kasvikortistossa
20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton