• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa, näin se toimii

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20236_82369.jpg

(Kuva: Biolan)

Säästöä talouden jätemaksuihin saa helposti aloittamalla kompostoinnin. Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Kompostoinnin voi siis aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.

Kompostorin tilavuus kannattaa valita talouden koon mukaan. Esimerkiksi 220 litran tilavuus riittää suurenkin perheen keittiöjätteelle. Kompostorin sisällä kulkeva ilmanjakoputkisto tuo ilman kompostimassan keskelle. Näin palaminen on tehokasta, eivätkä kompostin reunaosat kuivu liiallisen ilmastuksen vuoksi. Se myös estää maatumattoman jätteen valumista alaspäin tyhjennyksen aikana. Umpinainen pohja sekä kumitiivistein tiivistetty kansi ja alaluukku estävät haittaeläinten pääsyn kompostoriin.

Näin toimii pikakompostori

Kun hankit pikakompostoria, tarkista nämä!

  • kompostori käy biojätteiden ympärivuotiseen kompostointiin
  • kompstori toimiii säädettävä ilmanvaihtoventtiilillä
  • kompostorissa on tehokas lämpöeriste, myös pohjassa
  • kannen muotoilu palauttaa tiivistyvän kosteuden massaan
  • astian tiivis rakenne estää haittaeläinten pääsyn sisään

Oikein käytetty kompostori ei juurikaan vaadi sekoittamista. Kompostorin ilmanvaihtojärjestelmä ja riittävä Komposti- ja huussikuivikkeen käyttö pitävät kompostimassan sopivan kuohkeana.

Mitä talousjätekompostoriin laitetaan?

Talousjätekompostiin laitetaan kaikki biojätteet, kuten

  • hedelmien ja vihannesten kuoret
  • liha- ja kalajätteet ym. ruuan tähteet
  • kahvin ja teen porot suodatinpusseineen
  • pehmeät ja kosteat paperit
  • kananmunankuoret murskattuna
  • lemmikkieläinten jätökset
  • luonnonkuidut pieninä paloina
  • biohajoavat pussit jätteestä erillään tai aukinaisena
  • puutarhajätteet
  • kiinteä käymäläjäte
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Älä laita kompostiin

  • hajoamattomia jätteitä, kuten muovia, lasia, kumia,
  • nahkaa
  • myrkyllisiä aineita, kuten lahonsuoja- ja desinfiointiaineita,
  • maaleja, liuottimia, bensaa, tupakantumppeja
  • pölynimurin pusseja
  • värillistä mainospaperia
  • suuria määriä paperia kerrallaan
  • tuhkaa tai kalkkia

Tutustu tarkasti käyttöohjeisiin

Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Pikakompostorin oikeanlainen käyttö mahdollistaa massan tehokkaan kompostoitumisen ja siten kompostorin miellyttävän käytön ja tyhjennyksen. Kompostoituminen käynnistyy kunnolla, kun kompostorissa on riittävästi, eli normaalisti ylemmän ilmakanavan korkeudelle saakka jätettä. Käynnistymisen jälkeen jäte saavuttaa katekompostivaiheen jo noin 5–8 viikossa.

Kun hankit kompostorin, varmista, että saat tarkat käyttöohjeet sen mukana. Malleissa ja käyttötavoissa on eroja. Siksi on tärkeää tutustua oman kompostorin käyttöön huolellisesti. Vain siten saat siitä parhaan hyödyn irti.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20235_81972.jpg
Viikon kysymys: Miten juolavehnä hävitetään?
Pihassani on noin viiden neliön alue, jossa ei kasva muuta kuin juolavehnää. Paikka on mielestäni hapan eli siinä kasvaa vähän varpua. Haluaisin joskus tehdä alueelle niin sanotuille happamille kasveille kukkamaan ja voisin jopa istuttaa siihen varpuja metsästä. Mutta kun se on juolavehnää täynnä! Aloitin äsken urakan ja kaivoin lapiolla kaksi kottikärrykuormaa juolavehnätupaksia pois.Onko mahdollista hävittää juolavehnä, jos katan alueen nyt koko kesäksi esimerkiksi mustalla mansikkamuovilla ja annan olla syksyyn asti? Tappaako tämä myös juurakot? Mitä sen jälkeen pitää tehdä? Onko juurakot silloin helpommin kaivettavissa ylös? Olisiko vielä hyvä käsitellä ennen tai jälkeen roundupillla?Koska mahdollisesti voisi tehdä siihen kukka/kasvipaikan?
202112_74209.jpg
"Nuku, tee työtä, käy lenkillä, toista"
Covid-19, tutummin koronavirus, on koetellut maailmaa kahden vuoden ajan. Tauti saapui Suomeen alkuvuodesta 2020. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi toistamiseen muistoja korona-ajasta vuosi ensimmäisten rajoitusten asettamisen jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton