TAKAISIN

Ilmanvaihtojärjestelmän valinta

Julkaistu: 27.5.2009
Jo varsin alkuvaiheessa kohteeseen päädyttiin valitsemaan Uponor Pientaloratkaisu, johon yhtenä osana kuuluvat ilmanvaihtokanavat. Rakentaja.fi-sivustolla tutustuttiin myös Vallox-ilmanvaihtokoneisiin ja Rakenna & Remontoi-messuilla, Valloxin osastolla perehdyttiin tarkemmin eri vaihtoehtoihin ja sopiva ilmanvaihtokone matalaenergiataloon löytyikin. Ilmanvaihtosuunnitelmiakin tutkittiin ja Valloxin ehdotuksesta annettiin lopullinen suunnittelu Kaartecno Oy:n tehtäväksi. Uuden suunnittelun yhteydessä päädyttiin valitsemaan autotalliin oma pienempi ilmanvaihtokone, joka pitää tallin kuivana. Suunnittelija onnistui optimoimaan tarvittavien kanavien määrää ja ilmanvaihtokoneen sijoituspaikaksi valittiin tekninen tila.
Lopullisen ilmanvaihtosuunnitelman mukaan valtaosa kanavistosta sijoitettiin lämpimiin sisätiloihin, alaslasketun katon alle, jolloin lämmöneristystä ei tarvittu. Muutama kanava kulkee yläpohjan puhallusvillakerroksessa ja näihin valittiin Uponorin uusi esieristetty ilmanvaihtokanavisto.

Lisätietoa esieristetystä kanavistosta...

Valittu ilmanvaihtokone tuleee näillä näkymin olemaan Vallox 200 SE. Kohteeseen olisi riittänyt myös Vallox 150 Effect SE, mutta hieman ylitehoisella koneella ilman virtausnopeus on pienempi, kone kuluttaa energiaa vähemmän ja on hieman hiljaisempi. Rakentaja päätyikin alustavasti valitsemaan isomman näistä matalaenergiataloon sopivista vaihtoehdoista.

Talliin oma ilmanvaihtokone

Erillinen ilmanvaihtokone autotalliin saattaa tuntua liioittelulta, mutta hyvä ilmanvaihto pitää tallin kuivana ja auto ehtii paremmin kuivua tallissa ollessaan. Rakennusmääräysten mukaan autotalli ja asuintilat ovat eri paloaluetta ja niiden yhdistäminen esimerkiksi ilmanvaihtokanavistolla tai -koneella ei ole sallittua. Kohteeseen valittiinkin erillinen Vallox 70 Compact.