TAKAISIN

Pilvikirsikka (Prunus pensylvanica)

Julkaistu: 18.7.2015

Keväinen kukkapilvi ja syksyn punaiset marjat

Voimakkaasti kasvava, terve, kaunis ja upeasti kukkiva pienehkö puu/pensas kotipihan näyttäväksi yksittäiskasviksi tai osaksi ryhmäistutusta. Keväällä valkoinen pilvihuntu - syksyllä punaiset marjat lintujen iloksi ja ravinnoksi!

Katso pilvikirsikka Kasvikortistossa
Pilvikirsikan runko Kuva: Wikipedia/HalavaPilvikirsikan runko
Kuva: Wikipedia/Halava
Pilvikirsikalla on heti lehtien puhkeamisen jälkeen lyhyt, mutta upea ja näyttävä kukinta. Se on säännöllisen muotoinen ja kapea puu, joka sopii pieniinkin pihoihin. Soveltuu niin kaupungin kuin maaseudun pihapiirien tunnelmaan. Korkeus 5–8 m (puumaisena saattaa etelämpänä kasvaa korkeammaksikin) ja kasvutapa vaihtelee siis säännönmukaisesta puusta suureksi pensaaksi. Hennot oksat, yläviistot haarat. Lehdet pitkät ja kapeat, puhjetessaan punaruskeat, syksyllä keltaiset. Punaruskea, poikkijuovainen runko ja kapean pyöreä latvus. Saattaa kasvattaa juurivesoja. Syksyllä punaiset marjat.

Käytetään koristepuuna; punaiset luumarjat maistuvat vain linnuille. Menestyy mainiosti vielä V-vyöhykkeellä asti. Jopa Rovaniemellä käytetty kaupungin istutuksissa!

Pilvikirsikka on sekä kuivaan että kosteaan maaperään sopeutunut, lyhytikäinen pioneeripuu, joka valtaa nopeasti metsäpalojen tuhoamia alueita. Sitä tavataan keskiravinteisissa metsissä, metsänreunuksissa, hakkuu- ja kuloaloilla sekä tienvarsilla. Kotipuutarhassa se viihtyy parhaiten kosteutta pidättävässä multamaassa, valoisassa tai hieman varjoisemmassa paikassa.

Pilvikirsikka on yleensä terve puu, eikä se vaadi leikkaustakaan. Se on kaunis keväällä kukkiessaan, kesällä lehdessään ja syksyllä keltaisessa syysvärissään ja punaisissa marjoissaan - helppo ja näyttävä valinta pihaan kuin pihaan!

Pilvikirsikan kukintaa Kuva: Wikipedia/HalavaPilvikirsikan kukintaa Kuva: Wikipedia/Halava


Lue lisää taimista - tai tutustu kasveihin Kasvikortistossa!