TAKAISIN

Nauti kynttilän loisteesta - turvallisesti!

Julkaistu: 13.11.2017

Monissa kodeissa joulun ajan kynttilöiden polttaminen alkaa ensimmäisestä adventista jatkuen läpi itsenäisyyspäivän ja ohi uuden vuoden. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK toivoo suomalaisten huolehtivan paloturvallisuudesta joulun aikaan, erityisesti kynttilöitä poltettaessa. Näin vältytään ikäviltä ja jopa kohtalokkailta palovahingoilta.

Kynttilän ja ulkoroihun valo tuo tunnelmaa. Siitä voi huoletta nauttia, kunhan muistaa noudattaa käyttöohjeita ja kiinnittää huomiota kynttilöiden ja ulkoroihujen turvalliseen sijoitteluun.

Kynttilän polttamisen 10 ohjetta:

1. Lue tuikkujen, kynttilöiden ja roihujen käyttöohjeet sekä noudata niitä.
Valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat siitä, että heidän myymänsä kynttilätuotteet ovat turvallisia oikein käytettyinä. Jos myyntipakkauksen ohjeet ovat puutteellisia, kannattaa ostopäätöksen tekemistä vielä harkita.

2. Huolehdi, että kynttilä seisoo suoraan pystyssä, eikä kaadu. Alustan on oltava tukeva.

3. Alustan on oltava palamatonta materiaalia, eikä se saa kuumeta liikaa.
Turvallisin kynttilänjalka on tukeva ja valmistettu metallista, posliinista, kivestä, lasista tms. Kynttilöitä ei tule koskaan polttaa television päällä tai parvekkeella muovikalusteiden päällä.

4. Kynttilään ei saa osua palavia materiaaleja.
Ennen kuin sytyttää kynttilän, niin muoviset tai paperiset mansetit ja muut koristeet on syytä poistaa. Aseta kynttilä myös riittävän kauas verhoista ja muista palavista materiaaleista.

5. Kynttilöitä ei saa polttaa liian lähekkäin toisiaan.
Kynttilöiden väliin on jätettävä ainakin 5 cm tilaa. Liian lähekkäin olevat kynttilät lämmittävät toisiaan liikaa, jolloin sula kynttiläaines saattaa syttyä koko pinta-alaltaan ns. allaspaloksi, roiskua ympäriinsä ja sytyttää ympärillä olevia tavaroita.

6. Kynttilälyhdyn tulee olla riittävän suuri. Pienessä lyhdyssä steariini voi leimahtaa ja lasi rikkoutua.

7. Opeta lapsille, että kynttilän liekki polttaa. Älä jätä lasta yksin palavan kynttilän kanssa.

8. Älä jätä kynttilää ikinä ilman valvontaa. Viimeinen huoneesta poistuva henkilö sammuttaa kynttilät!

9. Kynttilä on turvallisinta tukahduttaa sammuksiin erityisellä sammuttimella. Jos kuitenkin puhallat liekin sammuksiin, niin vältä voimakasta puhallusta sulaa vahaa kohti. Puhalla mielummin sivulata ja pidä vielä kämmentä liekin vastapuolella.

10 Ulkoroihuja poltetaan vain ulkona, ei parvekkeella tai kuistilla.
Ulkotulet sijoitetaan vähintään 3 metrin päähän kulkuteistä ja rakennuksista - jätkänkynttilät vieläkin etäämmälle, jopa kymmenen metrin etäisyydelle.


 

 


Nautitaan kynttilöiden, tuikkujen ja ulkotulien elävästä valosta - turvallisesti!