TAKAISIN

Betonin kierrätys

Julkaistu: 17.8.2009

Ote päiväkirjasta: Kevät 2009

Kun talo oli purettu maan päältä, pääsimme kiinni kivijalkaan. Kaivuri irrotti kellarikerroksen seinä-, lattia- ja porrasbetonit sekä keräsi kellarin keskelle kasatut piipun tiilet. Niiden määränpää oli Rudus Kierrätyksen vastaanottopiste Vantaan Länsisalmessa.

Näin matkasivat lopulta meidänkin talon purkubetonit ja tiilet määränpäähänsä, missä niistä valmistetaan Betoroc-murskeita monenlaisiin maarakentamisen tarpeisiin. Vastaavasti meille syntyi hyötyä siitä, että jätteen kuljetusmatka lyheni huomattavasti, vältyimme korkeilta kaatopaikkamaksuilta ja kenties hiilijalanjälkemme pieneni piirun verran tai jonkin tasoinen ekoteko tuli tehtyä.

Helppoa kierrätystä

Katsoin Kierrätyksen yhteystiedot Ruduksen nettisivuilta. Lähetin kyselyn sähköpostilla Rudukseen betonin kierrätyksestä vastaavalle. Häneltä sain vastauksena ohjeet ja vastaanottohinnat. Sitten avasin tilin Rudukselle ja minulle toimitettiin asiakasnumero. Samalla asiakasnumerolla voisin myöhemmin tilata mahdollisesti myös muut rakentamiseen tarvittavat materiaalit Ruduksesta.

Maarakentajaurakoitsijamme kuljetti betoni- ja tiilijätekuormat Kierrätyksen vastaanottopisteeseen ja asioi sujuvasti asiakasnumerollani.

Myös kallion räjäytyslohkareet kiertoon

Myöhemmin tontillamme maarakennustöiden aikana räjäytetyn kalliosiivun kivilohkareet toimitettiin myös Ruduksen Länsisalmen toimipisteeseen, missä ne murskattiin valmiiksi kiviainestuotteeksi. Ehkäpä sama tavara tuli ”takaisin kotiin” rakennuspaikan pohjan murskeena, kun myöhemmin tilasimme Rudukselta sorat tähän tarkoitukseen.