TAKAISIN

Millainen talo teille tulee?

Julkaistu: 13.5.2009

Ote päiväkirjasta: kesä 2007

Lähtötilanteessa kohti uutta taloa meillä oli suunnittelun osalta vain mielikuva, jossa arkkitehdin palkkaaminen on ylimääräinen menoerä ja kallista puuhaa. Talokirjathan olivat pullollaan jo valmiiksi suunniteltuja taloja. Vaan miksipä niistä ei kuitenkaan löytynyt meidän tontille ja perheelle sopivaa ratkaisua?

Osallistuimme rakentajakouluun

Osallistuimme talvella 2007 rakentajakouluun ja niin meitä vietiin. Tämän jälkeen ei ollut epäilystäkään suunnittelun tärkeydestä ja siitä, että siihen kannattaa panostaa niin rahaa kuin aikaakin. Samalla kypsymässä ollut haave kivitalosta alkoi muuttua todeksi ja materiaalin ylivoimaisuudesta olimme jo vakuuttuneita. Valtaosa kivitaloista on yksilöllisesti suunniteltuja, joten kivitalotoimittajien talomallit toimivat ensisijaisesti markkinoinnin ja myynnin työkaluna.

Tontin pienuus ja muoto, kaavamääräykset, rajallinen rakennusoikeus tilatarpeisiin suhteutettuna sekä omat toiveet asettivat sen verran haastavat puitteet ratkaisulle, että oli aivan mahdotonta löytää talokirjoista yksi yhteen sopivaa. Olimme päätyneet kiveen ja yksilöllisesti suunniteltuun ratkaisuun.

Arkkitehtiä etsimässä

Jotta tämä tärkeäksi todettu suunnitteluvaihe toisi meille myös todellisia hyötyjä, niin nyt pitäisi löytää jostakin se hyvä, ammattitaitoinen ja rakentamisen kustannuksista tietoinen arkkitehti. Ja jos vielä henkilökemiat osuisivat kohdalleen, niin asiat sujuisivat kuin tanssi. Hieno ajatus.

Olimme täysin vieraalla maalla. Meillä ei ollut yhden yhtä kontaktia, tuttua tai suositusta kenestäkään suunnittelun ammattilaisesta. Hieman epäröimme, että ketä arkkitehtiä kiinnostaa lähteä projektiin, missä kaikki puitteet on vedetty mahdollisimman tiukalle? Lisäksi elimme vielä aikoja, milloin suunnittelun ammattilaisista oli ennemminkin pulaa.

Lähdimme kokeilemaan onneamme aika umpimähkään ja pyysimme ensi alkuun muutamalta arkkitehdiltä tarjousta. Vain yksi heistä vastasi. Halusimme kuitenkin lisää vaihtoehtoja mihin verrata.

Puskaradio apuun

Mieheni sai tietää meitä lähellä asuvasta rakennusarkkitehdistä, joka oli suunnitellut erään tuttavan talon laajennusosan. Saimme yhteystiedot ja päätimme tiedustella, kiinnostaisiko kohteemme. Pyysimme tarjouksen ja yllätykseksemme hinta oli todella edullinen. Tämä selittynee sillä, että arkkitehdillä ei ollut vielä montaa pientaloreferenssikohdetta.

Kaksi kertaa piti miettiä, että tässä voi olla riskinsä. Toisaalta meillä olisi vuosi aikaa suunnitella ja olemmehan hyvin tietoisia siitä, mitä haluamme. Olin jo hahmotellut talon pohjat, jotka löytyivät myös sähköisessä muodossa suunnitteluohjelmalla puhtaaksi piirrettynä.

Päätimme aloittaa yhteistyön kyseisen arkkitehdin kanssa ja hyväksyimme tarjouksen.

Projektin vaiheet