TAKAISIN

Valoa puutarhaan

Julkaistu: 22.8.2013
Valon määrä ja oikea kohdistus ovat kaksi tärkeintä asiaa pihavalaistuksen suunnittelussa. Liian voimakas tai väärin kohdistettu valo häikäisee, kun taas liian himmeä tai vastaavasti väärin kohdistettu valo ei palvele tarkoitusta. Pihavalaistus koostuu toiminnallisesta valaistuksesta ja yksityiskohtia esille tuovasta korostusvalaistuksesta. Oikein suunniteltu valaistus lisää pihan turvallisuutta ja luo pihaan tunnelmaa. Kaunis valaistus tekee rakennuksen julkisivun kutsuvaksi ja tuo pihan parhaat puolet sisälle. Ulkovalaisimia valitessasi huomioi paitsi valaisun tarve, myös rakennuksen tyyli ja aikakausi, lampun väri ja palamisaika, häikäisyn esto sekä valaisimien laatu ja turvallisuus.

Toiminnallinen valaistus

Sisäänkäynti, kulkuväylät, portaat ja oleskelualueet ovat pientalopihan tärkeimmät valaistuskohteet. Lisäksi olisi hyvä valaista pysäköintipaikka ja leikkipaikka sekä niin sanotut huoltoreitit eli esimerkiksi kulku roskikselle, postilaatikolle, pyykinkuivaustelineelle jne. Toiminnallisen valaistuksen pitää olla valoteholtaan riittävä, muttei kuitenkaan ylimitoitettu – liika valo saa pihan loistamaan akvaarion tavoin.

Eulin suosittu Gala Nova -seinävalaisinEulin suosittu Gala Nova -seinävalaisin
Hyvin valaistussa pihapiirissä on mukava kulkea Kuva: EuliHyvin valaistussa pihapiirissä on mukava kulkea
Kuva: Euli

Korostusvalaistus

Puistoissa ja julkisissa kohteissa näkee usein mielenkiintoisesti valaistuja puita, patsaita, rakennusten julkisivuja tai muita huomion arvoisia kohteita. Kotipihassakin erityisen kauniita kohtia, esimerkiksi kasviryhmiä, voidaan korostaa erityisillä kohdevalaisimilla. Kohdevalaisinten valoteho on yleensä melko heikko ja liikavalaisun vaara on pieni.

Valaisinten sijoittelu

Pientalopihoilla käytetään yleensä niin sanottuja pollarivalaisimia ja rakennusten seiniin kiinnitettäviä seinävalaisimia. Suosittuja ovat nykyään myös maahan, yleensä pihakiveykseen, upotettavat valaisimet. Pollarivalaisinten sopiva korkeus on noin 2 metriä. Rakennusten läheisyydessä riittää 1 – 1,5 metriä. Pollarivalaisimet sopivat pihapiirin yleisvalaisimiksi ja kulkuväylien valaisuun. Seinävalaisimia käytetään sisääntulon ja rakennuksen seinustan kulkureittien valaisuun. Valaisimen kupuun ja valon suuntaan on syytä kiinnittää huomiota. Hehkulamppu kirkkaassa lasikuvussa katseen korkeudella häikäisee varmasti. Sen sijaan alaspäin suunnattu valo tai mattalasinen kupu heikentävät häikäisyvaikutusta. Suoraan ylöspäin valoa tuovat kiveys- ja kohdevalaisimet sopivat reuna-alueille. Kulkureiteillä varsinkin kirkkaat led-valot häikäisevät yli käveltäessä.

Eulin Gala Nova -sarjan pylväs ja pollarivalaisimetEulin Gala Nova -sarjan pylväs ja pollarivalaisimet


Millainen tarve, sellainen lamppu

Energiansäästölamput ovat taloudellisia ja sopivat siten valaisimiin, joita poltetaan pitkiä aikoja. Energiansäästölamput syttyvät hitaasti, mutta niiden valoteho on hyvä. Perinteiset hehkulamput (jos niitä vielä kotona on!) sopivat esimerkiksi ajastimella ja liiketunnistimella toimiviin valaisimiin, jotka palavat vain hetken aikaa. Hehkulamput ovat lyhytikäisiä ja valoteholtaan melko heikkoja. Halogeeni- ja led-lamput sopivat erityisesti korostus- ja kohdevalaisimiin.

Eulin ulkovalaisinmalleista löytyy myös LED-versiot!Eulin ulkovalaisinmalleista löytyy myös LED-versiot!

Säästä energiaa ajastimella, hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella

Energiaa säästyy, kun pihavalaistus kytkeytyy päälle vasta hämärän tullessa ja sammuu automaattisesti aamulla. Kaikkien valaisimien ei ehkä tarvitse palaa läpi yön – nämä voidaan kytkeä pois ajastimella. Autopaikalla, pihavaraston tai roskiskatoksen luona, joissa valaistustarve on yleensä vain hetkellinen, valaisimet voi kytkeä liiketunnistimeen.

Pihan valaisu lisää myös turvallisuutta! Kuva EuliPihan valaisu lisää myös turvallisuutta! Kuva Euli
Lisätietoja pihavalaistuksesta:
Valaisimia puutarhaan
Valaise polkusi - turvaa kulkusi
- ulkovaloilla luot myös tunnelmaa!