TAKAISIN

Maaperätutkimus ja vaaitus

Julkaistu: 19.5.2009

Ote päiväkirjasta.

Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.

Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.

Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.

Tulos oli odotusten mukainen. Joudumme tutkimuksen perusteella tekemään jonkin verran räjäytystoimenpiteitä. Talon toisen pitkän julkisivun puolella on kellarin seinästä koko pituudelta noin puolen metrin kalliokaistale, mikä täytyy räjäyttää pois salaojien yms. tieltä. Muutoin maalaatu oli erinomaista siinä mielessä, että esimerkiksi paalutus tai suuret maamassanvaihdot eivät olisi tarpeen.

Tontin vaaituksessa saatiin tarkempi selvitys maanpinnan muodosta ja korkeuseroista. Näin kaupungin arkkitehdit voivat katselmoida, kuinka talo asemoituu tontilla mm. maanpinnan korkeuksiin sekä naapuritaloihin nähden.

Projektin vaiheet