TAKAISIN

Valkeakosken asuntomessuilla koreilevat kesäkukat

Päivitetty: 30.7.2009
Valkeakosken asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamis-työnäytöksistä.

Messutalojen pihat tarjoavat käytännön esimerkkejä messukävijöille. Taimet ovat vielä pieniä, mutta kesäkukilla on piristetty pihoja ja sisäänkäyntejä. Alla muutamia poimintoja:
Valkeakosken messupihoilla on suosittu kotimaisia lajeja.Valkeakosken messupihoilla on suosittu kotimaisia lajeja.
Raikkaan valkoinen miljoonakello on päässyt suureen ruukkuun, joka on sopusoinnussa puisten terassi- ja ulkokylpyrakenteiden kanssa.Raikkaan valkoinen miljoonakello on päässyt suureen ruukkuun, joka on sopusoinnussa puisten terassi- ja ulkokylpyrakenteiden kanssa.
Eri kokoisilla kasveilla ja erilaisilla muodoilla luodaan mielenkiintoisia ryhmiä. Muhkea verenpisara olisi ansainnut kauniimman istutusastian...Eri kokoisilla kasveilla ja erilaisilla muodoilla luodaan mielenkiintoisia ryhmiä. Muhkea verenpisara olisi ansainnut kauniimman istutusastian...
Hehkuvan oranssi inkalilja tuo sopivasti kipinää hempeän puuseinän eteen. Valkoinen rottinkiruukku kohottaa kasvin hyvälle korkeudelle.Hehkuvan oranssi inkalilja tuo sopivasti kipinää hempeän puuseinän eteen. Valkoinen rottinkiruukku kohottaa kasvin hyvälle korkeudelle.
Viileät, ruusunpunaiset sävyt korostuvat hyvin harmaata seinää vasten, ja tummanruskea puu lämmittää yleisilmettä.Viileät, ruusunpunaiset sävyt korostuvat hyvin harmaata seinää vasten, ja tummanruskea puu lämmittää yleisilmettä.
Alströmeria eli inkalilja hehkuu värikylläisenä.Alströmeria eli inkalilja hehkuu värikylläisenä.
Vaula (Asarina) on komea amppelikasvi.Vaula (Asarina) on komea amppelikasvi.
Viileän violetin sävyinen torenia piristää terassia. Paikoilleen jätetty amppelikannake muistuttaa ikävästi kiireestä ja kaiken väliaikaisuudesta...Viileän violetin sävyinen torenia piristää terassia. Paikoilleen jätetty amppelikannake muistuttaa ikävästi kiireestä ja kaiken väliaikaisuudesta...
Talon kulma pehmenee kummasti tämän vaaleanpunaisen siniviuhkan ansiosta. Väriyhdistelmä toimii kauniisti.Talon kulma pehmenee kummasti tämän vaaleanpunaisen siniviuhkan ansiosta. Väriyhdistelmä toimii kauniisti.
Torenian (Torenia fournieri) värit hivelevät silmää.Torenian (Torenia fournieri) värit hivelevät silmää.
Roosa siniviuhka (Scaevola aemula).Roosa siniviuhka (Scaevola aemula).

Tutustu myös Visavuoren puutarhaan

Valkeakosken Sääksmäellä sijaitseva Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin kansallisromanttinen ateljeekoti, joka on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström siellä asui ja työskenteli. Erikoisen, hirsisen asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen ja siellä voi vieläkin kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman.
Visavuoren alueen ympäristönhoitosuunnitelma (tehnyt maisema-arkkitehti Kati Susi-Wolff) kattaa nykyisen museon alueen eli lähinnä sen alan, joka Wikströmin aikaan oli koristepuutarhana. Suunnitelman perusperiaatteena on alueen varovainen kunnostaminen ja entistäminen, jotta erityisesti alueen vanhojen lajikkeiden säilyminen turvattaisiin. Suunnitelmassa korostetaan myös alueen luonto- ja maisema-arvoja ja niiden hoitamista: kansallisromanttisten taiteilijoiden suhde suomalaiseen luontoon oli hyvin merkityksellinen ja paikan luonnonkauneus oli nimenomaan se syy, mikä sai Wikströmin asettumaan Visavuoreen. (Lähde: www.visavuori.com)