TAKAISIN

Mistä tuleva kotimme on tehty?

Julkaistu: 16.4.2009
Väliaikainen, tuleva koti. Ote päiväkirjasta, talvi 2006.

Mahtoiko olla mummon mökistä meille kodiksi, oli kauppaa seuranneen päivän suuri kysymys. Aikaa oli kaksi viikkoa hoitaa kartoitukset, pakkaamiset, remontit ja muutot. Kesälomaa ei ollut enää jäljellä kummallakaan.

Talon tilat

Pian kenties muuttaisimme omaan taloomme, jossa onneksi tilaa olisi vähintään saman verran kuin luopumassamme asunnossa.

Sisään tultiin kylmän verannan kautta suoraan tupamaiseen keittiöön, jonka takaosassa sijaitsivat varsinainen keittiöpiste, todennäköisesti vanhaan komerotilaan jälkikäteen värkätty wc sekä portaikko kellariin. Heti sisääntulosta oikealla oli olohuone ja sen takana vielä pieni ”peräkammari”.

Keittiö ennen kunnostusta.Keittiö ennen kunnostusta.

Yläkerran sisäänkäynti oli talon takana; yläkerran makuuhuoneisiin pääsi vain ulkokautta. Kyseisestä sisäänkäynnistä vasemmalla oli pieni wc ja yläkerrassa kaksi tilavaa makuuhuonetta. Ylhäällä oli myös kaksi erillistä erittäin käyttökelpoista ullakkotilaa. Portaikko oli mielestäni talon idyllisin kohta sinisenharmaaksi maalattuine puuportaineen, tummanruskeine seinäpaneeleineen ja pallovalaisimineen. Mutta käynti yläkertaan ulkokautta ei voinut tulla kysymykseenkään.

Kellarin suihkuhuone oli tilava ja ihan asianmukainen lattia- ja seinälaattoineen. Sauna oli puulämmitteinen ja nykymittoihin verrattuna poikkeuksellisen suuri. Täällä tulee oman isäni kesäpaikan ulkosaunan fiilis tummine panelointeineen, betonilattioineen ja puuralleineen. Saunasta oli vielä käynti varastotilaan ja sen takanurkasta oli eristetty huone öljypolttimelle. Varastosta oli käynti ulos.

Veranta ennen.Veranta ennen.
Portaat kellariin.Portaat kellariin.

Talon kunto

Luottavaisin mielin astuimme ensimmäistä kertaa sisälle, vaikka näky ei hivellytkään silmää. Sen verran olimme aikaisemmin kurkkineet ikkunoista sisään, että suurin piirtein tiesimme, mitä tuleman pitää. Itse asiassa talo oli mielestämme vähän parempi mitä odotimme ulkokuoren perusteella. Talossa oli kaikki ne asiat, mitä viisihenkinen perhe tarvitsee selviytyäkseen arjesta: wc, kylpyhuone, sauna, lämmitys, vesi ja sähköt. Tosin lämmitysjärjestelmän toimivuudesta ei ollut tietoa vielä tuossa vaiheessa. Arkailematta päätimme ryhtyä remontteihin, koska aikaa muuttopäivään oli jäljellä vähän. Meillä oli vain ja ainoastaan vakaa aikomus muuttaa tähän taloon, piste.

Ainoa kauhistuksen paikka oli keittiö sekä yläkerran sisäänkäynti, joka oli ulkona talon takana. Kaikki sisääntulokerroksen katto-, seinä- ja lattiapinnat päätimme uusia tavalla jos toisella. Suurin rahallinen uhraus jouduttiin tekemään lämmitysjärjestelmän elvyttämiseksi. Kattokin taisi olla ruosteessa, mutta tässä kohtaa emme voineet muuta kuin laittaa silmät kiinni ja eteenpäin.

Maalari maalasi taloa

Työnjako oli selvä: minä kartoitan ja hoidan hommat mahdollisimman pitkälle talon sisällä ja mieheni tutkii tekniikan. Apuna hänellä oli kourallinen ”kylän miehiä”, oikeasti taitavia ja tietäviä. Lisäksi sukua ja ystäviä kävi kuka milloinkin apua tarjoamassa. Lapset olivat hyvässä hoidossa ihan lähellä mummolassa.

Seuraavat kaksi viikkoa pesin kattoja ja seiniä, kuivasin ja maalasin. Viikonloput siinä menivät aamusta iltaan touhutessa ja työviikkoina pitkälle yöhön maalitela heilui. Ikkunakarmit olivat nähneet jo parhaat päivänsä ja lahovauriot olivat näkyvissä. Tästä syystä maalauksen lopputulos voi olla vain kohtuullinen. Maalatut ikkunat kohensivat kuitenkin todella paljon talon ilmettä! Samoin kaksi talon ulko-ovea käsiteltiin ja hohtavat nyt kiiltävää tummanruskeaa.

Rautakaupan tarjouslehdessä osui silmääni laminaattilattia-tarjous. Asensimme nämä halvimmat mahdolliset laminaatit olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Keittiöön päätimme jättää olemassa olevan muovimaton, joka on yhdellä sanalla sanottuna retro – ihan siedettävä sellainen.

Olohuone ennen kunnostusta.Olohuone ennen kunnostusta.

Miesten hommia

Remontti oli jo täydessä vauhdissa, kun teimme päätöksen vanhan öljysäiliön pinnoituksesta. Tätä ennen tutkimme mahdollisuutta tuoda uusi muovinen säiliö kellaritilaan. Jälleen kerran mieheni onnistui jostain miesverkostoistaan saamaan ilmaiseksi upouuden säiliön, mutta koko hanke kariutui, kun kellarin sisääntulot olivat liian ahtaat. Entisen omistajan toimittaman paperin mukaan olemassa oleva säiliö oli tyhjä ja käyttökiellossa. Saimme tarkastajan paikalle viikkoa ennen muuttoa, pinnoittajat heti muuttoviikonlopun jälkeisenä maanantaina ja öljyt tästä parin päivän kuluttua. Pinnoitus oli suurin yksittäinen satsaus talon elvytys-projektissa. Muutaman kerran pannu siinä yskäisi ja luojan kiitos käynnistyi. Mieheni ilmoitti minulle puhelimitse tästä voitosta Amsterdamiin, minne olin matkustanut tyttöporukalla Madonnan konserttiin. Siinä Madonnakin jäi kakkoseksi, kun ”meidän öljypannu lähti käyntiin”..

Remontin loppusuoralla mieheni sai tietää tuttunsa autotallissa lojuvasta purkukeittiöstä ja osti sen pois viidelläkympillä. Vanha Vanha keittiö purettiin ja uusvanha asennettiin. Tämän jälkeen ei ollut enää kaappitilasta pulaa ja keittiö kesti nyt lähemmänkin tarkastelun.

Mieheni aivan ensimmäinen projekti oli puhkaista keittiön perimmäiseen seinään reikä, mitä kautta tulisi käynti yläkertaan johtavaan portaikkoon. Tämä oli ihka ainoa kohta, mistä aukko oli mahdollista tehdä – onneksi tällainen mahdollisuus ylipäänsä oli. Molemmin puolin seinää oli lämpöpatteri. Putkimiestä siis tarvittiin ja löytyihän senkin alan ammattilainen samalta kylältä. Kun patterit olivat turvallisesti poistettu, alkoi moottorisaha laulaa. Seinän toisella puolella oli wc ja juuri tehdyn oviaukon kohdalla tarkalleen wc-pönttö. Pönttö lähti, mutta lavuaari jäi. Niitähän ei kai koskaan voi olla liikaa meidän kokoisella perheellä. Ylipäänsä toinen wc olisi ollut meille tarpeen, mutta jos vaihtoehtona oli käynti ulkokautta yläkerran makuuhuoneisiin, niin valinta ei ollut vaikea.

Makuuhuone ennen kunnostusta.Makuuhuone ennen kunnostusta.

Muutto

Aihetta ei tarvinne tarkentaa sen enempää. Kaikki, jotka ovat itse muuttaneet ilman muuttofirmojen apua, tietävät, että se on yhtä hel… hermostuttavaa. Meillä tietenkin piti tässäkin olla lisähaastetta, kun muuttohetkenä öljysäiliöremontin takia lämmitys puuttui ja itselläni painoi päälle (tai miten sen nyt ottaa) jo kevättalvesta varattu lomamatka Amsterdamiin. Lähtö osui tietenkin muuttoviikonloppuun. Toisaalta tilanne meni tasan 1-1, kun mieheni viikon mittainen Lapin vaellusreissu osui puolestaan entisen asuntomme myyntihetkeen, jota jäin hoitamaan yksin.

Kiitos työnantajan muuttolomapäivän, että selvisimme tästä. Kiitos anopilleni, joka otti lapset taas viikonlopuksi hoitoon sekä kaikille ystäville ja sukulaisille, jotka olivat auttamassa remonteissa sekä muuttoruljanssissa.

Projektin vaiheet