TAKAISIN

Aluskatteesta ei saa tinkiä

Julkaistu: 2.8.2011
Kunnon aluskate on halpa henkivakuutus talolle. Se suojaa rakenteita vielä siinäkin vaiheessa, kun varsinainen katemateriaali väsyy.

Komea katto kaunistaa rakennusta, mutta ensisijaisesti sen tehtävänä on nimenomaan pitää talo kuivana. Sen on suojattava taloa kosteudelta aina, myös myrskyllä ja nopeasti vaihtelevissa sääolosuhteissa. Jos katto ei tähän pysty, syntyy ongelmia ja jopa yllättävän nopeasti.
Kauniissa ja kestävässä katossa on huolella toteutettu alusrakenne.
Kauniissa ja kestävässä katossa on huolella toteutettu alusrakenne.
Korjausrakentamisen vanhempi asiantuntija Vilho Pekkala Vahanen Oy:stä on tutkinut suomalaisten rakennusten kattojen ja niiden alaisten rakenteiden kuntoa 1980-luvulta lähtien. Hän haluaa nostaa toimivan, kestävän ja oikein asennetun aluskatteen sille kuuluvaan arvoonsa.

Kestävä aluskate

Aluskatteen tehtävänä on estää veden, lumen sekä roskien pääsyn kattorakenteisiin. Aluskatteen on oltava vahva, sillä sen on kestettävä sekä asennuksen että käytön aikaiset rasitukset. Ultraviolettivalolta suojattu aluskate toimii myös väliaikaisena suojana ennen varsinaisen katteen asentamisesta. Kunnon aluskatteella on oltava vähintään yhtä pitkä luotettava käyttöikä kuin varsinaisella katemateriaalillakin.

Projektipäällikkö Sami Laine Vahaselta sanoo, että aluskate olisi valittava ja toteutettava kuin se olisi ainut katemateriaali, jonka päälle vain asennetaan ulkonäöllisistä syistä se varsinainen kate. Aluskatteessa ei ehdottomasti saa säästää.

–Käyttöikä on olennainen asia aluskatetta valittaessa. Kun varsinainen vesikate alkaa rapistua parhaassa tapauksessa 60-70 vuoden iässä, aluskatteen tulisi olla silloin vielä täydessä iskussa, jotta suuremmilta vahingoilta vältyttäisiin, Laine painottaa.
Aluskatteeseen ei tulisi tehdä tälläisia aukkoja.Aluskatteeseen ei tulisi tehdä tälläisia aukkoja.

Vesihöyry turvallisesti ulos

Diffuusioavoimet aluskatteet toimivat kuten ulkoiluvaate, jossa on goretex-kalvo. Se ei päästä vettä ulkoa sisään, mutta hengittää sisäisen höyryn ulos. Sellaisia ovat esimerkiksi Monier Oy:n Divoroll Top RU ja Divoroll Universal. Pekkala suosittelee diffuusioavoimia aluskatteita edulliseksi vakuutukseksi kosteusvaurioita vastaan. Diffuusioavoin aluskate kuivattaa alapuolellansa olevia rakenteita ja lämmöneristeitä. Se antaa hieman anteeksi tuuletuksen puutteita ja kosteudella on paremmat mahdollisuudet päästä poistumaan rakenteesta.

Asennukseen huolellisuutta

Vuotaviin kattoihin löytyy yleisin syy väärin toteutetuista läpivienneistä. Vesi valuu sisään esimerkiksi piipun juuresta. – Piipulle osataan kyllä tehdä reikä aluskatteeseen, mutta siihen se on sitten jäänyt. Läpivientiä ei ole osattu tiivistää vettä ohi ohjaavaksi. Joskus näkee myös, että aluskate on päätetty ennen räystästä. Se ei tulisi kenellekään mieleen varsinaisen katteen kanssa. – Kyseessä on silloin hyvin toimiva seinänkastelujärjestelmä, Pekkala naurahtaa.
Yleinen asennusvirhe on jättää läpivienti tiivistämättä.Yleinen asennusvirhe on jättää läpivienti tiivistämättä.
Tiivistämisessä on oltava erittäin huolellinen, sillä vesi löytää pienimmätkin reiät ja raot.Tiivistämisessä on oltava erittäin huolellinen, sillä vesi löytää pienimmätkin reiät ja raot.
Läpiviennit on aina tiivistettävä huolellisesti. Aluskatetta nostetaan läpiviennin kohdalla läpivientiä vasten siten, ettei vesi pääse rakenteisiin. Siihen voidaan käyttää valmiita aluskatteen läpivientitiivisteitä.

Aluskate ei ole vain materiaali, vaan järjestelmä erikoistiivisteineen ja läpivientikappaleineen. Niistäkään ei ehdottomasti saa ryhtyä pihistelemään. Erikoistiivisteet on kehitetty kestämään yhtä kauan kuin varsinainen aluskatekin. –Piipun läpiviennin tiivistämisessä käytettävä ilmastointiteippi ei toimi kahtakaan vuotta, Pekkala huomauttaa.


Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään.