TAKAISIN

Täysi palvelu ja laaja valikoima kiviaineksia Rudukselta

Julkaistu: 3.1.2008


Hienotäytettä, välpättyä karkeatäytettä, hienoa kalliomursketta, salaojasoraa, kapillaarikatkoa, turvahiekkaa... Tonneja, autokuormia vai kuutioita?

Oikea kivi oikeaan paikkaan

Rakentamisen kiviaineksilla on omat tehtävänsä, eivätkä ne väärässä paikassa toimi toivotulla tavalla. Salaojasora ei esimerkiksi ole oikea ratkaisu maanvaraisen lattian alle, mutta Kapillaarikatkosepeli katkaisee veden kulkeutumisen niin ylöspäin kuin sivusuunnassakin.

1. Perusmaa 2. Kantavaa mursketta tai Rudus kapillaarikatkosepeliä 3. Karkeatäytettä, välpättyä karkeatäytettä tai hienotäytettä, valinta kerrospaksuuden mukaan. Seulottua hienotäytettä viemäri- ja vesijohtoputkien suojatäyttöihin 4. Kapillaarikatkosepeliä 5. Salaojakiviainesta, RIL I tai RIL II 6. Hienotäytettä 7. Kivituhkaa tai seulottua soraa alustan tasaukseen 8. Sepeliä, mukulakiviä tai someroa 9. Suodatinhiekkaa 10. Jakavan kerroksen mursketta 11. Kantavan kerroksen mursketta 12. Sepeliä, kivituhkaa tai pihakiviä 13. Mukulakiviä 14. Turvahiekkaa 15. Leikkihiekkaa 16. Hiekoitussepeliä tai -hiekkaa 17. Kasvualustahiekkaa mullan joukossa
Väärällä kiviaineksella voidaan saada aikaan vahinkoja, joiden korjaaminen myöhemmin on kallista tai jopa mahdotonta. Marko Wasma, Ruduksen yksikönpäällikkö, nostaa esimerkiksi kapillaarikatkoissa käytettävät kiviainekset.
Kapillaarikatko on rakennuksen maanvaraisen laatan alapuolelle tarkoitettu ja SFS-EN 1097-10 mukaisesti testattu noin 300 mm kiviaineskerros, joka estää kapillaarisen vedennousun maaperästä yläpuolisiin rakenteisiin. - Muista pyytää kiviainestoimittajalta testaustodistus, josta selviää kapillaarisepeleiden vedennousukorkeus sekä tarvittavan kapillaarikerroksen tarkka paksuus, Marko painottaa.

Kapillaarikatkosta on hyötyä myös, jos rakennuksessa tapahtuu betonilaatan alla olevat materiaalit kasteleva vesivahinko, sillä irtovesi pääsee kapillaarikatkon alapuoliseen kerrokseen. Vesivahingon korjaaminen jää rakenteen kuivattamiseen sekä pinnoitusmateriaalin uusimiseen, eikä edellytä lattialaatan purkamista ja alla olevien materiaalien vaihtoa.

Pihistelyyn perustusvaiheessa ei ole syytä, sillä koko kiviainesmäärän osuus talon kokonaisbudjetista on vain prosentin - kolmen luokkaa.
Marko Wasma vakuuttaa, että oikea kiviaines löytyy kaikkiin omakotirakentajan tarpeisiin oli kyseessä sitten täyttö tai sokkelin reunuksen peittäminen. Jälkimmäiseen tarkoitukseen sopii kaunis, pyöreäMarko Wasma vakuuttaa, että oikea kiviaines löytyy kaikkiin omakotirakentajan tarpeisiin oli kyseessä sitten täyttö tai sokkelin reunuksen peittäminen. Jälkimmäiseen tarkoitukseen sopii kaunis, pyöreä

Kivituotteita pihasta puutarhaan


Pihan pohjat rakennetaan yhtä aikaa perustusten kanssa. Massanvaihdot ulotetaan myös tontin raskaasti liikennöidyille alueille. Myös kaikki pihan kuivattamiseen tarvittavat salaojitukset kannattaa toteuttaa samaan aikaan.

Pihan ja puutarhan päällysrakenteisiin löytyy kaikenlaisia kiviaineksia. Erikoiskiviä ja värisävyjäkin kannattaa kysyä. Marko Wasaman mukaan luonnonmukaisten kivetysten suosio on kasvussa. Pyöreillä luonnonkivillä rakennetut kenttäkivetykset sopivat erittäin hyvin pihoille, joilla tasaiset laatat eivät näyttäisi luontevilta.

Turvahiekka ja leikkihiekka


Viiden lapsen isänä Marko tietää tarkalleen, mitä kiviaineksia lapsiperheen pihalla kaivataan. Ruduksen Turvahiekka on leikkialueille tarkoitettua pyöreää, periksi antavaa tiivistymätöntä soraa, joka pehmentää putoamista ja vaimentaa muksauksia. Lasten leikkialueiden putoamisalustatkin ovat tuotteita, joille on laadittu oma testausstandardinsa. Tuotteen soveltuvuuden keinujen ja kiipeilytelineiden alle voi varmistaa pyytämällä siitä testaustodistuksen.

Kiipeily- ja keinualustojen turvahiekkapatjan paksuudeksi suositellaan 400-500 millimetriä. - Määrä kannattaa aina silloin tällöin tarkistaa, sillä turvahiekka tuppaa lasten leikeissä siirtymään, hän neuvoo.

Toisella lapsiperheiden suosikilla, Ruduksen leikkihiekalla on muuten kakkutakuu! Kunnon hiekkalaatikko on täytettävä säännöllisesti, jopa joka kesäksi.
- Kalliiksi se ei onneksi tule. Leikkihiekkaa tarvitaan yleensä peräkärryllisen verran. Itse noudettuna se maksaa noin 15-20 €, Marko kertoo.

Lisätietoa kiviaineksista...
Ruduksen Turvahiekka pehmentää muksahdusta ja säästää pientä putoajaa naarmuilta.Ruduksen Turvahiekka pehmentää muksahdusta ja säästää pientä putoajaa naarmuilta.