TAKAISIN

Asuntomessuilla näkyvät pientalorakentamisen muutos ja trendit

Julkaistu: 12.8.2010
Asuntomessuilla Kuopiossa on ennätysmäärä uudella Uponorin kehittämällä talotekniikan kokonaiskonseptilla rakennettuja taloja. Muutos on myös talotekniikassa viemässä komponenttirakentamisesta kohti valmiita järjestelmiä ja useamman järjestelmän kokonaisuuksia.
- Kokonaishankinnat ovat rakentajalle järkevä ratkaisu niin budjetin hallinnan kuin laadun varmistuksenkin kannalta. Lopputuloksena rakentaja tietää, että järjestelmien osat sopivat yhteen ja myös komponenttien alkuperän. Vastuukysymykset selkiytyvät. Näin ei ole, jos järjestelmät kootaan rakennuspaikalla kulloinkin saatavilla olevista osista, sanoo markkinointipäällikkö Tord Holmlund Uponorilta.

Uponor-pientaloratkaisu on asennettu 15 asuntomessutaloon. Järjestelmä- ja palvelukonseptissa rakentajalle on tarjolla lähes koko pientalon talotekniikka ja rakentamista helpottavia palveluita, kuten määrälaskentaa ja suunnittelua. Valittavissa on enimmillään sisältää kymmenen järjestelmää: lattialämmitys ja -jäähdytys, käyttövesi, sammutus, ilmanvaihto, salaojat ja sadeveden poisto, kiinteistöviemäröinti, jäteveden puhdistaminen, eristetyt putkistot, pihan sulanapito ja radonin poisto.

Energiatehokkuus trendinä

Pientalorakentajien suosima lämmönjakotapa, vesikiertoinen lattialämmitys, esitellään messutaloissa uudessa kuosissa. Perusta on edelleen sama, mutta Uponorin modernin ohjaustekniikan avulla lattialämmitysjärjestelmä toimii entistä energiatehokkaammin. Uponor Control System (DEM) -lattialämmityksen ohjaus nopeuttaa asennusta, koska älykäs järjestelmä osaa esisäätää itsensä. Järjestelmä pitää lämpötilat entistä tarkemmin halutuissa arvoissa. Lämmityksen energiankulutusta voidaan laskea kahdeksan prosenttia perinteiseen lattialämmityksen säätöön verrattuna.

Uponorin DEM-ohjausjärjestelmä parantaa oleellisesti lattialämmityksen energiatehokkuutta perinteiseen lattialämmitykseen verrattuna ja nopeuttaaasennusta - järjestelmä osaa säätää itse itsensä.Uponorin DEM-ohjausjärjestelmä parantaa oleellisesti lattialämmityksen energiatehokkuutta perinteiseen lattialämmitykseen verrattuna ja nopeuttaaasennusta - järjestelmä osaa säätää itse itsensä.
-Tiiviissä rakentamisessa ilmanvaihdon osuus korostuu. Siltä vaaditaan energiatehokkuutta, joka saavutetaan hyvällä suunnittelulla ja asennuksella, hyvän hyötysuhteen omaavalla ilmanvaihtolaitteella ja nykyaikaisella ohjauksella. Lisäksi ilmanvaihtokanaviston eristyksen tiiveys on keskeistä. Uponorin uusi eristetty ilmanvaihtokanava parantaa kanaviston energiatehokkuutta, Holmlund toteaa.

Myös viilennys tulossa

Viilennyksen tarve liittyy energiatehokkuuden lisäämiseen ja lisääntyneisiin mukavuusvaatimuksiin. Viilennys täytyy hoitaa mahdollisimman energiatehokkaalla tavalla. Tiiviiden rakennusten kesäaikaiset lämpökuormat on hallittava. Uponor-lattialämmitys toimii kesäaikana lattiaviilennyksenä. Jos lämmönlähteenä käytetään maalämpöä, on ratkaisu myös energiakäytön kannalta optimaalinen.

Käytettäessä viilennykseen ilmanvaihtoa saatetaan törmätä kondensoitumisongelmiin, joita voidaan ehkäistä käyttämällä Uponorin valmiiksi eristettyä kanavaa. Rakentaminen tehostuu, sillä vaivalloinen ja epämukava eristysvaihe jää pois, Tord Holmlund kertoo.
Uponor-kohteet messuilla:
1 Petra-talo, 2 Tikkurila-asunto, 5 Harmaja, 6 Terca-tiilitalo Kotikallio, 8 Kastelli Plaza,10 Tiileri Törmäpääsky, 11 Kusti, 16 Italia-talo, 18 Sami-talo (Säkky), 27 Villa Oliver, Bassotalo, 29 Villa Valo, 30 Hirsikukko, 36 Jämerä Lumi, 37 Luja Starkki -talo 39 Talo Helmi.