TAKAISIN

Tunnelmaa syksyisiin iltoihin

Päivitetty: 8.2.2018
Sisäänkäynnin valaiseminen lisää turvallisuutta ja osoittaa osaltaan vieraanvaraisuutta. Matalat valaisimet ja kohdevalot tuovat esiin rakennuksen ja puutarhan yksityiskohtia, esimerkiksi muuri-istutuksia. Parhaimmillaan valaistus korostaakin myös kasvillisuutta, ja vaatimatonkin kasvi voi saada uuden ilmeen.

Valon suuntauksessa on oltava huolellinen: valo ei saa häikäistä kulkijaa. Suurten terassien rakentaminen on nyt trendikästä. Erilaisilla pollarivalaisimilla, mm. EULIn Gala Nova - , Festivo- sekä Majakka-sarjan pollareilla, saa mukavasti täydennettyä terassin ulkonäköä ja luotua vaikka hieman intiimimpää tunnelmaa, jota korkeilla pylväsvalaisimilla ei saavuteta.

Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, Joka voi kuulua osana pihasuunnitelmaan. Näin jo rakennusvaiheessa - eli muiden sähkötöiden yhteydessä - voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit. Näin säästytään myöhemmin turhalta nurmikon auki repimiseltä. Kaapeli ei paljon maksa, vaikka valaisimet vielä alkuvaiheessa jäisivätkin asentamatta.
Katualueilla ja taloyhtiöiden pihoilla kaapelit kaivetaan tavallisesti jopa 70 cm syvyyteen, mutta omakotitalon pihalla noin 30 cm syvyys yleensä riittää. Kaapeli on hyvä suojata maahanmenokohdassaan esimerkiksi kyllästetystä puusta tehdyllä suojalla. Kaivantoon, kaapelin yläpuolelle, kannattaa asettaa muovinen merkkinauha tai kouru, jolloin kaapelia osataan varoa myöhempiä kaivuutöitä tehdessä. Pienjännitejohtoja ei tarvitse kaivaa maahan. Pinnalle asennettujen kaapeleiden ja maassa olevien kohdevalaisinten suhteen pitää muistaa varmistaa, etteivät ne ole pihan lumitöiden tekijän harmina.

Designia ja energiataloudellisuutta

EULI-valaisinten design sopii suomalaiseen maisemaan: muotoilu on ajatonta ja valaisin vanhenee ”arvokkaasti ” rakennuksen ja pihapiirin myötä. Valaisinten designilla on merkitystä myös silloin, kun valot eivät ole päällä. Etenkin seinävalaisimen pitää istua sekä rakennuksen kokoon että tyyliin. Valaisin ei saa nousta liikaa esille, vaan sen pitää olla kuin piste ii:n päällä.

Festivo-pollaritFestivo-pollarit
Lux-käpyvalaisimetLux-käpyvalaisimet

Laadukkaan valaistuksen perusvaatimuksia ovat riittävä valaistusvoimakkuus, tehokas häikäisysuojaus ja laadukkaat materiaalit. EULI-valaisinten häikäisysuojat ovat polttopulverimaalattua alumiinia, joka ei ruostu. Näinä korkean sähkönhinnan aikoina myös valaisinten energiataloudellisuus nousee tärkeäksi valintakriteeriksi. Energiataloudellisuudesta ovat mainioita esimerkkejä mm. EULIn Festivo-sarja ja Lux-käpyvalaisimet, joissa valonlähde on umpinaisen lasikuvun sisällä. Se mahdollistaa suuritehoisten energiansäästölamppujen käytön.

Festivo-valaisimet luovat pehmeää tunnelmaa hämärtyvään iltaan.Festivo-valaisimet luovat pehmeää tunnelmaa hämärtyvään iltaan.

Nerokas Gala Nova Digipir

Kotipihan turvallisuutta voidaan lisätä ohjaamalla valaistusta ajastimilla ja hämärän sekä liikkeen tunnistavilla kytkimillä, joiden avulla kulkuvalaistus kytkeytyy vaivattomasti päälle vain silloin, kun valoa todella tarvitaan.
Kotimainen Gala Nova Digipir on digitaalinen ja mikroprosessoriohjattu seinävalaisin, jossa on sekä liike- että hämärätunnistin valmiina. Valot syttyvät automaattisesti ilman kytkintä ja sammuvat automaattisesti, asetetun viiveajan kuluttua. Oppivan hämäräkytkimen ansiosta säästetään myös energiaa.

Digipirin ominaisuuksia:
  • Taskulampulla opetettava hämäräkytkin
  • Passiivinen infrapuna -liiketunnistin
  • Liiketunnistin voidaan kytkeä pois
  • päältä jolloin laite toimii
  • ainoastaan hämäräkytkimenä
  • Paloaika muuttuu liiketiheyden mukaan

Kestävät maatuet helpottavat asennusta oleellisesti

EULIn valikoimiin kuuluvat myös kestävät, muoviset maatuet, joiden avulla pylväsvalaisimen asennus on nopeaa, eikä mitään hankalia betonivaluja tarvita. Maatuki on lasikuituvahvisteista kierrätysmuovia, jolloin se ei yleensä vie routaa maahan kuten betoni. Mikäli routimista kuitenkin tapahtuu, tuki on helppo oikaista.

Lisätietoja ulkovalaistuksesta...