• Etusivu
  • Hoitotyöt

Potkua kompostoitumiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2023
20237_23128.jpg

(Kuva: Biolan)

Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.

Kompostin seosaineet

Seosaineet ovat välttämättömiä erityisesti talousjätteen kompostoinnissa. Myös tiivistyvien puutarhajätteiden, ruohonleikkuujätteiden ja lehtien sekaan on hyvä laittaa karkeampaa ainesta. Yleisimmin käytettyjä seosaineita ovat seuraavat:

Oksahake
Silppuamalla tai hakettamalla saat pihasi risuista hyvää kompostin seosainetta. Hake pitää kompostin hyvin ilmavana. Oksahakkeesta muodostuu runsaasti humusta, joka tekee kompostista erittäin pitkävaikutteista maanparannusainetta.

Pihakarike
Haravointijätteet käyvät kompostin seosaineeksi, kunhan niiden seassa on karkeata ainesta kuten neulasia, heinää, sammalta ym. Erinomaista seosainetta on myös metsäpolkujen neulaskarike.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Sahanpuru
on yksinään liian hienojakoista. Sekoita se karkeamman seosaineen joukkoon.

Turve
imee tehokkaasti liiallista kosteutta ja hajuja. Ammoniakin hajun saat pois käyttämällä hapanta turvetta. Kompostissa käytettävän turpeen tulisi olla mahdollisimman karkeaa, lannoittamatonta ja kalkitsematonta. Yksinään turve on liian tiivistyvää, joten se kannattaa sekoittaa esim. oksasilpun tai kutterinlastun kanssa. Varmistu, että turve on melko kuivaa, ettei se talvella jäädy seosaineastiaan.

Kuorike
on kuivattua ja murskattua havupuun kuorta. Se on hyvä seosaine, jossa yhdistyvät turpeen hajunsitomiskyky ja hakkeen ilmavuus. Sitä käytetään etenkin käymälöissä, mutta myös talousjätekompostissa. Biolan Komposti- ja Huussikuivike on valmis kuivatusta kuorikkeesta ja turpeesta valmistettu seosaine.

Vanha komposti
käy seosaineeksi, mikäli siinä on jäljellä hajoamatonta karkeaa ainesta.

Kompostin ravinnetäydennys

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Talousjätekompostorissa voidaan kompostin toimintaa tehostaa muun muassa Biolan Kompostiherätteellä. Kompostiherätteen käytöstä on apua erityisesti talviaikaan ja uutta kompostia perustettaessa. Välttämätönta kompostiherätteen käyttö talousjätekompostissa ei ole.

Puutarhajätteessä on usein niukasti typpeä. Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteesta tai Biolan Kompostiherätteestä saadaan kompostiin vaivattomasti lisäravinteita, jotka nopeuttavat kompostin valmistumista ja parantavat kompostimullan laatua.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten?
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20195_58052.jpg
Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.
Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi
201410_41406.jpg
Tunnetko annoonan?
(Annona cherimoia)Tunnetko tämän hedelmän?
20221_74405.jpg
Hiidenportin kansallispuisto tuo alueelle työtä ja toimeentuloa
Hiidenportin kansallispuiston vaikutukset paikallistalouteen ovat yli kolminkertaistuneet vajaan vuosikymmenen aikana. Metsähallituksen tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät jättivät alueelle tänä vuonna lähes 1,8 miljoonaa euroa. Retkeilyn suosion kasvu ja koronapandemia näkyvät myös Hiidenportissa.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.
20237_17311.jpg
Kompostorin paikka
Kompostoimalla säästät luontoa ympärilläsi ja myös selvää rahaa. Mikäli voit käyttää syntyvän mullan omassa pihapiirissäsi, sinun kannattaa ehdottomasti itse kompostoida. Tällöin jätteitä ei tarvitse kuljettaa, säästät jätehuoltokustannuksissa ja saat käyttöösi ilmaista, puhdasta maanparannusainetta. Monet taloyhtiöt ovat säästäneet satoja euroja kompostoimalla omat talous- ja pihajätteensä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton