TAKAISIN

Joulu on lahjan aikaa

Päivitetty: 2.12.2021

Vanha sanonta taitaa kuulua jotenkin niin, että ”Kun foinikialaiset keksivät viinin ja egyptiläiset rahan, ei ole ollut vaikea miellyttää toista ihmistä”. Totta varmasti, mutta onneksi ihmiskunta on kehittänyt myös muita elementtejä, kuten rakkauden, kohteliaisuuden, teatterin, kampaamon, Euroviisut, iltapäivälehdet ja Ferrarin. Kaikkien lahjojen äiti on tietysti joululahja, jonka käärepaperien ja nauhan väriä nyt pohdimme tässä vaimoni kanssa.

joulu

Lapsi ja lahjat

Isäntä aloittaa:
Kaikille lapsille tuosta parista ikävuodesta esikouluasteelle ja usein myös rippikouluikään saakka joululahjojen saaminen on lapsuuden ja varhaisnuoruuden parhaita luontaisetuja. Lahjoja tulee runsaasti vanhemmilta, kummeilta ja eritoten isovanhemmilta. Lahjojen mukavuusasteen kertoo pehmeiden ja kovien pakettien suhde. Mutta ei aikaakaan, kun lahjojen saajista tulee lahjojen antajia. Vanhempien yhteiskuntakelpoisuudesta kertoo sitten se, että kostetaanko omien pehmeiden pakettien suma omille lapsille vai ostetaanko reilusti nykylapsen ykköstoiveita: ekologiaa ja elektroniikkaa.

Emäntä vastaa:
Kyllä nämä nykyajan lapset ja nuoret ovat paljon valistuneempia ekologian ja maailmaparantamisen suhteen kuin vanhempansa. Naapurin Tanelikin pyysi saada lahjoittaa vuohen Afrikkaan. Minä siinä aloin ihmetellä, että hyvissä ajoin sekin pitää ostaa ja paketoida, jotta ehtii perille ajoissa.

Pehmeä vai kova paketti? Siinäpä ei ole pulmaa.Pehmeä vai kova paketti? Siinäpä ei ole pulmaa.

Vaikeat valinnat

Isäntä jatkaa:
Lahjoista osahan on helppoja valintoja, kun ei tarvitse kuin lukea lapsen olkapään ylitse mitä tämä kirjoittaa joulupukille. Samoin vaimo on helppo nakki; minkkiturkki, kallis kosmetiikka, korut, avoauto ja ulkomaan matkat käyvät vaikka joka joulu. Samoin kait se on toisinpäin; moottorisaha, Tekniikan Maailman vuosikerta, flanellipaita ja konjakkipullo lämmittävät kumppanin joulumieltä. Anopille hartioita lämmittävä liina, Laila Hirvisaaren kirja ja paketti ruotsalaista kahvia. Se on siinä.

Oikeat lahjat

Emäntä kommentoi:
Kuulepas ukkoseni. Ehkäpä joskus olen toivonutkin minkkiturkkeja ja kallista kosmetiikka, mutta nykyään, kun kaikkea tuntuu olevan liiankin kanssa, tyytyisin nykyisellään luomusaippuaan ja kierrätystakkiin. Jos kirpputorit myyvät lahjakortteja, voisin sellaisenkin ottaa. Ja jos jotain ostat, ostaisitko kotimaista, kiitos!

Nuo sinun lahjatoiveesi eivät ole paljoa muuttuneet. Vaan enpä taida ostaa enää kolmatta moottorisahaa, kun ensimmäinen katosi metsään ja toinen varastettiin. Suosittelen pitämään tavaroista parempaa huolta.

Anopin lahjatoiveetkaan eivät ole tuosta mihinkään vaihtuneet ja Laila taitaa vieläkin kirjoitella. Tuon ruotsalaisen kahvin vaihtaisin kotimaiseen, vaikka eihän se kahvi täällä kasva. Olisiko siis sittenkin parempaa ostaa kahvi ekologisena tai Reilun kaupan -versiona?

eko-lahjat

Seonneet lahjat

Isäntä muistelee:
Joskus lahjojen nimikortit saattavat vaihtua aiheuttaen kiusallisia tilanteita tai naurunpyrskähdyksiä riippuen kohteen poliittisesta vakaumuksesta tai nousuhumalan nosteesta. Joskus ajatukset käyvä hyvin yksiin, kuten toisella kymmenellä olevan tyttäreni kanssa.

Diggaan stadin slangia ja koitin sitä opettaa myös tyttärelleni. Niinpä ostin hänelle joululahjaksi Aku Ankan stadin slangiksi käännettynä. Älykäs tyttäreni päätti ilahduttaa myös minun jouluani alan kirjallisuudella – ja osti saman Aku Ankan isälleen. Voiko lapsen ja isän välillä olla syvempää yhteyttä?

Emäntä:
Mahtava tarina aikojen takaa. Joulussa parasta ovatkin lämpimät muistot.
lahja-750x422

Lahjoja ja lahjattomuutta

Isännän loppukommentit:
Varsinainen lahjasumahan on, kun Lahja saa 7.8. nimipäivälahjaksi lahjakortin lahjatavaraliikkeeseen, mikä sijaitsee Lahjankadulla. En tiedä miten se liittyy jouluun, mutta tuntui sen verran hauskalta, että olkoon tässä. Lahjan synonyymeja ovat lahjakkuus ja lahjattomuus, joista hyvänä esimerkkinä eräskin laulaja...

Emäntä saa aina sanoa sen viimeisen sanan:
Anteeksi, että keskeytän rakas aviomieheni, mutta nyt meni liian pitkälle. Jouluna olemme kaikki täynnä iloista mieltä ja hyvää tahtoa lähimmäisiämme kohtaan. Lahjattomuutta saattaa esiintyä varsinkin joulun aikaan, mutta sitä voimme paikata ottamalla esimerkiksi marketteihin ilmestyneistä joulukuusista pakettikortin ja ostamme lahjan tuntemattomalle lapselle.

Kyllä paras joulumieli tulee antamalla, ei saamalla!


– J. Oulu & Lahja