TAKAISIN

Maalauskoulu 6 – Sisävärin valinta värimallista

Julkaistu: 5.12.2016

Värin valinta on kenties mielenkiintoisin, mutta samalla myös haastavin osa maalausprojektia. Vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä sisustuksen kokonaisuuden hahmottaminen ole aina helppoa. Värin valinnan helpottamiseksi on hyvä tietää joitakin perusasioita, jotta kokonaisuudesta tulisi mielekäs.

Värejä tulee tarkastella suhteessa ympäristöönsä ja sen erottamattomana osana. On myös tärkeää, että väriä tarkastellaan siinä valaistuksessa, johon se tulee. Väri on koko ajan suhteessa ympäröivään maailmaan – sen valaistukseen ja muihin värillisiin pintoihin. Lisäksi valo- ja varjoalueiden vaihtelu muuttaa värihavaintoa jatkuvasti.

Lue lisää värien näkemisestä

Sisäväriä valittaessa tulee muistaa, että eri valonlähteillä on hyvin erilaiset värintoisto-ominaisuudet. Loisteputkien valo voi olla hyvinkin vaihtelevaa, ja ledien tai halogeenivalojen valo saattaa vaikuttaa ratkaisevasti värihavaintoon. Valaistuksen, erityisesti luonnonvalon, määrä ja suunta vaikuttavat myös siihen, kuinka väriä havaitsemme. Valinnan tekemiseen olisikin hyvä varata riittävästi aikaa, jotta värimalleja voidaan tarkastella erilaisissa valonlähteissä. Värimallia tulisi myös tarkastella siinä suunnassa, jossa pinta valmiinakin tulee olemaan. Esimerkiksi seinän värimallia tulisi katsoa pystyasennossa.
Värien vaikutus sisustukseen
Väreillä on todettu olevan erilaisia vaikutuksia siihen, kuinka havainnoimme tilaa ja miltä tilassa oleskelu tuntuu. Tyypillinen havain...

Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan