TAKAISIN

Rakennuksen pohjat viimeisen päälle Ruduksen soralla

Julkaistu: 1.9.2009

Ote päiväkirjasta: Kevät 2009
Valmis monttu oli käsittämättömän kokoinen. Tätä kauhistellessa rakennuksen pohjatyöt käynnistyivät: suodatinkangas levitettiin koko alueelle. Olin jo aiemmin saanut Rudukselta tarjouksen kiviaineksista, hinnat itse noudettuna. Urakoitsijamme nouti lähimmältä Ruduksen toimipisteeltä kiviainekset talon ja salaojaputkien alle. Sitä mukaan kun sorakuormat kipattiin monttuun, kaivinkoneen kuljettaja levitti murskeen tasaiseksi petiksi.

Suodatinkangas on levitetty koko alueelle.Suodatinkangas on levitetty koko alueelle.

Salaojaputket paikoilleen

Tulevan talon nurkkakohtiin asennettiin salaojien tarkastuskaivot ja näiden väliin kulkemaan salaojaputket. Pääsin itsekin tutustumaan ihan kädestä pitäen tähän hommaan. Tarkkaa työtä se oli: tarkistuskaivoputkien paikat sekä korot mitattiin ja kaadot piti olla ”just eikä melkein”: jalat maitohapoilla mittailin vatupassilla kaadot ja sitten korjailtiin putken paikkaa joko ylemmäksi tai alemmaksi sorapetillä. Kun kaadot oli saatu oikein, taiteltiin suodatinkangas vielä salaojaputken päälle ja lopuksi peitettiin soralla.

Salaojien kaadot pitää olla oikein.Salaojien kaadot pitää olla oikein.
Putken ympärille hieman soraa...Putken ympärille hieman soraa...
...ja suodatinkangas taitellaan salaojaputkien päälle. Kulmassa salaojan tarkastuskaivo....ja suodatinkangas taitellaan salaojaputkien päälle. Kulmassa salaojan tarkastuskaivo.
Nyt soran levitys voi jatkua.Nyt soran levitys voi jatkua.

Viimeiseksi montun pohja tiivistettiin täryttämällä. Kun työmaamme vastaava mestari tuli tarkistuskäynnille, hän pyöritteli vain päätään ja sanoi, että ”hyvin on tehty.. ehkä vähän liiankin hyvin”.