TAKAISIN

Valintana KNX-taloautomaatio

Julkaistu: 8.10.2008
Rakentaja kävi FinnBuild-messuilla Enston osastolla tutustumassa järjestelmään.Rakentaja kävi FinnBuild-messuilla Enston osastolla tutustumassa järjestelmään.
Talosta päätettiin jo suunnittelun alkuvaiheessa rakentaa myös teknisesti hyvin varusteltu. Järjestelmän valinnassa päädyttiin KNX -taloautomaatiojärjestelmään, joka mahdollistaa monipuolisen taloautomaation ja automaation laajennettavuuden myös jälkikäteen. Ohjelmoinnin ja muuntelun mahdollisuus oli erityisesti talon isännän toive. Lisäksi haluttiin mukavuutta ja energiansäästöä.


KNX-järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä ja ilmastointia. Talon omistajat toivoivat KNX-järjestelmän ohjaavan erityisesti valaistusta ja lämmitystä, minkä lisäksi taloon päätettiin asentaa huolellisesti harkittuihin kohteisiin Enston liike- ja läsnäolotunnistimia. Nämä haluttiin ennen kaikkea käyttömukavuuden ja energiataloudellisuuden vuoksi.
Vahti-Jussi liiketunnistin. Liiketunnistimet ohjaavat kodin
valaistusta.Vahti-Jussi liiketunnistin. Liiketunnistimet ohjaavat kodin valaistusta.

Muunneltavuus valttia

KNX-taloautomaatiossa talon isäntää viehätti järjestelmää valitessa erityisesti sen omatoiminen muunneltavuus. Perinteisiä sähköjärjestelmiä ei asentamisen jälkeen enää voi juurikaan muuttaa. KNX-järjestelmä sitä vastoin elää tilanteiden mukana. Järjestelmään päätettiin liittää myös ohjauspaneeli, jonka avulla koko talon toimintoja voi ohjata ja valvoa yhdestä paikasta. Näin talossa voidaan hyödyntää myös turvallisuutta lisäävää integroitua läsnäolosimulaatiota, joka tallentaa kytkentätilat viikon ajalta ja käynnistää ne automaattisesti, kun talosta ollaan pidempään poissa. Ohjauspaneelia voidaan käyttää lisäksi kodin viestikeskuksena.

Kosketusnäytöissä on mahdollisuus ohjata 80 - 210 erillistä ohjausta, 10 aikaohjelmaa sekä loogisia toimintoja.Kosketusnäytöissä on mahdollisuus ohjata 80 - 210 erillistä ohjausta, 10 aikaohjelmaa sekä loogisia toimintoja.

Turvaa ja energiansäästöä kotoa poissa ollessa

Rakennuttajapariskunta halusi järjestelmän, joka paitsi simuloisi läsnäoloa kotoa poissa ollessa, myös säästäisi energiaa älykkäällä lämmityksenohjauksella. KNX-järjestelmässä lämmityksenohjaus mahdollistaa huoneiden lämpötilan pudottamisen silloin, kun kotoa poistutaan ja murtohälytysjärjestelmä aktivoidaan.

LiiketunnistinLiiketunnistin
LäsnäoloilmaisinLäsnäoloilmaisin
Lisäksi järjestelmässä on mahdollisuus asettaa erilaiset lämpötilat mm. lastenhuoneisiin, kirjastoon, olohuoneeseen tai vierashuoneeseen. Yön ajaksi makuuhuoneiden lämpötilan asetusarvoa voi laskea kahdella asteella ja silti herätä mukavassa lämpötilassa taas aamulla. KNX-järjestelmä osoittautuikin paketiksi, joka vastasi monin tavoin pariskunnan toiveisiin ja loi lisäksi mahdollisuuden muuttaa ja täydentää järjestelmää tulevaisuudessa esimerkiksi perheen kasvaessa.