TAKAISIN

Ulkoverhous puusta

Päivitetty: 14.7.2021


Ulkoverhouksen tekeminen on eräs niistä töistä, joissa omatoiminen rakentaja voi omalla työllään säästää. Eräs suosituimmista pientalorakentamisen muodoista nykyään on ns. sateelta suojaan pystytys. Tällöin runko ja vesikatto nousevat nopeasti ammattilaisten voimin täysipäiväisenä työnä. ja tästä on rakentajan hyvä jatkaa haluamaansa tahtiin. Muun muassa ulkoverhouksen voi asentaa itse.

750-NI5A5504

Ulkoverhouslaudan valinta


Ulkoverhouslautoina suositellaan käytettävän kuusta, koska se sulkeutuneen solurakenteensa ansiosta imee itseensä vähemmän kosteutta kuin mänty ja sen kosteuseläminen on vähäisempää. Käytettävän puutavaran kosteuden tulee olla alle 20 %, mikä saavutetaankin helposti nykyaikaisella keinokuivauksella. Sateelta suojassa oleva puu asettuu tasapainokosteuteen ulkoilman kanssa erittäin hitaasti. Toisin sanoen pari päivää pihalla ei juuri vaikuta, vaikka ilman kosteus olisikin korkea.

Verhouslautojen paksuudet vaihtelevat välillä 23…28 mm. Suositeltava paksuus on 28 mm. Paksumpi verhouslauta kestää paremmin säiden vaihteluja, mutta on luonnollisesti myös hintavampaa. Alle 23 mm:n vahvuista lautaa ei ole suositeltavaa käyttää kuin toisarvoisissa kohteissa. Paras vaihtoehto on käyttää teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa, jolloin verhouslautojen pinta on suojassa sateelta ja UV-säteilyltä alusta asti. Laudat voi luonnollisesti käsitellä itsekin. Pohjamaalaus kannattaa tehdä huolellisesti jo ennen asennusta ja on suositeltavaa käyttää myös oksalakkaa.

Tutustu maalausohjeisiin.

Vaaka- vai pystyverhous


Ulkoverhous voidaan toteuttaa monella eri tavalla tai eri tapojen yhdistelminä. Vaaka- ja pystyverhouksien ja erilaisten verhoustapojen avulla julkisivua voidaan elävöittää, mutta samalla korostuu huolellisen työn ja oikeiden detaljien merkitys. Tuuletukseen tulisi myös kiinnittää erityishuomiota.

Aluksi on valittava halutaanko pystyyn vai vaakaan asennettava verhoustyyppi, mikä vaikuttaa valittavaan ulkoverhouslautaan.

Vaakaverhoukseen soveltuvia pontattuja verhouslautatyyppejä ovat UYL, UTK, UTV ja UYV.
Pystyverhoukseen soveltuvat UTV, UTS ja UYS. Pystyverhoukseen käytetään myös erityyppisiä loma- ja peiterimalaudoituksia. Näiden vakiotyyppien lisäksi verhouslaudoissa on useita harvinaisempia vaihtoehtoja ja vanhan korjaaja voi tarvittaessa teettää haluamaansa verhouslautaa, kunhan kunnon mallikappale toimitetaan "höylärille". Näitä vaihtoehtoja voit tiedustella Asiantuntevalta puutavarakauppiaalta.

Vaakaverhouksissa voidaan käyttää myös hieman harvinaisempaa, ns. avosaumalaudoitusta, jossa ulkoverhouslaudat ovat irti toisistaan. Poikkileikkauksen muoto on vinoneliö.
560-Paneelit-ja-listat-3
Maalattavaan ulkoverhoukseen suositellaan käytettäväksi hienosahapintaista lautaa. Näyttävä ulkoverhous muodostuu myös erilaisten verhoustyyppien yhdistelemisestä tai vaikkapa laudan ja poltetun tiilen yhdistelmästä. On huomioitavaa, että vaaka- ja pystyverhous edellyttävät erilaisten "koolausten" käyttöä. Verhouksen muuttuessa täytyy huolehtia tuuletuksen toimivuudesta. Verhoustyyppien vaihtuessa käytetään tarvittaessa "tippalistaa" tai "tippapeltiä".
Tuuletus kuntoon
Verhouslautojen taakse jätetään reilu tuuletusrako, joka on alhaalta ylös auki. Tuuletusraon paksuuden tulisi olla vähint&aum...

Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan