TAKAISIN

Ensimmäinen yritys

Julkaistu: 19.3.2009

Tässäkö se nyt on –ensimmäinen yritys. Ote päiväkirjasta, talvi 2006.

Ensimmäinen todellinen mahdollisuus ostaa tontti tarjoutui meille talvella 2006. Tontti sijaitsi sadan metrin päässä silloisesta kodistamme. Tontti oli iso, mutta siitä oli mahdollisuus ostaa osa. Omistaja ei kuitenkaan suostunut myymään haluamaamme osuutta suoraan, vaan ensin oli löydettävä toinen ostaja jäljelle jäävälle osuudelle, että kauppa oli mahdollinen. Jätimme välittäjälle tietomme kiinnostuksesta ja pyysimme ottamaan yhteyttä, mikäli toinen ostaja löytyy.

Ryhdyimme itsenäisesti tutkimaan tontin asioita, kun riittävää tietoa ei mielestämme ollut välittäjällä toimittaa. Kävikin ilmi, että tonttiin kohdistui rakentamiseen liittyviä epävarmuuksia. Tontti oli katuun nähden alempana notkelmassa, minkä vuoksi jätevesien johtaminen kaupungin viemäriverkkoon olisi pitänyt hoitaa itse rakentamalla jonkinlainen pumppaamojärjestelmä. Kaupungin hulevesikaivojen puuttuessa sadevesien johtamiseen liittyvissä perustamisissa ja yleensä vesien hallinnassa oli omat hankaluutensa. Lisäksi pohjavesi näytti karttojen mukaan olevan sen verran korkealla, että kellarikerroksen rakentaminen ei ollut varmaa.

Mielenkiintomme kyseistä tonttia kohtaan loppui ja ilmoitimme tästä välittäjälle. Opimme tapauksesta monta asiaa ja olimme entistä valmiimpia kohtaamaan seuraavan haasteen.

Ja sitten Se oikea

Tontti-episodin jättämä tyhjiö täyttyi yllättävän pian. Muutamien viikkojen kuluttua sähköpostiini tuli ilmoitus myytävästä talosta asuinalueellamme. Kohde oli ollut myynnissä jo jonkin aikaa, mutta en ollut aikaisemmin kiinnittänyt siihen enempää huomiota korkean hinnan takia. Nyt hintaa oli pudotettu sen verran, että mielenkiintoni heräsi. Soitin miehelleni, että tilaanko illaksi näytön. Näin tein.

Tällä välin mieheni oli tavannut erään paljon asuinalueellamme rakentaneen ja remontoineen kaverinsa ja kysyi häneltä, että tiesikö kyseisen kohteen. Kaveri sanoi, että ei tiennyt, mutta tiesi sen, että talon vieressä oleva tontti saattaisi tulla myyntiin. Kyseisellä tontilla olisi vanha talo, josta on juuri muuttanut pois hänen tuttavansa sukulainen.

Miehet lähtivät siltä seisomalta tonttia katsomaan. Kaveri vielä ehdotti, että kävisivät katsomassa, onko talosta juuri pois muuttaneen rouvan sukulaismies kotona. Hän asui samoilla kulmilla ja oli sattumoisin kotona. Miehet kysyivät, että onko tontti tarkoitus myydä, ja että tässä olisi yksi kiinnostunut ostaja. Sukulaismies sanoi, että myynti on ihan mahdollista ja lupasi kysyä asiasta. Sanoi ilmoittavansa sitten, kun tietää vastauksen.

Tästä alkoi tähän mennessä kenties elämämme piinaavimmat kuukaudet! Arvata vain saattaa, kuinka kiinnostuneita todellisuudessa olimme samana iltana talon näytössä. Naapuritonttia taisimme vain vilkuilla.

Projektin vaiheet